Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raseriet øker i Irak

Minst 130 sivile irakere er drept etter at president George W. Bush erklærte krigen over 1. mai. De fleste ofrene er skutt av amerikanske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 år gamle Mohammed al-Kubaisi skulle bare bære familiens sengetøy opp på taket da han ble skutt. Familien fra Hay al-Jihad-distriktet i Bagdad pleier å sove på taket i den intense varmen. En amerikansk soldat trodde skikkelsen på taket var en snikskytter og skjøt, til tross for at han ble advart om at det var en gutt.

Episoden skjedde 26. juni i år og er en av historiene Amnesty Internationals granskere har tatt med i en fersk rapport om overgrep mot sivile i det okkuperte Irak.

Drapene på sivile er en grunn til det økende raseriet mot de amerikanske og britiske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Ingen oversikt

Så langt er 52 okkupasjonssoldater drept i kamp i Irak etter at krigen ble erklært over 1. mai i år.

Antallet drepte sivile irakere er over dobbelt så høyt. Siden 1. mai har minst 130 sivile irakere blitt drept. Det viser en oversikt fra internettbasen Iraq Body Count, som har registrert sivile ofre basert på rapportene fra de største vestlige nyhetsbyråene. Tallet er trolig mye høyere, fordi ikke alle sivile drepte blir omtalt i nyhetsmeldingene.

Hatet styrkes

Det stigende irakiske raseriet retter seg spesielt mot spesialstyrken Task Force 20, som har i oppdrag å jakte på Saddam Hussein og restene av det forrige irakiske lederskapet.

Søndag 27. juli ble fem sivile drept da styrken slo til mot et hus i Bagdad-bydelen Mansour. Tallene omfatter ikke antallet irakiske motstandsfolk som er drept i kamp med okkupasjonsstyrken. Ifølge anslag fra okkupasjonsstyrken er over 300 av disse drept i de tre store operasjonene amerikanske styrker har gjennomført mot den væpnede motstandsbevegelsen i området rundt Bagdad etter krigens slutt.

Hvor mange sivile irakere som mistet livet under selve krigen, er det ingen som vet sikkert.

Nyhetsbyrået AP anslår at minst 3240 sivile ble drept. Deres reportere har studert protokollene fra 60 av landets største sykehus og dermed kommet fram til dette tallet. Men, som byrået skriver, langt fra alle ofrene kom til sykehus og bare under halvparten av sykehusene er med i undersøkelsen.

- Vi konsentrerte oss om å ødelegge fiendens kampdyktighet og siktet aldri på sivile. Derfor har vi ingen grunn til å telle slike utilsiktede dødsfall, sier Pentagon-talsmannen Jim Cassella til AP.

<B>RASERI: </B>Fortvilte og rasende slektninger bærer Haider Al-Shihlawi til graven i Kerbala. Han ble drept da amerikanske okkupasjonsstyrker skjøt mot en demonstrasjon søndag 27. juli.