AVSLØRT: En ny bok røper hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Video: AP Vis mer

Donald Trump

Raseriet mot Trump vokser

Både demokratenes presidentkandidat Joe Biden, andre politiske folkevalgte og medisinske eksperter er rasende. De mener USAs president, Donald Trump, har kostet mange tusen amerikanere livet ved å lyve til befolkningen.

Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Meningsmålingene viser at amerikanerne allerede er svært misfornøyde med hvordan Trump har håndtert coronapandemien. Onsdag kom en ny dramatisk avsløring fra den kommende boka «Rage», skrevet av den berømte journalisten Bob Woodward. I intervjuer innrømmer Donald Trump hvordan han bevisst tonet ned farene ved coronaviruset. Dette ble først omtalt i Washington Post og CNN.

Mer enn 195 000 amerikanere har mistet livet i pandemien så langt.

<strong>PRESSET:</strong> USAs president, Donald Trump, er i hardt vær for de 18 intervjuene han ga til den berømte journalisten Bob Woodward. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
PRESSET: USAs president, Donald Trump, er i hardt vær for de 18 intervjuene han ga til den berømte journalisten Bob Woodward. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Massiv kritikk

Selv hevder Trump han gjorde det han gjorde for ikke å skape panikk i befolkningen. Politiske motstandere og medisinske eksperter mener imidlertid han har opptrådt fullstendig uansvarlig og ikke ga folk en mulighet til å forberede seg på pandemien. De påpeker også hvordan han bevisst har oppfordret til oppførsel som kan forverre situasjonen - blant annet ved å gjøre narr av munnbind.

- Trump virket aldri villig til fullstendig å mobilisere føderale myndigheter og fortsatte å dytte problemene over på delstatene. Det var ingen ledelsesstrategi i situasjonen eller for å gjennomføre en massiv aksjon for å håndtere en av de mest komplekse nødsituasjoner USA noensinne har stått overfor, skriver Woodward.

<strong>JOURNALIST:</strong> Journalisten Bob Woodward ble berømt som en av de to journalistene som avslørte Watergate-skandalen for Washington Post i 1974. Foto: AP Photo/Cliff Owen, File
JOURNALIST: Journalisten Bob Woodward ble berømt som en av de to journalistene som avslørte Watergate-skandalen for Washington Post i 1974. Foto: AP Photo/Cliff Owen, File Vis mer

Utdrag fra boka har skapt voldsomme reaksjoner i USA - særlig blant Trumps politiske motstandere.

- Kostet liv

- Han visste hvor farlig det var. Mens den dødelige sykdommen skar gjennom landet vårt, feilet han med å gjøre jobben sin med vilje. Det var et liv-og-død-forræderi mot det amerikanske folk, sier Biden på et valgmøte i Michigan onsdag.

Han viser til studier som anslår at så mange som 54 000 amerikanere, som har død av corona, kunne vært i live dersom Trump raskt hadde stengt ned store deler av landet to uker tidligere.

- Trumps feil har ikke bare kostet liv. Det sendte også økonomien vår ut i kaos, sier Biden og mener dermed Trump er skyld i den økonomiske resesjonen og millioner av arbeidsledige.

- Det mer enn foraktelig. Det er en forsømmelse av tjenesteplikten. Det er en skam, sier Biden.

En lang rekke framtredende politikere og andre har reagert sterkt.

Mistet faren

Den demokratiske kongressrepresentanten, Ilhan Omar, mistet faren sin denne sommeren til coronaviruset.

- Alt jeg kan tenke på er faren min og de nær 200.000 andre menneskene som har mistet livet til covid-19 som et resultat av denne presidentens grove forsømmelse og løgner. Trump hadde makta til å redde liv, men gjorde alt han kunne for ikke å gjøre det, skriver hun på Twitter.

- Det er en fordømt sannhet at president Trump løy og at folk døde. Det gjør meg bare sint. Hvor mange mennesker ville ha vært i live i dag dersom han bare hadde fortalt amerikanerne sannheten? sier demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, ifølge AP.

Også en rekke medisinske eksperter var onsdag ute i amerikanske medier. Mange var både rystet og rasende for hvordan de mener Trumps handlinger har kostet menneskeliv.

FYRTE LØS: USAs president Donald Trump gikk til angrep på sin demokratiske rival Joe Biden. Han var heller ikke nådig mot en journalist med ansiktsmakske. Foto: AP Vis mer

- Jeg tenker på panikken til hver eneste familie jeg ringte på FaceTime for å fortelle dem at deres familiemedlem var døende eller hadde dødd. Og jeg tenker på det ganget med 190 000 ganger rundt omkring i dette landet. Som en førstelinjearbeider, er jeg rasende, sier legen og direktør for global helse innen akuttmedisin, Craig Spencer ved New York Presbyterian Hospital og Columbia Medicine til CNN.

Får støtte

Noen framtredende republikanere forsvarer Trump.

- Når du har en krisesituasjon, må du informere folk om offentlig helse, men du ønsker samtidig ikke å skape hysteri, sier den republikanske senatoren Thom Tillis, ifølge CNN.

- Jeg tror ikke han trenger å gå på TV og skrike at vi alle skal dø. Handlingene hans med å stenge ned økonomien var riktig. Jeg mener tonen på den tida snakket for seg. Folk visste at det var alvorlig, sier senator Lindsey Graham til TV-kanalen.

- Tonet ned

I et intervju i boka gjort så tidlig som 7. februar forteller Trump åpent om hvordan han allerede da visste om hvor dødelig og smittsomt det coronaviruset var. Likevel fortsatte han offentlig å si at viruset ville forsvinne på «magisk vis». Han holdt også minst seks svære folkemøter, som potensielt kunne føre til massespredning. Inntil nylig har han blant annet også fortsatt å gjøre narr av folk som bruker munnbind.

- Jeg ønsker å tone det ned. Jeg vil fortsette å tone det ned fordi jeg ikke ønsker å skape panikk, sa Trump til Woodward 19. mars mens store deler av USA var i ferd med å stenge ned og pandemien vokste raskt i omfang.

Trump forsvarte også selv sin egen håndtering.

- Å vise styrke og tillit, er det jeg har gjort. Våre tall i forhold til andre land, er gode. Vi har gjort en god jobb. Vi ønsket ikke å skape panikk og rope at «problemet var stort» og skremme alle, sier han på en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag.

USA har i dag verdens høyeste antall registrerte coronatilfeller og corona dødsfall.

- Om vi ikke hadde gjort som vi gjorde, ville millioner dødd. Vi lærte om sykdommen. Vi vet hvem den angriper og har gjort en fantastisk jobb. Ingen skulle dødd. Kina slapp ut noe, og det skulle ikke ha skjedd. De kunne stoppet det, sier USAs president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer