Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Raserer Ap's miljøprofil

Tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet, Børre Pettersen, retter kraftig skyts mot eget parti og især mot statsråd Olav Akselsen i Beiar-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Siste rest av Arbeiderpartiets miljøprofil raseres nå, sier Pettersen.

Han har skrevet et personlig brev til sin partifelle der han redegjør for argumentene som taler for nye konse-kvensutredninger av kraftutbygginga i Nordlands viktigste lakseelv.

- Merkelig at Akselsen ikke forstår at han har alt å vinne - og ingen ting å tape - på å bøye av, sier Pettersen til Dagbladet, i dag leder av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

- Totalrasering

Pettersen registrerer olje- og energiministerens holdning med stor skuffelse.

Han frykter at Ap's miljøprofil ødelegges for uoverskuelig framtid.

- Alle uttalelser om viljen til å redde våre bestander av villaks - og alle tidligere festtaler med appeller om å sikre en bærekraftig utvikling, mister troverdighet og innhold når viljen til å omsette dette i praksis mangler totalt, sier Pettersen.

Miljøhensyn

- Spørsmålet om nye konsekvens-utredninger av Beiarn handler ikke om hvorvidt det er juridisk korrekt eller ikke å stille slike krav, det handler om reell vilje til å ta inn over seg samfunnets syn på behovet for å ta nødvendige miljøhensyn og sikre vår gjenværende vassdragsnatur mot totalrasering.

Pettersen peker på at Beiar-saken - etter at villaksen nærmest forsvant - totalt har endret karakter fra å være en av mange kraftutbyggingssaker, til å bli Den store saken.

På kammerset

Statssekretæren under miljøvernminister Thorbjørn Berntsen slår fast at Akselsen i kraft av sin stilling som statsråd er den reelle generalforsamling i Statkraft - og derfor med all letthet kan beslutte nye utredninger.

- Akselsen har undervurdert saken kraftig, noe som nå rammer miljøet og selvsagt Arbeiderpartiet, påpeker Pettersen.

Ber om møte

Han ber statsråden innstendig om å snu, av hensyn til partiet, villaksen og vassdragsnaturen, og ber om et snarlig møte med olje- og energiministeren for å drøfte saken.

Allerede i dag skal Pettersen ha et møte med Ap's miljøhøvding Thorbjørn Berntsen om saken.

Siden Ap har mer enn nok vansker å stri med fra før, ønsker ikke Berntsen å profilere sitt syn offentlig i denne saken.

- Jeg vil bringe videre mine synspunkter internt, sier Berntsen til Dagbladet.

STRID: Olje- og energiminister Olav Akselsen kritiseres av tidligere statssekretær Børre Pettersen.