TWITTER-BRÅK: Donald Trump insisterer på at Hillary Clinton bør straffeforfølges i epostsaken. Selv har han havnet i bråk for en uheldig melding på Twitter. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix
TWITTER-BRÅK: Donald Trump insisterer på at Hillary Clinton bør straffeforfølges i epostsaken. Selv har han havnet i bråk for en uheldig melding på Twitter. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpixVis mer

Raser mot Trumps Hillary-tweet: - Er dette et grotesk eksempel på antisemittisme, eller grotesk idioti?

Kalles et «lærebok-eksempel på antisemittisk bildebruk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har nok en gang havnet i hardt vær, etter at han delte et bilde av Hillary Clinton, med påskriften «tidenes mest korrupte kandidat». Teksten var pent plassert inne i en davidstjerne - på toppen av en haug med amerikanske dollar.

Trump slettet raskt bildet, etter å ha blitt møtt med et skred av rasende twitter-brukere som reagerte på at symbolet ble brukt.

Clintons talsperson Josh Schwerin var raskt ute med å spørre Trump: «Hvorfor brukes det en davidstjerne?». Andre var imidlertid langt mer direkte i sin konfrontasjon.

- Antisemittisk

Marc Lamont Hill, en professor i afro-amerikanske studier ved Morehouse College, kaller tweeten et «lærebok-eksempel på antisemittisk bildebruk», ifølge The Guardian.

- Er dette et grotesk eksempel på antisemittisme, eller grotesk idioti? spør en annen.

Fire timer etter slettingen, la republikanernes trolige presidentkandidat ut en ny tweet, der teksten var plassert i en sirkel. I motsetning til i den første meldingen, la Trump denne gang til emneknaggen #AmericaFirst, som han tidligere har blitt kritisert for å bruke.

«America First» ble hyppig brukt blant amerikanere på 1930-tallet, som ikke ønsket at USA skulle involvere seg i konflikten i Europa.

Den sekskantede stjerna brukes i mange andre kontekster, men knyttes først og fremst til jødedommen. Davidstjernen har blitt brukt som et symbol på jødedommen i Europa siden 1400-tallet.

Trump-leiren har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse.

Måtte forklare seg for FBI

Tidpunktet for Trumps siste stikk mot Clinton var trolig ikke tilfeldig. Lørdag ble nemlig Clinton intervjuet i tre og en halv time av det føderale politiet (FBI) om epostkorrespondansen hun hadde under sin tid som utenriksminister.

- MÅ TILTALES: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump mener FBI ikke kan unngå å anbefale tiltale mot Hillary Clinton i epostsaken. Foto: Gary Cameron/Reuters/NTB Scanpix
- MÅ TILTALES: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump mener FBI ikke kan unngå å anbefale tiltale mot Hillary Clinton i epostsaken. Foto: Gary Cameron/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Hennes forklaring for FBI betyr ikke at hun kommer til å bli straffeforfulgt, men det mener Trump åpenbart at hun bør bli, skriver NTB.

- Det er umulig for FBI å ikke anbefale påtale mot Hillary Clinton. Det hun gjorde var galt, skrev Trump på Twitter etter at det ble kjent at Clinton hadde forklart seg for politiet.

Senere hevdet Trump å ha fått vite at hans sannsynlige motkandidat i presidentvalget ikke kommer til å bli tiltalt.

- Det ble akkurat kunngjort av kilder at det ikke blir tatt ut tiltale mot skurken Hillary Clinton. Som jeg har sagt, systemet er fullstendig rigget, skriver den kontroversielle eiendomsmagnaten.

Hillary Clinton har fått kraftig kritikk for sin bruk av en privat epostserver i jobben som utenriksminister. Saken er betent fordi den er forventet å kunne skade Clinton i forkant av presidentvalget til høsten.

FBI etterforsker serveren for å finne ut om klassifisert informasjon er blitt behandlet på riktig måte, skriver NTB.