Rudy Giuliani

Raseri mot syk Rudy: - Dødstrussel

Donald Trump personlige advokat, Rudy Giuliani har fartet rundt i USA og spredt konspirasjonsteorier. Uten munnbind kan han også ha spredt covid-19.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 400 +243
innlagt 158 +8
døde 517
påvist smittet 94 500 000+619.2K
døde 2 020 000 +13.0K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): USAs president avslørte selv på Twitter søndag kveld at Giuliani (76) har testet positivt for corona.

- Den beste ordføreren i New Yorks historie, som har jobbet hardt for å avsløre tidenes mest korrupte valg, har testet positivt for kinaviruset. God bedring, Rudy, vi vil jobbe videre!!! skriver Trump på Twitter.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

På sykehus

Han sier imidlertid ikke noe om tilstanden til Giuliani, men ifølge nyhetsbyrået AP ble han innlagt på Georgetown University Medical Center i Washington søndag.

Selv retvitret Giuliani kunngjøringen fra Trump. Noen timer seinere kommenterte han selv sin egen tilstand.

- Takk til alle mine venner og følgere for alle bønnene og ønskene om god bedring. Jeg får god hjelp og føler meg bra. Jeg kommer meg raskt og holder meg oppdatert på alt, skriver Giualiani selv på Twitter.

Den siste tida har den tidligere ordføreren reist mye rundt i vippestater som lederen for Trumps juridiske team i deres forsøk på å få omgjort valgresultatet. Seanser i domstoler, i høringer i delstatsforsamlinger og pressekonferanser har fått mye oppmerksomhet. Gang på gang har Giuliani kommet med voldsomme påstander om valgfusk og konspirasjoner uten å legge fram dokumentasjon på dette.

Ved mange anledninger har han sittet i møter med lokale tillitsvalgte i timesvis uten å bruke munnbind.

- Troverdig dødstrussel

Den demokratiske delstatssenatoren i Georgia, Jen Jordan, er en av dem som deltok i et møte med ham i mange timer i forrige uke. Hun er rasende etter at diagnosen ble offentliggjort.

- Lite visste jeg at den mest troverdige dødstrusselen jeg møtte på i forrige uke var Trumps egen advokat. Giuliani - uten munnbind i et fullsatt høringsrom i sju timer. Å si at jeg er rasende ville være for snilt. Den skammelige senatshøringen var en forvrengning av rettsstaten. Nå går innflytelsen langt forbi det, skriver Jordan på Twitter.

Giuliani deltok torsdag på en høring i delstatsforsamlingen i Georgia uten munnbind. Også flere av de republikanske delstatssenatorene deltok uten munnbind, ifølge AP.

Trump tapte delstaten til Biden med rundt 12000 stemmer. Giuliani og Trump hevder imidlertid - uten dokumentasjon - at de ble utsatt for massivt valgfusk.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Tøff kriger

Onsdag kveld var Giuliani i delstatsforsamlingen i Lansing i Michigan. Der vitnet han i en uvanlig 4,5 timer lang høring hvor han forsøkte å få de republikanske folkevalgte til å ignorere sertifiseringen av Joe Bidens valgseier i delstaten. Giuliani brukte ikke munnbind.

Det gjorde heller ikke Trumps andre advokat, Jenna Ellis som satt rett ved siden av ham.

- Bønner for ordfører Rudy Giuliani. Han er en tøff kriger! Trumps juridiske team vil fortsette vårt viktige arbeid for å kjempe for valgintegritet! Vi har et flott team, sammen med dyktige lokale jurister i hver delstat. Vårt arbeid vil ikke bli påvirket og vi presser på videre, skriver Ellis på Twitter.

Giuliani opptrådte også uten munnbind på en høring i Pennsylvania 25. november.

Møtte smittet sønn

Den tidligere New York-ordføreren valgte heller ikke å gå i karantene etter at han stilte opp på en pressekonferanse 19. november og kom i nærkontakt med sønnen, Andrew Giuliani, som testet positivt for coronaviruset dagen etter. Ifølge ekspertene blir folk smittsomme flere dager før de faktisk opplever symptomer.

Diagnosen til Giuliani kommer litt over én måned etter at Trump tapte presidentvalget mot demokratenes kandidat, Joe Biden. Det kommer litt over to måneder etter at Trump selv ble innlagt på sykehus med coronaviruset.

Det føyer seg også inn i en svært lang rekke av folk rund Trump-adminstrasjonen, som er blitt smittet. Lista omfatter blant annet stabsjef Mark Meadows, statsråd Ben Carson, førstedame Melania Trump og sønnen Barron Trump. Også pressetalspersonen og rådgiverne Hope Hicks og Stephen Miller samt Trump valgkampsjef har også vært smittet.

Presidenten selv har gjentatte ganger latterliggjort bruk av munnbind og brutt ekspertenes retningslinjer for smittevern. Han har også hevdet at viruset bare vil forsvinne på mirakuløst vis. Både valgmøtene hans og arrangementer i Det hvite hus er gjentatte ganger blitt anklaget for å være såkalte supersprederarrangementer.

Til sammen har mer enn 280 000 amerikanere dødd av corona hittil.

David Gergen, en høytstående rådgiver som har jobbet for fire presidenter, påpeker overfor CNN at mens flere titalls personer rundt Trump har fått koronavirus, skal det være kun en eller to personer i Joe Bidens leir som har hatt smitte.

- Den arrogante holdningen fra Trump-leiren gjør bare at risikoen for å bli smittet, øker. Så enkelt er det, sier Gergen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer