Rasisme kan gi stengte ølkraner

Regjeringen og Byrådet i Oslo har følgende plan: Stoppes folk i døra på et utested på grunn av hudfarge, stoppes tappekranene og dermed pengestrømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre departementer arbeider for at utesteder som bryter rasismeparagrafen skal miste skjenkebevillingen. Representanter fra Sosialdepartementet, Justisdepartementet og Næringsdepartementet skal i dag møtes for å se nærmere på alkoholloven og serveringsloven. Alt tyder på at serveringsloven blir endret slik at skjenkebevillingen kan inndras, skriver Aftenposten.

- Rasisme på utesteder skal bekjempes, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen til Aftenposten.

Det er byråden for byutvikling i Oslo, Ann Kathrine Tornås (Krf), som har fått fart på regjeringen. Oslo-byråden vil slå hardere ned på apartheid-tendensene som rår i døra på mange utesteder. Flere skjenkesteder er bøtelagt for rasisme de siste årene, men ingen har mistet bevillingen.

- Problemet er at dagens alkohol- og serveringslov ikke er klar nok på dette området. Vi vet ikke i hvilken grad rasisme gir grunnlag for å inndra bevillingen til et utested. Får vi gjennomslag for våre ønsker, kan flere steder miste bevillingen, sier Ann Kathrine Tornås, byutviklingsbyråd i Oslo kommune til Aftenposten.

- Det er viktig å presisere at diskriminering må bevises. Begge parter, både gjestene og utestedene, har krav på en seriøs behandling, sier Tone Wilberg, underdirektør i Sosialdepartementet til Aftenposten.