Raserte bygninger, sparte menneskeliv

Syklonen Yasi over toppen. - Forbløffende at ingen omkom.

 TULLY, NORTHERN QUEENSLAND:  Resten av et hjem etter at Yasi passerte i natt. FOTO: DAVE HUNT, AP/SCANPIX.
TULLY, NORTHERN QUEENSLAND: Resten av et hjem etter at Yasi passerte i natt. FOTO: DAVE HUNT, AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syklonen Yasi tok ingen menneskeliv, men forårsaket store materielle ødeleggelser enkelte steder i Australia.

Med en vindstyrke på over 80 meter i sekundet raste Yasi onsdag inn over nordkysten av Australia, men svekket seg raskt og ble nedgradert fra kategori fem til fire.

Tusenvis av innbyggere hadde på forhånd flyktet fra kystområdene og søkt ly lenger inne i landet.

Da de dristet seg hjem torsdag var det et nedslående syn som møtte mange av dem.

Raserte avlinger Hovedgata i den lille byen Tully i Queensland var rasert av syklonen, og det samme var langt på vei Cardwell på kysten.

 CARDWELL:  Hele båthavna i Hinchenbrook Marina feid på land. FOTO: PAUL CROCK, AFP/SCANPIX.
CARDWELL: Hele båthavna i Hinchenbrook Marina feid på land. FOTO: PAUL CROCK, AFP/SCANPIX. Vis mer

- Folk har mistet hjemmene sine, de har mistet gårdsbrukene sine, de har mistet avlingene sine og de har mistet levebrødet. Jeg er ikke i tvil om at mange nå vil oppleve stor fortvilelse, sier delstatsminister Anna Bligh.

Sukkerdyrkernes organisasjon anslår at halvparten av avlingene i Queensland, Australias viktigste sukkerdistrikt, ble ødelagt av syklonen.

30 prosent av Australias sukkeravlinger høstes i områdene rundt Innisfail, Tully og Ingham.

- Det er for tidlig å fastslå hvor store tapene er, men foreløpige rapporter tyder på at 50 prosent er ødelagt, sier organisasjonens leder i Quensland, Steve Greenwood.

Flenget av hustak Cairns, som er et senter for turister som besøker Great Barrier Reef, slapp lettere unna, men var likevel preget av nedblåste trær og skadede bygninger i morgentimene.

 CAIRNS:  Trær blokkerer gatene og 170 000 mennesker er uten strøm i Cairns. Det er foreløpig ikke rapportert om skader i det unike havområdet Great Barrier Reaf rett utenfor Cairns. FOTO: RICK RYCROFT, AP/SCANPIX.
CAIRNS: Trær blokkerer gatene og 170 000 mennesker er uten strøm i Cairns. Det er foreløpig ikke rapportert om skader i det unike havområdet Great Barrier Reaf rett utenfor Cairns. FOTO: RICK RYCROFT, AP/SCANPIX. Vis mer

I småbyer lenger sør fikk vinden bedre tak og flenget av mange hustak.

- Vi satt ved kjøkkenbordet, hørte en revnende lyd og taket forsvant, forteller 37 år gamle Scott Torrens utenfor Innisfail.

Sykehuset i Tully mistet også taket, og ifølge øyenvitner minnet landsbyen torsdag om en krigssone.

- Skadene er så store at det er helt utrolig, forteller gårdbrukeren Vince Silvestro.

Lettelse Til tross for ødeleggelsene er mange australiere likevel lettet over at Yasi ikke forårsaket større skader på sin ville ferd.

 TULLY:  Etter Yasis herjinger i natt, regner det kraftig og flommen øker flere steder i nordøst i Australia.FOTO: PAUL CROCK, AFP/SCANPIX.
TULLY: Etter Yasis herjinger i natt, regner det kraftig og flommen øker flere steder i nordøst i Australia.FOTO: PAUL CROCK, AFP/SCANPIX. Vis mer

Syklonen var en av de kraftigste som noensinne er målt i verden, og var på sitt kraftigste som orkanen Katrina som kostet 1 500 menneskeliv og raserte New Orleans i USA i 2005.

- De første rapportene har fått oss til å puste lettet ut, medgir Anna Bligh. Mange innbyggere i Queensland er enige.

- Det er forbløffende at ingen omkom, sier gårdbrukeren Nathan Fisher i Innisfail.

(NTB-AFP-Reuters)

 MISSION BEACH:   Trær meid ned og bygninger ødelagt i Mission Beach, 1 600 kilometer nord for Brisbane. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
MISSION BEACH: Trær meid ned og bygninger ødelagt i Mission Beach, 1 600 kilometer nord for Brisbane. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

 TULLY:  Helby Haines og barnebarna på vei gjennom sentrum av byen Tully etter at Yasi har passert. FOTO: RICK RYCROFT, AP/SCANPIX.
TULLY: Helby Haines og barnebarna på vei gjennom sentrum av byen Tully etter at Yasi har passert. FOTO: RICK RYCROFT, AP/SCANPIX. Vis mer