Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raserte Josefs grav

NABLUS (Dagbladet): Tung, svart røyk steg i går opp fra den jødiske helligdommen Josefs grav i Nablus på Vestbredden. Palestinske ungdommer med hakker og jernstenger rev de små husene stein for stein. Israelerne ble tvunget bort og palestinske flagg vaiet over branntomta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske hæren trakk seg ut fra Josefs grav før daggry i går, etter ei uke med daglige skuddvekslinger rundt grava som har kostet seks palestinere og en israelsk politimann livet.

Det er første gang Israel evakuerer sine soldater som følge av palestinske angrep.

Palestinernes rasering av Josefs grav i går vekker allerede raseri på alle kanter i Israel. Etter en avtale mellom palestinske og israelske myndigheter, skulle israelerne trekke seg ut mot at palestinerne lovte å beskytte den religiøse helligdommen.

- Stor seier

Sivile unggutter og væpnede palestinere stormet tidlig på dagen inn i Josefs grav, hvor gravkammeret og noen små hus er omgitt av et gjerde av betong. De satte fyr på alt som kunne brenne, tok med seg noen israelske etterlatenskaper og begynte å jevne hele stedet med jorda.

- Dette er en stor seier. Det kostet oss mye blod, uttalte Ali Ferraj, en av lederne for de opprørske palestinerne i Nablus.

«Stor» er nok å ta godt i, om dette bitte lille og egentlig ubetydelige religiøse stedet. I tillegg til de militæres installasjon på stedet, huste Josefs grav et religiøst seminar for 30 jødiske studenter på dagtid. De ble evakuert da kampene begynte forrige helg.

Grep ikke inn

Om dette virkelig er Josefs grav, er mer enn historisk tvilsomt.

- Israelerne vet godt at profeten Josef ligger gravlagt i Egypt. Hva skal de da med dette stedet? De vil ha det midt blant oss palestinere for å kontrollere oss, sier Sami Wazani, en palestiner som ikke ville delta i ødeleggelsene.

Oppå kuppelen som dekket den påståtte grava, sto en palestiner og viftet med flagget og ropte slagord i takt med folkemassen. Ved hans side gikk en annen ungdom løs på kuppelen med hakke. De ville åpenbart åpne hvelvet for å se hva de kunne finne inni.

I den sure røyken bak betongmuren tråkket hundrevis palestinere nysgjerrig rundt, mens unggutter rundt dem gravde i bakken eller forsøkte å slå ned bygningene av stein. I ruinene vasset også et tjuetall palestinske politifolk uten å gripe inn. Et par hundre politifolk fra de ulike palestinske korpsene kom etter hvert til stedet, men uten å gripe inn.

Løftebrudd

Israel evakuerte stedet fordi en politimann blødde i hjel der forrige helg, uten at israelske styrker hjalp ham ut. Det har vært et ubrytelig prinsipp i Israels hær at ingen etterlates på slagmarka. For å redde politimannen, måtte hæren inntatt store deler av Nablus. Da kunne prisen blitt skyhøy.

Israelske militære og politiske ledere var i går opprørte over palestinernes løftebrudd.

- Vi må kreve samme respekt for våre religiøse helligdommer som palestinerne krever for sine, sa viseforsvarsminister Efrahim Sneh.

Men ikke en eneste palestiner på det kaotiske åstedet ville uttrykke noen forståelse for israelernes syn.

Etter hvert har noen fått tak i en kranbil, og dermed begynner de å rive ned den tykke muren av betong, som den israelske hæren har satt opp rundt stedet.

På ettermiddagen kommer busser med palestinske sikkerhetsstyrker. De vil ha folk vekk fra ruinene. Noen nekter. Det skytes i lufta og tidvis bryter det ut panikk.

Politikorpsene er uenige om hva som skal gjøres, og både sivile og politifolk blir ført bort av sikkerhetsstyrkene. Det dukker også opp palestinere som er væpnet til tennene. Etter hvert blir det en slags orden i kaoset, og politifolkene får folk ut og slår ring om Josefs omstridte grav, mens andre forsøker å slokke de ulmende brannene.