Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser over «rasist-auksjon»

Ku Klux Klan-utstyr under klubba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Magasinets sak om Ku Klux Klan-drapene i Mississippi.

(Dagbladet.no): En svært omstridt auksjon fant sted i Howell i Michigan i USA i helgen.

I den lille byen, der sist folkeopptelling (2000) viste at bare 29 av 9000 innbyggerne var svarte, hadde auksjonshuset Ole Gray Nash, funnet frem en rekke kapper, kniver og rekvisita fra rasistgruppa Ku Klux Klan. Alt skulle under hammeren.

- Som en klan-mønstring

Auksjonarius Gary Gray hadde egentlig tenkt å ha auksjonen 15. januar. Men da han fant ut at dette sammenfalt med bursdagen til den drepte svarte borgerrettighetslederen Martin Luther King jr, ble den utsatt til helgen som var.

I alt kunne auksjonshuset skilte med 12 KKK-kapper, et titalls kniver, sverd, bøker, pamfletter og klistremerker.

- Det føltes som om jeg var på en klan-mønstring, kommenterer museumskurator David Pilgrim til nyhetsbyrået AP.

Han var der for å kjøpe en av kappene på vegne av det antirassistiske Jim Crow Museum of Racist Memorabilia. Blant budgiverne på auksjonen var det svært få som ønsket å oppgi sine navn til media. Blant publikum var en kar med KKK-button og en annen med hakekorsarmbind, melder AP.

RASISTDRAKT: Becky Hinz fra auksjonshuset Ole Gray Nash viser frem en av Ku Klux Klan kappene som ble auksjonert bort lørdag. Foto: AP
RASISTDRAKT: Becky Hinz fra auksjonshuset Ole Gray Nash viser frem en av Ku Klux Klan kappene som ble auksjonert bort lørdag. Foto: AP Vis mer

Protester

Pilgrim fikk sin kappe for 700 dollar (4430 kroner). Andre kapper gikk for så mye som 1 425 dollar og 1 150 dollar (9018 og 7278 kroner). En av knivene inkasserte bud på 400 dollar (2531 kroner). I alt ble det solgt rasistartikler for 24 000 dollar lørdag (151 000 kroner).

Bare ti demonstranter møtte opp utenfor auksjonslokale, men en av disse var byens ordfører, Geraldine Moen.

- Hat har intet hjem her, ropte demonstrantene.

- Hat og hatets symboler hører ikke hjemme i Howell, fastslår Geraldine Moen. Ordføreren mener auksjonen er med på å puste liv i gamle stereotype forestillinger om stedet.

Det lokale næringsrådet og lokallaget for innbyggerne mener auksjonshuset nå ødelegger byens forsøk på å bli kvitt rasiststempelet, som kan spores tilbake til én mann, KKK-lederen Robert Miles. Han bodde på en gård utenfor byen fram til sin død i 1992.

• Les også om nazistene som blir hedret med eget skilt i Oregon.

KNIVER: KKK-knivene gikk for opptil 400 dollar.
OMSTRIDT: Auksjonen i den lille byen Howell ble svært omstridt. Byen, som bare har 29 svarte blant sine 9000 inbyggere, er fra før av beryktet for å ha fostret opp en KKK-leder.
PROPAGANDA: Rasistisk propaganda i form av buttons, klistremerker, pamfletter og bøker var blant gjenstandene som gikk under hammeren.