Raseri og skam over Dutroux' flukt

Det belgiske folk syder av raseri og gremmelse over barnemishandleren Marc Dutroux' oppsiktsvekkende flukt, og den politiske opposisjonen krever regjeringens avgang. En skammens dag for Belgia, fastslår en samstemt presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisene feller en knusende dom over politiet og rettsvesenet for at «folkefiende nummer en» så lett kunne stikke av fra tinghuset i Neufchateau torsdag, selv med to bevæpnede vakter i rommet. De fleste finner det lite formildende at han ble pågrepet etter snaut fire timer på frifot.

Til latter

- Belgia er gjort til latter for hele verden. Vi fortjener ikke dette, skriver Het Laatste Nieuws under kjempeoverskriften «Vanære og skam». La Libre Belgique ser flukten som et utslag av et statsapparat i forfall, preget av inkompetanse og uforsvarlig slappe sikkerhetsrutiner.

Det utenkelige

Den ledende morgenavisen Le Soir sier i en lederartikkel at det utenkelig er skjedd, «til stor skam for vårt land».

- Når man har en mann som Dutroux fengslet, og kjenner forhistorien, og vet hvordan Belgia er blitt rystet i sine grunnvoller, kan man ikke tillate seg å gjøre flere feil. Hvem skulle kunne tenke seg at Israel ville la nazisten Adolf Eichmann flykte? spør avisen.

Opinionen er i harnisk over at rettsapparatet nok en gang har feilet, og troen på at Belgia noen gang kan klare å skape en rettssikkerhet som er et vestlig demokrati verdig, har fått nok en grunnskudd. I en rekke byer ble det fredag holdt spontane demonstrasjoner der folk ga uttrykk for sin avsky for regimet.

Ri stormen av

Statsministeren avfeier alt snakk om avgang og vil åpenbart ri stormen av. I dag insisterte han på at regjeringen må bli sittende for å banke gjennom de rettsreformer som er fremmet i kjølvannet av Dutroux' arrestasjon.

Men det er slett ikke alle som er enige i dette resonnementet. Flertallet av avisene, både de fransk- og flamskspråklige, mener at begeret er fullt og at nok er nok. Dessuten har den høyt respekterte parlamentarikeren Marc Verwilghen, mannen som ledet parlamentets granskingskommisjon, sagt at Dehaene har bare en ting å gjøre etter den siste miseren, og det er å gå av.

Flere aviser finner det dessuten symptomatisk at det var en skogvokter som torsdag ved en tilfeldighet oppdaget Dutroux og ikke gendarmene som i tusentall saumfarte fluktområdet i det sørøstlige Belgia, nær grensene mot Luxembourg og Frankrike.