Raset alle venter på nå blir peanøtter i forhold til det store Mannen-raset

Når alle venter på den «lille» Mannen, forbereder Bjørn Kåre (70) seg på den «store» Mannen.

 "NOAHS-ARK":  - Noahs- Ark står klar nå den "store" Mannen går, spøker Bjørn Kåre Alnes (79). Men bakteppet er alvor. Den "lille" Mannen alle venter på er noe helt annet enn når hele fjellet kommer. Da demmes dalen opp. .
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
"NOAHS-ARK": - Noahs- Ark står klar nå den "store" Mannen går, spøker Bjørn Kåre Alnes (79). Men bakteppet er alvor. Den "lille" Mannen alle venter på er noe helt annet enn når hele fjellet kommer. Da demmes dalen opp. . Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAUMA (Dagbladet): Ekspertene anslår at det vil komme et ras fra fjellet Mannen i Romsdal i kveld.

Men raset alle venter på nå venter på blir bare peanøtter i forhold det store raset som kan komme. Den "store" Mannen vil i følge ekspertene føre til at hele dalen blir sperret av steinmassene, og dermed demme opp elva Rauma fra Marstein og øst mot Bjorli.

 - Ja, arken står klar for meg og Tassen. Flere naboer har vært å spurt om å få være med når det drar seg til og dalen demmes opp, sier Bjørn Kåre Alnes (70) når Dagbladet møter ham ved båten på tunet.

Frykter storraset
For dra seg til vil det gjøre for Bjørn Kåre Alnes og alle som bor i Romsdalen, men ingen vet når det store raset skal komme, selve årsaken til at Åknes / Tafjord beredskap har plassert målingsutstyr i fjellet.  Det er dette utstyret som har avslørt området som nå er i ferd med å rase ut.

Geolog og daglig leder ved Åknes / Tafjord beredskap, Kjell Jogerud har tidligere beskrevet billedlig hva som nå skjer;

- Om du har et A4-ark, og arket er hele fjellet Mannen, så er den delen vi nå venter på en tiøring i forhold, sa han.  
 

Frykt
Bjørn Kåre er ungkar bor alene sammen med hunden Tassen, og driver campingplassen Bakken i nettopp Marstein, få hundre meter unna der alle nå venter på at en del av fjellpartiet Mannen skal rase ut.

- Klart det er alvor, men vi er vant med det her mellom trange fjell.  Far min kjøpte gården i 1953, siden har dette vært familiegården, forteller den pensjonerte stasjonsmesteren.  

- Det er to ting med farene rundt der jeg bor. Det ene er fjellpartiet Mannen. Gården ligger like ovenfor grensa for fjellet.
Personlig er jeg mer bekymra for fjellet på den andre siden, fjellet Mongejura. Det treffer meg i alle fall ikke i hodet. Mongejura er nærmere og gir fra seg kraftige steinsprang titt og ofte.

Mannen vil ikke treffe meg i hodet med stein, men dalen blir demmet opp når den store Mannen går og vil sperre for elva, derfor står  "Noas-ark" klar utenfor her, smiler han.  

Vil demme opp dalen
For det alle venter på nå er en spektakulær begivenhet. For Bjørn Kåre og alle de andre som lever sine liv i den trange Romsdalen er det noe langt større og skremmende som er i vente, og som gir frykt.  

 EN TIØRING:  Daglig leder for Åknes / Tafjord beredskap, Kjell Jogerud sier at om hele fjellpartiet Mannen, som en dag raser ut, er et A4-ark, så er den "lille" Mannen vi nå venter på kun en tiøring i sammenligning.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
EN TIØRING: Daglig leder for Åknes / Tafjord beredskap, Kjell Jogerud sier at om hele fjellpartiet Mannen, som en dag raser ut, er et A4-ark, så er den "lille" Mannen vi nå venter på kun en tiøring i sammenligning. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

- Det vil jo bli en katastrofe selv om vi kommer oss unna selve steinene og fjellet. Vannet kommer og vil demme opp og ødelegge alle hus og det som er her. Så lenge veien oppover mot Bjorli er åpen går det greit.
Og det avhenger også på hvilken årstid det kommer. Skjer det midt i snøsmeltinga på våren kan det demmes opp fort, sier han.

- Et slikt scenario vil ikke bare demme opp dalen over raset, det vil også sende en forferdelig flodbølge ned mot Åndalsnes, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad til Dagbladet.

- Det vil skylle bort det meste her nede.

- Har det blitt vurdert tiltak?

- Ja, opp til flere. Boring, avlastingstunnel, ja til og med å bombe steinmassene fra bombefly har blitt nevnt, sier han.  

Måtte rømme fra Mannen
Den mest skremmende opplevelsen med Mannen hadde Bjørn Kåre Alnes som liten gutt, da fra gården Sælen, en av gårdene politiet nå har evakuert, like under partiet som skal rase ut.  

- Jeg husker ikke årstallet, men jeg, bestefar og en onkel satt på en haug med høy. Da hørte vi et brak, og når vi så opp kom hammeren over himmelen ned mot oss.

- Vi løp for livet mens jeg gråt voldsomt husker jeg. Vi reddet oss unna med nød og neppe.
Nede ved jernbanelinja kom en kar nedover på en dresin. Han skulle sjekke om toglinja var tatt og ga oss skyss ut av området.
Det er ingen spøk, selv om vi er vant med det, sier Bjørn Kåre, som har mista troen på politikerne. 

Løftebrudd
 - Helt siden det gikk et stort ras like øst for oss her har myndighetene sagt at det skal monteres opp varslingsanlegg for dalen. Det har ikke skjedd.
Likeså med selve oppdemminga som vi jo vet vil komme, nå eller senere.
Der har de snakket om å lage en avlastingstunnel for elva gjennom fjellet. Det har heller ikke skjedd, og bør påbegynnes straks.

- Mannen er ikke til å spøke med, for fjellet er pill råttent. For oss som går der opplever vi å se store sprekker så dype at vi ikke ser bunnen. Fjellet er også porøst og smuldrer opp.  

Sparka ned Kjærringa
- Det er mange vittige tunger ute nå, og noen sier at om det finnes en Mann, så hvor er Dama?  

- Den var der faktisk, men den ble kalt Kjærringa. Folkesnakket sier at Kjærringa sto like ved Mannen, men at Mannen sparka henne ned. Så Kjærringa ligger nede i ura der, forteller Bjørn Kåre Alnes.