ABC-klinikken

Raser over endringer ved fødeklinikk

Et unikt tilbud forsvinner, når svangerskapskontrollen på ABC-klinikken ved Ullevål sykehus legges ned. Sigrid Bonde Tusvik raser over beslutningen.

DEMONSTRASJON: Bunadsgeriljaen var tirsdag på plass utenfor ABC-klinikken på Ullevål sykehus. Foto: Privat
DEMONSTRASJON: Bunadsgeriljaen var tirsdag på plass utenfor ABC-klinikken på Ullevål sykehus. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, etter at beslutningen om å endre dagens tilbud ved ABC-klinikken på Ullevål sykehus ble tatt. Tirsdag møtte nærmere 150 personer opp til demonstrasjon utenfor klinikken, som en reaksjon mot vedtaket om å avvikle svangerskapskontrollen ved Norges mest kjente fødested for naturlige fødsler.

Klinikkleder ved Kvinneklinikken OUS, Bjørn Busund, sier til Dagbladet at jordmorressursene ikke strekker til slik at tilbudet kan bestå i sin nåværende form.

- Situasjonen er sånn at vi bruker mye ressurser på svangerskapsoppfølging for de friskeste og mest ressurssterke brukerne, mens vi har problemer med å dekke opp de mest ressurskrevende pasientene som opplever komplikasjoner. Og når vi ikke kan be om mer ressurser, er vi nødt til å prioritere. De fleste store fødeavdelingene i landet trenger mer ressurser, men det er opp til Stortinget og de regionale helseforetakene å avgjøre, sier Busund.

Åpen for forslag

Klinikklederen legger ikke skjul på at han personlig gjerne skulle bevart tilbudet, men omtaler likevel avgjørelsen som «ikke veldig dramatisk». Busund mener tilbudet er godt for de som ønsker å føde uten smertelindring og ny teknologi, og at de som velger å benytte seg av det, får god oppfølging.

Dersom det kommer forslag til alternative løsninger som gjør det mulig å ivareta tilbudet innenfor dagens ressurser, er han på ingen måte negativ til at vedtaket om nedleggelse gjøres om. Likevel ser han per i dag ingen annen utvei enn en avvikling.

SINNA: Caroline Hitland og fem måneder gamle Hennie deltok på demonstrasjonen. Foto: Privat
SINNA: Caroline Hitland og fem måneder gamle Hennie deltok på demonstrasjonen. Foto: Privat Vis mer

- Nå skal vi drøfte dette med tillitsvalgte. Hvis det kommer forslag til løsninger som gjør at vi vil være i stand til å ivareta dem som har størst behov, kan vi vurdere det. Men jeg har foreløpig ikke sett andre områder på vår klinikk der det er mindre behov for endringer, sier klinikklederen.

Busund har forståelse for at både de som anser ABC-klinikken som et attraktivt tilbud og de ansatte ved klinikken reagerer på avgjørelsen. OUS er i dag det eneste stedet i Norge som har et slikt tilbud.

DEMONSTRERTE: Bunadsgeriljaen og ansatte samlet seg utenfor klinikken tirsdag. Foto: Privat
DEMONSTRERTE: Bunadsgeriljaen og ansatte samlet seg utenfor klinikken tirsdag. Foto: Privat Vis mer

- Mobiliserte raskt

Den såkalte Bunadsgeriljaen, som har markert seg i kampen for fødetilbudet i landet, sto bak demonstrasjonen i Oslo tirsdag. Kvinnen bak gruppa, Anja Cecilie Solvik, sier til Dagbladet at de var raskt ute da vedtaket ble fattet.

GRAVID: Liv Bjørnstad møtte opp til demonstrasjonen med teksten «tenk om vi gjorde mer av det som er bra» på magen. Foto: Privat
GRAVID: Liv Bjørnstad møtte opp til demonstrasjonen med teksten «tenk om vi gjorde mer av det som er bra» på magen. Foto: Privat Vis mer

- Vi mobiliserte raskt da det ble kjent at klinikksjefen flytter en jordmorstilling fra svangerskapsomsorgen til andre avdelinger, noe som fratar ABC sin posisjon som alternativ klinikk. De har gode resultater nettopp på grunn av den tette og trygge oppfølgingen mellom jordmor på klinikk og den fødende, sier Solvik.

Hun mener resultatene fra klinikken taler for seg, og viser nettopp det som er gruppas hjertesak - at nærhet skaper trygghet og en bedre fødselsomsorg.

- ABC og klinikker som dette bør heller få mer ressurser enn å legges ned, mener Solvik.

Raser mot endringene

En annen som har reagert kraftig på beslutningen om nedleggelse av klinikken, er komiker Sigrid Bonde Tusvik. I et innlegg på Instagram deler hun et bilde tatt kort tid etter hennes egne fødsler - som fant sted på ABC-klinikken på Ullevål sykehus.

Se dette innlegget på Instagram

Dette er rett etter mine fødsler! På ABC-klinikken på Ullevål sykehus. Grunnen til at jeg fødte der er fordi jeg er helt sikker på at å følges opp av jordmødre gjennom hele svangerskapet er trygt og unikt. For på ABC kjenner jordmødrene deg og du møter de samme fagfolkene gjennom fødselen, fordi du har møtt dem i over et halvt år! Min kusine Rim @rimtus og legevenninna mi Kari @kariaarhus anbefalte meg ABC fordi de hadde så fin opplevelse der, og de som har sett TV-programmet mitt «Sigrid blir mamma» på @tv2norge vet også hvor fantastisk opplevelse det er med jordmødre du kjenner, 50 kmv stort rom, badekar, lav seng, sakkosekk, yogaball, kjøleskap og dimming i taket og tente telys! Og kun noen meter unna vanlig føden hvis noe går galt og du trenger lege. Det beste: Du går over gangen og sover på eget rom til du drar hjem, med eget bad og plass til kjæresten din i dobbeltsenga! Egen grandis kan du steke på kjøkkenet rett ved siden av, og folk kan komme på besøk på rommet hvis du har vært idiot og pressa ungen ut av toern i det jordmora snur ryggen til deg i ett minutt! (Min egen feil) Jeg skakke si det er et luksushotell, men det er fader meg luksus i forhold til mange andre sykehustilbud!! Jeg vet at man fremdeles får føde på ABC, men at jordmødrene skal miste oppfølgingen for alle gravide er en vei mot nedleggelse ikke en «omorganisering» som direktør Erikstein kaller det! Økonomi heter det! Men det skal ikke gå utover fødende kvinner, mener jeg!! Hjertet til ABC blir revet ut, for det har jo vært helheten og kontinuitet som ABC står for. Gjennom svangerskapskontroll følger de opp oss kvinnene, passer på at alt går normalt og forbereder oss på fødselen! La ABC leve! #abc @bunadsgeriljaen8 MØT OPP PÅ ULLEVÅL KL 12 imorgen for å vise din støtte!

Et innlegg delt av Sigrid Bonde Tusvik (@sigridbondetusvik)

- Grunnen til at jeg fødte der, er fordi jeg er helt sikker på at å følges opp av jordmødre gjennom hele svangerskapet er trygt og unikt. For på ABC kjenner jordmødrene deg og du møter de samme fagfolkene gjennom fødselen, fordi du har møtt dem i over et halvt år, skriver Tusvik.

Hennes erfaring med klinikken ble også vist på TV-serien «Sigrid blir mamma». Tusvik beskriver det som en fantastisk opplevelse å bli fulgt opp av jordmødre man kjenner, samtidig som man får tilgang til blant annet et stort rom, badekar, lav seng, sakkosekk, yogaball og kjøleskap.

- Og kun noen meter unna vanlig føden, hvis noe går galt og du trenger lege. Det beste: Du går over gangen og sover på eget rom til du drar hjem, med eget bad og plass til kjæresten din i dobbeltsenga! Jeg skakke si det er et luksushotell, men det er fader meg luksus i forhold til mange andre sykehustilbud!!, skriver Tusvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer