MASSIV PROTEST: 65 000 protesterte mot amerikanske baser på den japanske øya Okinawa etter at en tidligere amerikansk soldat skal ha voldtatt og drept en 20 år gammel kvinne på øya. Video: AP Vis mer

Raseri mot USA-base: -  Hvorfor ble min datter drept ?

30 dagers alkoholforbud roet ikke stemningen på Okinawa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den største japanske folkeprotesten på 20 år mot amerikansk tilstedeværelse på Okinawa skaper nye problemer for USAs rolle på den strategiske øya.

Om om lag 65 000 mennesker gikk i protesttog i den største byen Naha mot at USA skal få ha en av sine største militærbaser utenfor amerikanske territorium overhode.

Det lokale raseriet mot USAs dominans i lokalmiljøet har akselrert etter at en 20 år gammel japansk kvinne ble voldtatt og drept i slutten av april i år.

Ifølge CNN leste far til den drepte kvinnen en sterkt følelsladet appell under den massive markeringen.

- Hvorfor min datter ? Hvorfor ble min datter drept ? For å unngå flere ofre. må alle amerikanske baser bort. Jeg tror det er mulig hvis hele Okinawas befolkning står sammen, het det farens brev.

50 000 amerikanere

Det bor 1,4 millioner mennesker på øya, som ligger strategisk mellom Japan, Taiwan og Kina og som spilte en avgjørende rolle for USA og de allierte helt mot slutten andre verdenskrig.

Om lag 50 000 amerikanske statsborgere bor og jobber ved den store militærbasen, og 30 000 av dem har militær grad. Ikke alle har tedd seg gjennom årene som forventet av gjester i et fremmed land.

Etter krigen hadde USA fullt herredømme over Okinawa til tidlig 1970-tallet da Japan gradvis har fått øya tilbake.

I 1996 var det forrige store folkeopprøret amerikansk tilstedeværelse.

12-åring voldtatt

En 12 år gammel jente ble voldtatt, tre USA-borgere med militær bakgrunn ble pågrepet, og saken utløste lokalt raseri og krav om å få flyttet den amertikanske basen til en øde del av øya.

Nye konflikter mellom amerikanere og lokale japanere utløste isteden en folkeaksjon for å få USA-basen helt bort fra Okinawa. Det lokale selvstyret har også kommet med et slikt ønske og vedtak.

I mars i år ble en 40 år gammel japansk kvinne funnet neddopet og voldtatt i Naha. En 24 år gammel amerikansk statsborger med militær grad ble pågrepet.

En måned etter den 20 år gamle kvinnen ble funnet voldtatt og drept i april, ble en 32 år gammel amerikansk mann pågrepet.

Han har tidligere vært militær, og hadde nå sivil jobb ved miltærbasen.

Obama beklaget

Noen dager seinere var president Barack Obama på offisielt besøk i Japan og beklaget i en tv-tale:

- Det japanske folk skal vite at vi er dypt berørt av det som har skjedd og at vi arbeider sammen med Japans regjering om ikke bare å straffe disse ugjerningene, men også unngå at slike forbrytelser skal skje igjen, sa Obama i sin tv-tale med statsminister Abe ved sin side.

Og samtidig innførte den amerikanske militærledelsen på Okinawa portforbud for amerikanere på basen.

30 dagers alkoholforbud

I en 30 dagers periode skulle ikke USA-borgere under deres kommando drikke alkohol eller oppholde seg utenfor militært område sein kveldstid.

Etter noen dager var en beruset amerikaner bak rattet innblandet i en trafikkulykke inne i byen og skadet to japanere.

Amerikanske sentralmyndigheter har ikke kommet med med noen reaksjon på søndagens folkemøte.