KRIGSHISSIG ÅNDEMEDIUM: Leder av Lords Resistance Army, Joseph Kony, er ettersøkt av den Internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten. USA setter nå inn hundre elitesoldater som skal bistå ugandiske myndigheter med å stoppe Kony. Det har falt den amerikanske erkekonservative radioprateren Rush Limbaugh tungt for brystet. Her er Kony fotografert i 2006.  Foto: Stuart Price/AP Photo
KRIGSHISSIG ÅNDEMEDIUM: Leder av Lords Resistance Army, Joseph Kony, er ettersøkt av den Internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten. USA setter nå inn hundre elitesoldater som skal bistå ugandiske myndigheter med å stoppe Kony. Det har falt den amerikanske erkekonservative radioprateren Rush Limbaugh tungt for brystet. Her er Kony fotografert i 2006. Foto: Stuart Price/AP PhotoVis mer

Raser over at Obama vil jakte ned Afrikas kanskje verste militsleder

Vanesexforbryteren og massemorderen Joseph Kony er jo kristen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den skandaliserte - men svært populære - radioprateren Rush Limbaugh som i dag harselerer med Obamas avgjørelse om å sende 100 elitesoldater til Uganda.

De skal bistå regionale styrker med å fjerne Kony og hans kristne, paramilitære opprørsgruppe, kalt Lords Resistance Army (LRA). LRA, eller Herrens motstandsarmé, har plyndret, voldtatt og massakrert seg gjennom Uganda siden 1986.

Siden da er over to millioner mennesker drevet på flukt, og LRA har kidnappet over 100 000 barn som Kony tvinger til å slåss for seg. Ofte har han drept familie og naboer slik at barna ikke har annet valg enn å følge ham.

Jentene blir brukt som sexslaver av LRAs offiserer.

- De slåss mot muslimer Erkekonservative Limbaugh er i utgangspunktet ikke fremmed for å støtte krigshandlinger verken her eller der, men Obamas varslede målrettede angrep mot Kony har falt ham tungt for brystet.

Hvorfor?

Fordi Kony er kristen, og hevder han kjemper for de ti bud. Og enda bedre:

- Lords Resistance Army er kristne. De slåss mot muslimer i Sudan, sier Limbaugh i sitt radioprogram The Rush Limbaugh show.

Der driter han ut Obama for å starte en ny krig mot en liten gruppe på mellom 500-1000 medlemmer, som ifølge Limbaugh «ikke kan være noen særlig stor trussel».

KRITISK: Rush Limbaugh mener Obama dummer seg ut når han involverer seg i jakten på den ugandiske opprørsbevegelsen LRA. Foto: Ron Edmonds/AP Photo
KRITISK: Rush Limbaugh mener Obama dummer seg ut når han involverer seg i jakten på den ugandiske opprørsbevegelsen LRA. Foto: Ron Edmonds/AP Photo Vis mer

På programmets nettsider har Limbaugh lagt ut et manipulert bilde av Obama i uniform, med et «I shot Osama»-skilt på brystet, og Nobels fredspris-medaljen hengende i et lilla bånd tvers over brystet.

Forbrytelser mot menneskeheten Limbaugh mener også målene LRA har satt seg er helt legitime:

- Jeg har sjekket opp LRAs mål. De vil fjerne dikatorer og stoppe undertrykkelsen av det ugandiske folket. Disse vil altså Obama sende soldater for å ta livet av, harselerer Limbaugh.

Videre lister han ukritisk opp LRA-målsettingene, som blant annet går ut på å få en slutt på alle brudd på menneskerettigheter og verdigheten til det ugandiske folket, og sikre fred og sikkerhet.

Limbaugh hopper glatt over de 33 punktene i tiltalen Den internasjonale straffedomstolen (ICC) tok ut mot Joseph Kony i 2006. Året før hadde ICC utstedet arrestordre på Kony og fire andre LRA-ledere for forbrytelser mot menneskeheten.

Usårlig åndemedium Det kan være at Limbaugh heller ikke har satt seg helt inn i Konys gudssyn, utover å omtale ham som en «konservativ kristen». Joseph Kony, som fungerte som vikarierende heksedoktor i landsbyen sin i tenårene, hevder han er et åndemedium, og ønsker å etablere en stat basert på hans tolkning av bibelen.

Blant de som følger ham er det en allmenn oppfatning at han er besatt av ånder, og han blir portrettert som enten messias eller djevelen. Han gjennomfører årlige turer til en fjelltopp der han gjennomfører en seremoni hvor han ligger i solen i dagesvis, innsmurt i olje. Deretter tilbringer han noen dager i en hule.

Det har bidratt til en tro om at Kony blant annet kan motså kuler. Han oppfordrer sine soldater til å smøre inn et kors i den samme oljen, og bære det rundt halsen. Ifølge militslederen blir de da usårlige for kuler og de kan motstå onde ånder.

Og som svar på anklagene om at han bruker barnesoldater, sier Kony:

- Vi har ingen barn. Vi har bare krigere.

Er LRA slemme? Men rett skal være rett, også for erkekonservative skandalemakere. Mot slutten av programmet, etter at Limbaugh har diskutert Obamas disposisjoner med innringere, får han brått noen vesentlige poeng over øret.

- Er det riktig? LRA er anklaget for en del skikkelig slemme ting? Kidnappe barn, tortur, mord, slike ting? Vel, vi fikk bare vite om dette i dag. Vi skal, selvsagt, gjøre seriøs research på dette. Uansett har vi hundre soldater på vei for å slåss mot disse folka - og de hevder at de er kristne, sier Limbaugh.

FÅR KRITIKK: USAs president Barack Obama på pressekonferanse før utdelingen av Nobels Fredspris. Radioverten Rush Limbaugh harselerer med Obama, og undrer på om nobelkomiteen kommer til å kreve prisen tilbake når Obama nå sender hundre soldater til Uganda. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR KRITIKK: USAs president Barack Obama på pressekonferanse før utdelingen av Nobels Fredspris. Radioverten Rush Limbaugh harselerer med Obama, og undrer på om nobelkomiteen kommer til å kreve prisen tilbake når Obama nå sender hundre soldater til Uganda. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Les mer om Joseph Kony og LRA:

Her skal LRA-sjefen erobre land for å drepe og voldta
Blir dette Afrikas dødeligste duo?
Unnslapp sexslaveri

EGELAND MØTTE KONY: Da Jan Egeland var sjef for FNs humanitære bistand, forhandlet han med Joseph Kony om å frigi kvinner og barn som var tatt til fange. - Vi har ingen fanger, svarte Kony. Foto: Stuart Price/AP Photo
EGELAND MØTTE KONY: Da Jan Egeland var sjef for FNs humanitære bistand, forhandlet han med Joseph Kony om å frigi kvinner og barn som var tatt til fange. - Vi har ingen fanger, svarte Kony. Foto: Stuart Price/AP Photo Vis mer