Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raserte huset og gravde ned bilen med gravemaskin

Fortvilt islending klarte ikke å betjene lånet.

GRAVDE NED OG GRAVDE OPP: Det meste sto på hodet etter at islendingen i 50-åra hadde rasert sin egen eiendom med gravemaskin. Foto: Morgunbalaðið/Heiðar Kristiansson
GRAVDE NED OG GRAVDE OPP: Det meste sto på hodet etter at islendingen i 50-åra hadde rasert sin egen eiendom med gravemaskin. Foto: Morgunbalaðið/Heiðar Kristiansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En fortvilet islending fikk rett og slett nok da  banken varslet at de ville ta over huset hans på fredag. Han tok saken i egne hender og raserte likegodt huset i det eksklusive strøket Alftanesi utenfor Reykjavik, melder islandske medier.
 
Mannen, som er i 50-årene, mistet huset sitt som følge av finanskrisen. Lånet var i utenlandsk valuta og han hadde ikke sjanse til å betjene det da den islandske krona stupte.
 
Allerede i november kom beskjeden om at banken tok over huset hans siden han ikke klarte å betjene lånet. Men de sikret seg aldri nøklene og kastet heller ikke ut mannen. Det angrer de nok på i dag.

- Hadde ingenting å tape
Bjarni S. Einarsson jobber i plan- og bygningsetaten  i Alftanesi og fikk seg en overraskelse da han gikk tur i nabolaget i ettermiddag:

Huset i Holmatun var rett og slett rasert. Den tidligere huseieren hadde revet huset med en gravemaskin og gravd en bil delvis ned i et hull i hagen. Bare garasjen sto igjen.
 
- Jeg så hva som hadde skjedd og ringte politiet. Jeg er målløs, sier han til mbl.is.

Den tidligere huseieren sier til tv-kanalen Stöd 2 at han nylig fikk varslet om at han ville bli kastet ut.  Han ville demonstrere hvor svake rettigheter mennesker i hans situasjon har og fikk derfor et firma til å filme hele seansen.

- Jeg hadde ingenting å tape. Det spiller ingen rolle om jeg går konkurs med 60 eller 120 millioner kroner (omtrent 3 eller 6 millioner norske kroner).
 

Ubrukelig
Ingolfur Fridjonsson fra Frjalsi fjarfestingarbanken er sjokkert over hendelsen.

- Dette kom fullstendig overraskende på oss, sier han.
 
Både Einarsson og Fridjonsson sier at huset er helt ubrukelig etter raseringen.

Island står midt oppe i sin største økonomiske krise noen gang. Styringsrenten har vært oppe i skyhøye 18 prosent, og er nå på 12 prosent.

Flere av de største bankene i landet er tatt under statlig kontroll, og mange firmaer har gått konkurs, noe som har ført til økende arbeidsledighet. Landet vil snart legge inn en EU-søknad, og håper spesielt å dra nytte av å knytte valutaen opp mot euro.

TOTALSKADD: Huset til mannen er ubrukelig etter raseringen. Foto: Morgunbalaðið/Heiðar Kristiansson
TOTALSKADD: Huset til mannen er ubrukelig etter raseringen. Foto: Morgunbalaðið/Heiðar Kristiansson Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!