Rasfare på Mannen

Beboere må evakuere. - Dette er en stor belastning for de som bor her.

RØDT: Det er igjen fare for ras i fjellpartiet Mannen i Romsdal. Foto: Scanpix
RØDT: Det er igjen fare for ras i fjellpartiet Mannen i Romsdal. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det melder NRK.

NVE hever farenivået på Veslemannen til rødt. Det skal være økte bevegelser i fjellpartiet.

- Bevegelsene er såpass store nå at det er stor fare for skred, sier Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør ved NVE, til Dagbladet.

Sterk vind gjør det umulig med helikopterflyving i området og det vil ikke bli satt i gang tiltak med kunstig tilførsel av vann til fjellpartiet i dag, melder NVE.

- Foreløpig er det ikke aktuelt, men det blir aktuelt hvis værforholdene gjør det mulig. Dette er en stor belastning for de som bor her. Vi vil gjøre det vi kan for at de skal slippe den belastningen det er å evakuere, sier Hillestad.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, har opplyst til TV 2 at de 11 fastboende igjen må evakuere fra området. Han forteller til kanalen at det begynner å tære på innbyggerne psykisk å måtte evakuere for femte gang.

Følger situasjonen

NVE meldte torsdag oransje farenivå for Veslemannen basert på værvarsel om regn og mildvær.

Bevegelsene i øvre del av fjellpartiet økte fra fredag ettermiddag og har økt ytterligere natt til i dag.

Det siste døgnet har også bevegelsene i den nedre delen av fjellpartiet også økt grunnet snøsmelting og regn.

EKSTREM RASFARE: Pressebrief om utviklingen ved Veslemannen etter at farenivået steg til Rødt nivå torsdag kveld. Video: NTB Scanpix Vis mer

NVE følger situasjonen og bevegelsene på fjellet tett videre.

Hillestad forteller at NVE så resultater med kunstig vanntilførsel i fjellpartiet da det tidligere denne måneden ble meldt ekstrem rasfare.

- Sist vi gjennomførte vanning så vi en effekt, selv om den ikke var stor nok til å utløse ras, forteller Hillestad.

Med jevne mellomrom har det de siste åra blitt slått alarm om at fjellpartiet kan rase. Beboere er også tidligere år blitt evakuert fra området. Det er heller ikke første gang det er blitt pumpet inn vann for å få fjellpartiet til å rase.

Store bevegelser

Tidligere denne måneden var rasfaren så stor at beboere i området ved det rasutsatte fjellpartiet i Romsdal måtte evakueres.

Det er totalt 11 personer fordelt på fire husstander som bor under fjellpartiet.

Ifølge seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE var det på et tidspunkt bevegelser på over ti centimeter i døgnet.

Ifølge NVEs rapporter har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg over én meter det siste året. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3 , som er rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.10.2014 HISSIG: Karakteren Kjell «Kjellen» Bigset raser over at fjellet Mannen i Rauma ikke har rast, og tilbyr nå ordføreren å sprenge fjellet med dynamitt. Rollen spilles av komiker Thomas Ryste. Video: YouTube / klypatheshow Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer