Omvalg i Istanbul:

Raseri etter valg­sjokk i Tyrkia

Mandag besluttet valgkommisjonen at det vil bli omvalg i Istanbul - et valg AKP-partiet til president Erdogan tapte.

TAPTE: AKP-partiet til Recep Erdogan tapte et lokalvalg i Istanbul. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: AKP-partiet til Recep Erdogan tapte et lokalvalg i Istanbul. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mandag bestemte valgkommisjonen i Tyrkia at det skal holdes omvalg i Istanbul etter at president Recep Erdogans (AKP) parti tapte lokalvalget i storbyen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Beslutningen ble tatt på et møte i valgkommisjonen mandag, og AKPs representant i kommisjonen, Recep Özel, bekreftet vedtaket.

Dette har skapt raseri blant opposisjonen.

«Reinspikka diktatur»

Etter valget besluttet den lokale valgkommisjonen at Ekrem Imamoglu fra det sekulære opposisjonspartiet CHP hadde vunnet valget. Dette har landets statlige valgkommisjon nå omgjort etter krav fra AKP.

Imamoglu, som allerede er innsatt som borgermester etter seieren, fordømmer vedtaket om å annullere valget han vant, og kaller det forrædersk og «reinspikka diktatur».

- De prøver å ta tilbake valget som vi vant. Kanskje dere er skuffet, men gi aldri opp, sa han til tusener av tilhengere i Istanbul etter at vedtaket var gjort.

SEIER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan takket folket og sa at de uoffisielle resultatene viste en seier til ja-siden med en margin på 1,3 millioner stemmer. Dermed skal grunnloven endres, presidenten får mer makt, og Erdogan har lovet å gjeninnføre dødsstraff ved valgseier. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Massiv kritikk

Europaparlamentets Tyrkia-rapportør, Kati Piri, mener at beslutningen om omvalg «dreper troverdigheten til en demokratisk fordeling av makt gjennom valg» i landet.

- Erdogan aksepterer ikke et nederlag, og går mot folkets vilje. AKP presset YSK til omvalg i Istanbul, skriver hun på Twitter.

AKP gikk på et uventet og uønsket tap i Tyrkias største by ved valget til borgermester 31. mars. 16. april krevde de at valget annulleres og at det holdes omvalg på grunn av angivelige uregelmessigheter.

Valget endte svært jevnt: CHP fikk 48,79 prosent av stemmene, mens AKP fikk 48,51 prosent av stemmene, ifølge CNN.

Protester

Forsker på politikk ved Washington Institute for Near East policy, Soner Cagapty, går hardt ut mot mandagens beslutning.

- Tyrkia har hatt rettferdige og frie valg siden 1950. Mandagens avgjørelse om å annullere ordførervalget i Istanbul 31. mars, som AKP-partiet tapte, er slutten på en historisk æra. Fram til nå var det en mann, en stemme. Fra nå av er det: «Stem til det ledende partiet vinner», skriver han på Twitter.

Som følge av valgkommisjonens beslutning mandag, brøt det ut spontane protester i Istanbuls gater.

Omvalg i juni

Leder av den liberale politiske gruppen ALDE i Europaparlamentet og tidligere statsminister i Belgia, Guy Verhofstadt, støtter demonstrantene.

- Denne oppsiktsvekkende avgjørelsen framhever hvordan Erdogans Tyrkia beveger seg mot et diktatur. Under slik lederskap er forhandlinger om fordeling av makt umulig. Jeg gir min fulle støtte til det tyrkiske folk som demonstrerer for sine demokratiske rettigheter og for et fritt og åpent Tyrkia, skriver han på Twitter.

Mens AKP vant valget 31. mars i landet som helhet, gikk partiet på smertefulle nederlag i de politisk viktige byene Ankara og Istanbul. Omvalget i Istanbul er ventet å finne sted 23. juni.