Raseri i Mexico etter massedrap og korrupt politi

Tre kjente bandemedlemmer har tilstått drap på 43 savnede lærerstudenter.

MYE SINNE:  Forsvinningen av 43 lærerstudenter i slutten av september måned, har ført til at grusomme historier om massedrap har kommet i offentlighetens søkelys i Mexico. På bildet er det en maskert kvinne, som er en av de mange studentene som var ute og demonstrerte for å vise at de krever å få vite hva som egentlig har skjedd med studentene. Foto: Daniel Becerril/Reuters/Scanpix
MYE SINNE: Forsvinningen av 43 lærerstudenter i slutten av september måned, har ført til at grusomme historier om massedrap har kommet i offentlighetens søkelys i Mexico. På bildet er det en maskert kvinne, som er en av de mange studentene som var ute og demonstrerte for å vise at de krever å få vite hva som egentlig har skjedd med studentene. Foto: Daniel Becerril/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende mexicanske studenter satte i går fyr på biler og angrep et rådhus i Guerrero etter at det ble kjent at tre bandemedlemmer har tilstått at de drepte 43 savnede studenter.

I Chilpancingo, hovedstaden i delstaten Guerrero, gikk over 300 studenter, mange av dem maskerte, til angrep på rådhuset med steiner og brannbomber og satte fyr på et titall kjøretøyer, inkludert en politibil.

- Vil ha dem i live - Vi krever det vi alltid har krevd; vi vil se våre kamerater i live, sa en student mens de andre ropte: «De tok dem i live, og vi vil ha dem tilbake i live».

Rådhuset i Chilpancingo ble delvis nedbrent under protester i forrige måned da de 43 studentene forsvant sporløst.

I Mexico by prøvde en gruppe demonstranter å bryte seg inn i nasjonalpalasset. De slo metallstenger mot porten til palasset og satte fyr på en dør, men greide ikke å ta seg inn.

Sjokkerende massakre Mexicanerne er i sjokk etter en av de uhyggeligste massakrene i løpet av de mange årene landet har vært rammet av narkokartellenes brutale vold.

De er vant til volden, men beskrivelsene av massakren i Guerrero overgår det meste. Reaksjonene er sterke etter at Mexicos riksadvokat Jesús Murillo Karam fredag opplyste at tre arresterte bandemedlemmer har tilstått at de drepte studentene.

Fra før var det kjent at lokalt politi med bånd til kriminelle narkobander angrep fire busser med studenter i Iguala i Guerrero, drepte seks av dem og overlot de øvrige 43 til medlemmer av Guerreros Unidos-banden.

Myndighetene viste videoer der de tre bandemedlemmene fortalte at de stuet de 43 unge mennene opp på to lastebiler, drepte dem på en søppelfylling i byen Cocula, brente likene, malte dem opp, stappet dem i sekker og kastet levningene i søpla eller en elv i nærheten.

Foreldrene til de 43 savnede studentene nekter å godta at de er døde før de får resultatene av DNA-prøver som fire uavhengige argentinske eksperter har tatt av de forkullede likene. De sier de hittil bare er blitt servert løgner fra myndighetene.

Borgermesteren ga ordren Studentene fra lærerskolen i Apotzintla hadde reist til Iguala for å samle inn penger og hadde etterpå kapret fire busser for å komme seg tilbake, slik det er vanlig at studenter med dårlig råd gjør i Mexico.

Myndighetene sier at byens borgermester, Jose Luis Abarca, ba politiet ta seg av studentene fordi han var redd for at de skulle avbryte en tale hans kone skulle holde.

Føderalt politi har hittil arrestert 74 personer, inkludert Abarca og hans kone Maria de los Angeles Piñeda som hadde nær kontakt med bandene, 36 politimenn og tre bandemedlemmer.

Dersom tilståelsene er sanne, er massedrapet en av de verste massakrene i en narkokrig som har sett mange grusomme massakrer. Minst 80.000 mennesker er drept og 22.000 er savnet siden 2006.

Krise for Peña Nieto Tilståelsene kan ha løst mysteriet om de forsvunne studentene, men forbrytelsen er uansett blitt den verste krisen hittil for den nye presidenten Enrique Peña Nieto.

Han har i det siste forsikret befolkningen om at myndighetene endelig hadde begynt å få grep om situasjonen, og at antall drepte var på vei ned.

Historikeren Lorenzo Meyer sier at det er viktig å se hvordan mexicanerne nå reagerer, om de forblir like apatiske som de har vært hittil.

- Om dette ikke sjokkerer dem, er det ingenting som sjokkerer, sier han.
(NTB)

VIL HA SVAR:  Lærerstudenter løper under en demonstrasojn i Guerrero-staten i går. De protesterer for å få svar på hva som skjedde med de 43 medstudentene deres, som forsvant da de var i sammenstøt med politiet i slutten av september. Foto: Daniel Becerril/Reuters/Scanpix
VIL HA SVAR: Lærerstudenter løper under en demonstrasojn i Guerrero-staten i går. De protesterer for å få svar på hva som skjedde med de 43 medstudentene deres, som forsvant da de var i sammenstøt med politiet i slutten av september. Foto: Daniel Becerril/Reuters/Scanpix Vis mer