Betent konflikt:

Raser: «Nær en krigshandling»

Store verdier - og tap av ansikt - står på spill i den betente konflikten mellom utbryterstaten Storbritannia og EU-lojale Frankrike. Nå svarer Storbritannia militært på franske trusler.

BITTER KONFLIKT: Storbritannia har svart militært på Frankrikes trusler om alvorlige konsekvenser for øya Jersey i Den engelske kanal, med mindre britene gir etter for krav fra franske fiskere. Foto: Shutterstock / NTB
BITTER KONFLIKT: Storbritannia har svart militært på Frankrikes trusler om alvorlige konsekvenser for øya Jersey i Den engelske kanal, med mindre britene gir etter for krav fra franske fiskere. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en storpolitisk kamp om penger, internasjonale handelsavtaler og suverenitet, og den har lange, historiske og kranglevorne røtter. Likevel er det en konflikt hvor det mest verdifulle partene kan tape, er ansikt.

Én part kjemper alene, den andre har en internasjonal koalisjon i ryggen. Det er en strid mellom utbryterstaten Storbritannia og EU-lojale Frankrike, og onsdag kveld nådde konflikten sitt foreløpige klimaks.

Da valgte Storbritannia å svare militært på flere franske trusler.

Kampen står om fisk.

Hvem som har lov til å fiske, når og hvor de har lov til å fiske, og hvor mye de har lov til å fiske.

Den tilspissede situasjonen er ikke i nærheten av noen løsning. Torsdag morgen seilte en flåte med 100 franske fiskefartøy inn i området - flere av dem med tente bluss. Der ble de møtt av britiske marinefartøy, melder Sky News, som også opplyser at statsminister Boris Johnson er desperat etter å få roet ned konflikten raskt.

Truer med strøm-kutt

Det var tirsdag at britiske myndigheter besluttet å sende marinefartøyene, som blant annet er bygget for å bekjempe terrorisme og smugling, til Jersey. Den største av Kanaløyene i Den engelske kanal er underlagt den britiske kronen, men er ikke en formell del av Storbritannia.

Det militære svaret kommer etter flere franske trusler.

Tidligere i uka truet nemlig franske myndigheter med å kutte strømmen til øya, hvor det bor hovedsakelig briter, ifølge The Guardian.

- Det ville ha vært beklagelig hvis det endte slik, men vi vil gjøre det hvis vi må, sa Annick Girardin, den franske havministeren, ifølge The Guardian.

FLYR: Storbritannias marine, Royal Navy, har gjort sine første testflyvninger med jetpacks. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter Vis mer

Frankrike hevder Storbritannia legger begrensninger på franske fiskebåter som vil arbeide i farvannene rundt øyene i Den engelske kanal, etter at Jersey før helga innførte en lisensordning.

I praksis legger selvstyremyndighetene på Jersey en begrensning på hvor franske fiskefartøy kan oppholde seg, og hva slags utstyr som kan brukes.

Franskmennene mener dette er et brudd på samarbeids- og handelsavtalen mellom Storbritannia og EU, som ble inngått etter brexit, og er rasende. I henhold til avtalen må nye britiske regler kunngjøres til EU-kommisjonen. Dette ble ikke gjort.

- Dette er fullstendig uakseptabelt, sa havminister Girardin.

Britiske skuldertrekk

Inntil nå har Storbritannia trukket på skuldrene av beskyldningene.

De har vist, og fortsetter å vise, til at det er myndighetene på Jersey som bestemmer over Jersey, ikke myndighetene i Storbritannia.

Britiske myndigheter vedgår likevel at det er de som har ansvar for Jerseys «internasjonale relasjoner», og poengterer også at de har «jobbet tett» med EU og myndighetene på Jersey om fiskerispørsmålet, ifølge The Guardian.

Men britene har ikke villet forsøke, i alle fall ikke foran kulissene, å overstyre Jersey i spørsmålet om fiskelisensene.

BAKLENGS: Fossen går baklengs i det som er et forbausende værfenomen i Derbyshire i Storbritannia. Video: KameraOne / Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Truer med blokade

Det har fått franske fiskere til å rasle med sablene.

Under helgen gjennomførte de flere demonstrasjoner mot Jerseys lisensordning.

De truer også med å innføre en blokade rundt Jersey, for å strupe øyas tilgang på forsyninger, melder Jersey Evening Post.

Det har fått foreningen for fiskere på Jersey til å reagere kraftig.

- Reaksjonen vi ser fra Frankrike er som noe du ville forventet å se fra Iran eller Russland. De sier ikke bare at de kan kutte strømmen, men franske fiskere sier også at de vil danne en blokade rundt havna for å stanse fergene som kommer, og da vil det heller ikke komme noen matforsyninger eller drivstoff til øya heller. Så man kommer ganske nær en krigshandling, sier Don Thompson, lederen av foreninga, til The Guardian.

Det var på bakgrunn av disse truslene at britiske myndigheter valgte å sette hardt mot hardt.

- Dette er typisk britisk. Franskmennene prater og hisser seg voldsomt opp, og så svarer britene med å sende inn noe sånt, sier Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitet i Agder (UiA), til Dagbladet.

- Blåses voldsomt opp

Han kaller den diplomatiske konflikten for en ordkrig, og det vil den også forbli, forteller han.

- Hver gang det er en liten disputt mellom Frankrike og Storbritannia, så blåses det voldsomt opp. Det kommer trusler fra Frankrike, og svar fra Storbritannia. Og så har gjerne Tyskland kommet inn i bildet, og forhandlet fram en minnelig løsning, sier Mustad.

Han tar konflikten med knusende ro, men mener den like fullt er interessant på grunn av brexit.

- Dette er den første viktige handelskonflikten mellom EU, representert ved Frankrike, og Storbritannia, etter brexit. Man hisser seg opp over ulike tolkninger av den samme avtalen, og hva man har og ikke har rett til, sier Storbritannia-eksperten.

«UHØFLIG»: Dette bildet av Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nettet til å koke. Men video av øyeblikket avslører noe helt annet. Video: AP Vis mer

- Retter skytset mot Storbritannia

For Storbritannia er det viktig å «bruse med brexitfjærene», mener Mustad. For franske myndigheter er dette en sjelden anledning til å spille på lag med Frankrikes primærnæringer, forteller førstelektoren.

- EU-regler om landbruk og fiskeri har vært det franskmennene har hisset seg mest opp over tidligere. Da har det gått utover franske myndigheter, som ofte er blitt anklaget for å være for unnfallen overfor EU. Nå har de en anledning til å ta fiskernes parti og i samlet flokk retter de skytset mot Storbritannia, sier Mustad.

Den britiske begrunnelsen for å sende marinefartøy til Jersey, var for å «de-eskalere» situasjonen. Det gjenstår å se hvordan Frankrike vil reagere på det.

Én ting er imidlertid helt sikkert:

- Her får man testet diplomatiet og de praktiske konsekvensene av en handelsavtale på et ømtålig, men lite område. Reint pengemessig betyr ikke fiskeri mye, men det har stor symbolverdi, sier førstelektor Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer