Raser mot Vesten: - Destruktivt

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet avviser alle påstander om at Russland planlegger bruk av kjemiske våpen i Ukraina.

RASER: Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet langer ut mot Vesten. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB
RASER: Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet langer ut mot Vesten. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det vært toppmøte i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Der ble krigen i Ukraina i et tema. Blant dem som tok opp temaet, var Joanna Roper, som er Storbritannias representant i organisasjonens ledelse.

- Storbritannia gjentar vår fordømmelse av Den russiske føderasjons uprovoserte og barbariske militære angrep på Ukraina, som er en suveren og demokratisk stat. Russiske myndigheters fryktelige handlinger er et grovt brudd på internasjonal lov og på FN-traktaten, sa Roper, før hun fortsatte:

- Vi må også anerkjenne at kjemiske våpen fortsetter å være en potent trussel. Vi har sett russiske myndigheter bruke dem både i Salisbury og i Russland mot Aleksej Navalnyj, sier Roper.

Videre trekker hun fram at kjemiske våpen er brukt minst åtte ganger i krigen i Syria. Syria er blant Russlands allierte.

Hevdet Ukraina planla angrep

Både Syria og Ukraina ble også tatt opp av flere andre land.

Under møtet skal Russland ha gjentatt påstandene sine om at Ukraina planlegger å benytte kjemiske våpen i krigen.

Det gjorde at EU og en rekke andre land forlot salen.

- Irland, EU og likesinnede stater forlot salen da Russland fortsette sin desinformasjonskampanje angående situasjonen i Ukraina. Vi fortsetter å avvise disse grunnløse påstandene til Russland, skriver den irske ambassaden om hendelsen.

- Alvorlig bekymring

Canada langer også ut mot Russland.

- Den russiske delegasjonen fortsetter å påstå at Ukraina planlegger å benytte kjemiske våpen, men presenterer ingen bevis og krever ingen handling fra OPCWs tekniske sekretariat. Vi vil faktisk si at Russlands anklager er bare en del av en desinformasjonskampanje, skriver Canadas representant i sitt innlegg.

- Muligheten for at Russland bruker kjemiske våpen, blant annet som falsk-flagg-operasjon for å forsøke å rettferdiggjøre sin egen aggresjon, fortsetter å skape alvorlig bekymring, skriver kanadierne videre.

- Destruktivt

Dette utløser kraftige reaksjoner fra Russland.

- Nok en gang viser de Euro-Atlantiske allierte, ledet av USA, en destruktiv holdning overfor OPCW for å videre politisere aktivitetene til denne multilaterale plattformen. Nå er det ikke bare Syria, men også Russland som blir utsatt for uhemmede angrep med grunnløse påstander om at vi bryter konvensjonen for kjemiske våpen (CWC), sier talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

NYTT: Her har ukrainske styrker tatt i bruk et amerikansk rakettartillerisystem på hjul. Det kunngjorde generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina på sosiale medier mandag 4. juli. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vis mer

Bruk, lagring og produksjon av kjemiske våpen har vært forbudt siden 1993, da CWC trådde i kraft. Konvensjonen er ratifisert av 190 land. Israel og Myanmar har signert konvensjonen, men ikke ratifisert den. Angola, Nord-Korea, Egypt, Somalia og Sør-Sudan er de eneste som ikke har signert konvensjonen.

Russland har flere ganger de siste ukene sagt at de har informasjon som tyder på at Ukraina planlegger å benytte kjemiske våpen. Ingen andre har sett noen tegn til dette.

- Vi ber de politiske lederne i vestlige land til å slutte å skremme verdenssamfunnet med en ikke-eksisterende «kjemisk trussel» fra Russland, sier Zakharova.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer