Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raserte huset til broren med lastegaffel i sommer

Dømt til 14 måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 53 år gammel mann ble før helga dømt til 14 måneders fengsel etter å ha vandalisert brorens hus i Etne i Sunnhordland med en lastegaffel i sommer. Det skriver Haugesunds Avis.

Etter en krangel om bruksretten til huset, kjørte 53-åringen inn på eiendommen med traktor og angrep bolighuset med lasteapparatet og lastegaffel. Broren og deler av familien hans skal ha befunnet seg innendørs da hendelsen fant sted.

«Det må reageres markant overfor tiltalte. Deldommene synes ikke å ha hatt den minste effekt på tiltaltes straffbare handlingsmønster», heter det i retten ifølge Haugesunds Avis.

I tillegg til fengselsdommen tilkjennes også en oppreisningserstatning på 100.000, 80.000 og 50.000 kroner. 53-åringen dømmes også til kontaktforbud overfor broren, hans kone og deres eldste sønn.

En årelang familiefeide Ifølge familiens bistandsadvokat, Sturla Vik-Vestly, har det i flere år vært et veldig høyt konfliktnivå mellom de to brødrene. Han forteller at 53-åringen er tidligere straffedømt for vold mot broren.

- Hele denne saken bunner ut i en uenighet om bruksretten til denne eiendommen. Dessverre har dette tatt noen tragiske vendinger, sier Vik-Vestly til Dagbladet.

I dommen står det også skrevet at denne hendelsen har påvirket familien sterkt.

«Handlingene skjedde uprovosert, men bevisst og planmessig. Den har satt dype spor i familien, som fra før var betydelig preget av konflikten med tiltalte», skriver retten ifølge Haugesunds Avis.

Bakgrunnen for at 53-åringen gikk løs på huset med en pallegaffel skal ha vært at han hadde hørt rykter om at broren skulle fjerne bygget.

- Han hadde hørt rykter å byen, og bestemte seg derfor for å rive en del av huset for å få broren til å føle noe av det samme, sier Vik-Vestly.

Stort erstatningsbeløp I dommen står det også at 53-åringen må betale forsikringsselskapet 957.000 kroner for skadene han påførte huset, i tillegg til å brorens egenandel i forsikringen på 10.000 kroner. Et beløp som ikke vil reduseres, til tross tiltaltes økonomiske situasjon.

«Erstatningskravene vil være svært tyngende for tiltalte, men det vil være i strid med den alminnelige rettsoppfatningen om beløpet skal reduseres på grunn av hans økonomiske situasjon», står det ifølge Haugesunds Avis i dommen.

53-åringens besøk på brorens gård skjedde samtidig som han hadde besøksforbud. Da han flyktet fra ugjerningen, kjørte han bil med promille. Denne delen av saken har ledet retten til å fradømme ham retten til å føre motorvogn i fem år.

Stakk av i varebil Foreldrene og den eldste sønnen på 16 år var hjemme da 53-åringen kjørte i stykker den ene langveggen i huset før han dro videre i en varebil. Da kjørte han borti to biler på sin ville ferd før han ble pågrepet.

De tre yngste brødrene var ikke hjemme da huset ble angrepet.

Han pådro seg blant annet en ryggskade etter å ha kollidert både med en politibil og annen bil på vei bort fra åstedet. Mannen ble kort tid etter hendelsen varetektsfengslet i fire uker.

STORE SKADER: Slik så huset ut etter at 53-åringen hadde gått løs på det med en pallegaffel i sommer. Foto: Frank Waal / Haugesunds Avis
STORE SKADER: Slik så huset ut etter at 53-åringen hadde gått løs på det med en pallegaffel i sommer. Foto: Frank Waal / Haugesunds Avis Vis mer
Hele Norges coronakart