Raser over debattdom

Reaksjonene er sterke etter at Aftonbladet.se ble dømt for brudd på trykkefriheten på grunn av nynazistiske innlegg. Per Edgar Kokkvold sier det samme ikke kunne skjedd i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftonbladet.se stengte i går sine debattsider på nettet etter å ha blitt dømt for brudd på trykkefriheten. Årsaken var at noen hadde postet nynazistiske innlegg i nettavisens debatter. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Dagbladet.no at det samme neppe ville skjedd i Norge.

- Vi har nylig vedtatt et tillegg til Vær Varsom-plakaten som regulerer dette. Der åpner vi for å tillate uredigert utleggelse av debattinnlegg, men presiserer at redaksjonen har et selvstendig ansvar for å redigere upassende innlegg, sier Kokkvold.

Det er lite rettspraksis på dette området i Norge. Kokkvold tror likevel en slik sak ikke ville vunnet frem her i landet.

- Virker urimelig

- Mitt inntrykk er at den svenske dommen virker som en urimelig håndhevelse. Nettredaksjonene er i prakis i dag flinke til å fjene innlegg som går over streken. Selv om norsk rett er veldig uklar på dette punktet, har jeg vanskelig for å tro at en retten ikke ville lagt vekt på at innleggene faktisk ble fjernet, sier Kokkvold.

Pragrafen han henviser til i pressens Vær Varsom-plakat, sier følgende: «4.17. Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk.»

Sterke reaksjoner

I Sverige er reaksjonene sterke. Centerpartiet krever nå en lovendring som overfører det juridiske ansvaret for skrevne innlegg til de som faktisk har skrevet det. På sitt nettsted, skriver de:

«Om det är så att en ansvarig utgivare riskerar att fällas för att hon eller han inte kontrollerar allting i förväg så försvinner debatten på nätet. Därför måste lagstiftningen ändras.»

Aftonbladet fortviler

- Tryckfrihets- och yttrandefrihetslagarna är inte anpassade till det digitala samhället. Domen mot Aftonbladet drabbar alla som vill värna den folkliga debatten och i internet sett en demokratisk möjlighet, skriver avisen i sin lederartikkel i dag.

- Dommen er et slag mot debatten på nettet, sier ansvarlig redaktør for Aftonbladets nettavis, Kalle Jungkvist.

Stockholms tingsrett slo fast i dommen at ansvarlig redaktør har et strengt ansvar for innleggene som publiseres på debattsidene, skriver Aftonbladet.se.

- Vi kan på denne bakgrunnen ikke fortsette som vi har gjort. Derfor stenger vi debattsidene umiddelbart. Det er svært trist for den frie debatten på nettet, det er trist for Aftonbladet, og det er trist for meg personlig, sier Jungkvist.

Det var fire nynazistiske innlegg som førte til dommen. De dukket opp i en diskusjon om Midtøsten på debattsidene «Tyck» i oktober 2000. På grunn av tekniske problemer ble innleggene liggende på siden, tross forsøk på å få dem bort, skrev Aftonbladet i sin gjennomgang av saken torsdag kveld.

Domstolen mener Jungkvist har gjort seg skyldig i «hets mot folkgrupp» i og med at innleggene i det hele tatt ble publisert. Han får betinget dom og bot. Domstolen betviler ikke at Jungkvists hensikt først og fremst har vært å fremme meningsutvekslingen, der alle kan slippe til. Men Jungkvist kan ikke fritas for det ansvar som redaktøren har for alt som skrives på alle sidene.