Raseri mot dyremishandling

I Norge opplever dyrebeskyttelsen telefonstorm etter de rystende tv-bildene av omfattende dyremishandling i Belgia. 100 000 svensker reagerer med avsky og protestkampanjer. - Det er for jævlig, sier Astrid Lindgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyremishandlingen i Belgia har vært vist på svenske og norske nyhetssendinger de siste dagene, og reaksjonene er de samme. I Norge har det vært telefonstorm til Dyrebeskyttelsen.

- Telefonene begynte å ringe allerede under innslaget. Folk gir uttrykk for et stort følelsesmessig engasjement og lurer på om Dyrebeskyttelsen og myndighetene gjør noe, sier Live Kleveland Karlsrud, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge til Dagbladet.no.

TV-bildene viser blant annet hvordan belgisk storfe blir mishandlet og slått med stokker på vei til transport. Innringerne lurer på om også norske dyr må finne seg i en lignende skjebne.

- Vi kan ikke være sikre, men vi har ikke dokumentasjon på lignende forhold i Norge. Men vi har mye dokumentasjon på forferdelige transportmetoder, sier Karlsrud.

Hun mener det ikke er noen grunn til å være stolte av forholdene ved norske slakterier. Det fins regler for transport og slakting av dyr i Norge, men de skiller seg lite fra EU-reglene, hevder dyrevennen.

Folkeaksjon

Over 70 000 svensker har skrevet under på en underskriftskampanje mot dyremishandling i regi av Aftonbladet. En rekke kjendiser støtter aksjonen blant annet Lill-Babs og 93 år gamle Astrid Lindgren.

- Det er for jævlig, sier Lindgren til avisa.

Anført av statsminister Gøran Persson som etter nyttår har lagt seg ut med svenske bønder og slakterier med vegan-vennlige uttalelser, hersker det rene kjøtt-opprør i Sverige. EU-kommissær David Byrne var i Stockholm tirsdag, også han opprørt over bildene fra Belgia.

- Det er sjokkerende bilder. De bildene vi har sett bryter mot EUs lover og mot belgiske lover, sa han under sitt besøk denne uka.

Byrne truer med å klage Belgia inn for EU-domstolen for brudd på lovverket. Det finnes lover mot mishandling, de følges bare ikke, sier Margareta Winberg som vil statuere et eksempel med denne saken.

Ikke fjørfe

Dyrebeskyttelsens talskvinne mener at til tross for at Norge ikke er EU-medlem kan vi ikke være helt sikre på at norske dyr har blitt avlivet på en human måte. Hun advarer særlig mot fjørfe- og svinekjøtt.

- Hvis du vil være dyrevenn og samtidig spise kjøtt bør du styre unna fjørfe- og svinekjøtt, sier hun. De har det absolutt verst under transport og slakt. Det er ikke like klare beviser når det gjelder storfe, mener Karlsrud.

Se tv-bildene som opprører Sverige:

RealPlayer

QuickTime

Video fra Aftonbladet