Betent konflikt:

Raser: «Nær en krigshandling»

Store verdier - og tap av ansikt - står på spill i den betente konflikten mellom utbryterstaten Storbritannia og EU-lojale Frankrike. Nå svarer Storbritannia militært på franske trusler.

BITTER KONFLIKT: Storbritannia har svart militært på Frankrikes trusler om alvorlige konsekvenser for øya Jersey i Den engelske kanal, med mindre britene gir etter for krav fra franske fiskere. Foto: Shutterstock / NTB
BITTER KONFLIKT: Storbritannia har svart militært på Frankrikes trusler om alvorlige konsekvenser for øya Jersey i Den engelske kanal, med mindre britene gir etter for krav fra franske fiskere. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en storpolitisk kamp om penger, internasjonale handelsavtaler og suverenitet, og den har lange, historiske og kranglevorne røtter. Likevel er det en konflikt hvor det mest verdifulle partene kan tape, er ansikt.

Én part kjemper alene, den andre har en internasjonal koalisjon i ryggen. Det er en strid mellom utbryterstaten Storbritannia og EU-lojale Frankrike, og onsdag kveld nådde konflikten sitt foreløpige klimaks.

Da valgte Storbritannia å svare militært på flere franske trusler.

Kampen står om fisk.

Hvem som har lov til å fiske, når og hvor de har lov til å fiske, og hvor mye de har lov til å fiske.

Den tilspissede situasjonen er ikke i nærheten av noen løsning. Torsdag morgen seilte en flåte med 100 franske fiskefartøy inn i området - flere av dem med tente bluss. Der ble de møtt av britiske marinefartøy, melder Sky News, som også opplyser at statsminister Boris Johnson er desperat etter å få roet ned konflikten raskt.

Truer med strøm-kutt

Det var tirsdag at britiske myndigheter besluttet å sende marinefartøyene, som blant annet er bygget for å bekjempe terrorisme og smugling, til Jersey. Den største av Kanaløyene i Den engelske kanal er underlagt den britiske kronen, men er ikke en formell del av Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer