Raser over gåselever på Peppes' nye pizza

- Serverer du dette til barn, får de sjokk. Det er «overkill».

FAMILIERESTAURANT: Peppes Pizza har mange restauranter, i hele landet. Foto: Ola Sæther/Dagbladet
FAMILIERESTAURANT: Peppes Pizza har mange restauranter, i hele landet. Foto: Ola Sæther/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gåselever er regnet som en kulinarisk delikatesse. Gåselever, eller foie gras som det kalles, er derimot ikke uten  motstandere. Dette produktet er kontroversielt. Gjess, og ender blir tvangsfôret, før man høster levra til bruk i matretter.
 
Dette kaller dyrevernsorganisasjoner for dyremishandling, siden fuglene lever i trange bur, og matrørene de fores med kan føre til sårskader i halsen på fuglene.

Nå blir «foie gras» tilgjengelig på menyen til Peppes Pizza.

Holdningsløst Sammen med biff skal dette bli et nytt tilbud for de som besøker den populære restaurantkjeden.  Informasjonsrådgiver Karen Frivik i Dyrevernsalliansen reagerer kraftig på det nye innslaget på menyen.

- Jeg tror Peppes kjører på noe de tror er i vinden. De benytter seg av at denne debatten har ligget nede. Det er holdningsløst, sier Frivik til Dagbladet.

Det er ikke lov å produsere foie gras i Norge, men det er lov å importere det.

Grovt dyreplageri - Selve produksjonen er grovt dyreplageri. Vi har diskutert dette siden 70-tallet, men et lovregulert forbud mot å  import er ennå ikke på plass, sier Frivik.

NY PIZZA: Gåselever på pizzaen, blir noe du kan få på Peppes Pizza. Foto: Dyrevernalliansen
NY PIZZA: Gåselever på pizzaen, blir noe du kan få på Peppes Pizza. Foto: Dyrevernalliansen Vis mer

Ifølge Karen Frivik har Norge mulighet til å forby import, siden vi allerede har et forbud mot produksjon, etter en ny lov om dyrevelferd fra 2009.

- I stedet øker bare importen. I 2002 importerte Norge omtrent åtte tonn tilberedte og konserverte produkter fra and og gås. I 2012 var dette tallet på nærmere elleve tonn, sier hun.

Det er «overkill» Frivik mener at dette, i tillegg til grovt dyreplageri, er tullete.

- Hva skal du med gåselever på pizza? Nå slenger man på alt som er «luksuriøst». Det er fullstendig «overkill». Serverer du dette til barn, får de jo sjokk om de veit hvordan det lages. Nettopp derfor er det spesielt viktig at store kjeder, som Peppes Pizza, viser et minimum av etikk, sier Frivik til Dagbladet.

Administrerende direktør i Peppes Pizza, Harald Barfod, har merket seg at Dyrevernalliansen reagerer på den nye pizzaen.

- Spennende pizza - De reagerer på dette, som en del andre ting. Det er lovlig å selge dette i Norge, og vi har registrert reaksjonene. Vi jobber kontinuerlig med menyvurderinger. Vi noterer og tar hensyn, til alt som kommer av tilbakemeldinger, sier Barfod til Dagbladet.

FOIE GRAS:  Bildet er av andelever produsert i Strasbourg, Frankrike. Foto: AFP/Frederick Florin
FOIE GRAS: Bildet er av andelever produsert i Strasbourg, Frankrike. Foto: AFP/Frederick Florin Vis mer

Han er imidlertid fornøyd med Peppes Pizzas nye pizza.

- Vi har en pizza med gåselever på menyen, det er spennende. Biff og gåselever er en anerkjent kulinarisk kombinasjon i kokkesammenheng -  og dette viser hvor spennende du kan gjøre en pizza, sier han.

- Lovlig i Norge Gåseleveren Peppes Pizza bruker på sine pizzaer er fra Oluf Lorentzen, som står for mye av gåseleverimporten til Norge.

- Vi forholder oss til at produktet er lovlig å selge i Norge, og vi forholder oss til våre leverandører, sier daglig leder i Oluf Lorentzen, Martin Lorentzen, til Dagbladet.

Israel vedtok denne uka å forby import av gåselever.

RASER: Karen Frivik i Dyrevernsalliansen raser over bruken av gåselever på pizza. Foto: www.dyrevern.no
RASER: Karen Frivik i Dyrevernsalliansen raser over bruken av gåselever på pizza. Foto: www.dyrevern.no Vis mer
POPULÆR: Peppes pizza er et populært spisested for mange nordmenn. Foto: Peppes Pizza
POPULÆR: Peppes pizza er et populært spisested for mange nordmenn. Foto: Peppes Pizza Vis mer