Raser mot «vulkanturisme»

Spanias turistminister har fått det glatte lag etter at hun omtalte det ødeleggende vulkanutbruddet på La Palma som et «fantastisk show». Nå strømmer turistene til - til fortvilelse for myndigheter og lokalbefolkning.

KOLLAPSER: Søndag 26. september treffer en ny bølge lava byen Todoque på La Palma og tar med seg klokketårnet til kirken på vei nedover landskapet. Video: TV Canarias / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spanias turistminister Reyes Maroto havnet i hardt vær etter at hun omtalte vulkanutbruddet på La Palma som noe lokale myndigheter kan «gjøre det beste ut av» som en «turistattraksjon».

Uttalelsen kom i et intervju med den spanske radiokanalen Canal Sur i forrige uke, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Ifølge Reuters fulgte hun opp med å omtale vulkanutbruddet som et «fantastisk show».

- Det er ingen begrensningen på tilgang til øya. Tvert imot sender vi ut informasjon så turister vet at de kan reise til øya og nyte noe utenom det vanlige - se det med egne øyne, fortsatte hun, ifølge nyhetsbyrået.

Det var 19. september at La Palma, en av Kanariøyene i Atlanterhavet utenfor kysten av Marokko, ble rammet av det første vulkanutbruddet på 50 år. Etter det er mer enn 7000 personer evakuert, ifølge NTB.

VULKANUTBRUDD: Her blir flere området på La Palma tatt av lavaen etter det enorme vulkanutbruddet søndag 19. september. Video: Kameraone. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Reagerer

Men samtidig som beboere evakuerer, strømmer turistene til. Det skriver El Pais.

Ifølge den spanske storavisa punger skuelystne gladelig ut med opptil 500 euro - cirka 5025 kroner - for en billett til den hardt rammede øya.

La Palma er til vanlig en mindre populær turistdestinasjon enn Gran Canaria og Tenerife, men vulkanutbruddet har ført til fulle hoteller og tettpakka fly, skriver avisa.

Det bekrefter også direktør Juan Pablo González for hotellkjeden Ashotel.

- De kommer med ett mål for øye: å se vulkanen. Dette er ikke tidspunktet for turisme på La Palma. Det er tida for hjelp, og disse menneskene hjelper ikke. I stedet opptar de senger som for eksempel kunne vært brukt av sikkerhetsstyrker, sier han til El Pais.

Turiststrømmen skal ha gjort det vanskeligere for evakuerte å finne ledig innkvartering. Onsdag skal flere medlemmer av det spanske sivilgarden ha blitt stående på kaia da de forsøkte å reise fra Tenerife til La Palma - fordi turister hadde snappet opp alle billettene.

Sivilgarden opplyser også til El Pais at folkemengdene har ført til trafikale problemer på veier som tidligere pleide å være nærmest tomme.

Lørdag var 400 turister evakuert til naboøya Tenerife, ifølge BBC.

ØDELEGGER ALT: Lava som renner nedover gata etter vulkanutbrudd på La Palma. Video: Bomberos Gran Canaria. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Øya er åpen

Turistminister Reyes Marotos uttalelse kom kort tid etter vulkanutbruddet.

- Vi tilbyr informasjon så turister kan reise til øya og bevitne noe de uten tvil ikke har sett før med egne øyne. Slik vil de få vite at øya er åpen, og hvorvidt hotellet deres er rammet, slik at de kan ta inn et annet sted og nyte ferien sin, uttalte hun ifølge The Guardian.

Hun fortsatte:

- Vi kan også gjøre det beste ut av dette som en turistattraksjon, så mange turister som ønsker å nyte det naturen har brakt til La Palma kan gjøre det i de kommende ukene og månedene.

Videre uttalte hun at landets ambassader og turismekontor ville tilby «alt av informasjon som trengs for at øya skal kunne bli en attraksjon for turister som ønsker å se dette fantastiske naturfenomenet på en trygg måte».

På spørsmål om øya kunne bli en destinasjon for «vulkanturisme», svarte Marotos at vulkanen er en del øyas turisttilbud.

UTBRUDD: Dramatiske bilder fra La Palma viser hus som blir slukt av lava etter vulkanutbruddet søndag. Foto: AP Vis mer

- Totalt upassende

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Agustín Almodóbar, turismepolitisk talsperson for det konservative partiet Partido Popular, gikk hardt ut på Twitter.

- Minister, dette er totalt upassende!!! Det er mennesker som mister hjemmene sine!!! (sic.), skrev Almodóbar i en Twitter-melding mandag forrige uke.

Seinere samme dag rykket Maroto ut med svar på tiltale.

- I dag står vi sammen med ofrene og dem som er rammet, og tenker på hvordan vi best mulig kan komme oss tilbake til normalen. I framtida - i de kommende ukene og månedene, når katastrofen er forbi - vil vi tenke på hvordan vi nok en gang kan gjøre den vakre øya La Palma til et turistområde.

Mandag hadde lava nådd fram til 800 meter unna øyas vestkyst, ifølge NTB. Når lava på 1000 graders varme kommer i kontakt med saltvann, kan giftige gasser oppstå. Av den grunn er det innført portforbud i flere nærliggende byer, ifølge nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer