Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anti- innvandringsaktivisme i Minnesota:

Rasismebråk etter Norge-kommentar i storavis

- Dette er ikke mennesker som kommer fra Norge, la oss si det sånn, uttalte Kim Crockett i tenketanken Center of the American Experiment i Minnesota.

VIL BEGRENSE: Innbyggere i den amerikanske byen St. Cloud er splittet i synet på bosetting av innvandrere. John Palmers mål er å begrense bosettingen av innvandrere. Foto: William Widmer/The New York Times/NTB Scanpix
VIL BEGRENSE: Innbyggere i den amerikanske byen St. Cloud er splittet i synet på bosetting av innvandrere. John Palmers mål er å begrense bosettingen av innvandrere. Foto: William Widmer/The New York Times/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere universitetsprofessor John Palmer (70) har fått en ny sak å jobbe for. Hans mål er å begrense bosettingen av innvandrere fra Somalia etter at noen tusen somaliere har flyttet til byen St. Cloud i Minnesota, den lille byen der Palmer har bodd i flere tiår.

Daglig sitter Palmer på stamstedet og leser nyheter fra fremmedfiendtlige nettsteder som JihadWatch.org. Han er kritisk til bruken av ordet «islamofobi».

- En fobi er en irrasjonell frykt. En irrasjonell frykt! Det er mange grunner til at vi ikke er irrasjonelle, sier han til New York Times, som har intervjuet en rekke personer på begge sider av innvandringskonflikten som pågår i Minnesota.

I featureartikkelen blir også Kim Crockett, visepresident og generalsekretær i den konservative tenketanken Center of the American Experiment i Minnesota interjvuet. Etter sine uttalelser er hun nå suspendert i 30 dager uten lønn for sin kommentar om amerikansk- somaliere.

Det melder USA Today.

I featuresaken, som undersøkte motstanden mot bosetting av innvandrere i byen St. Cloud i Minnesota, kom Crockett med uttalelser som har fått oppmerksomhet.

Suspendert

Til New York Times' reporter fortalte Crockett at hun planlegger å gå rettens vei for å utfordre bosettingsprogrammet.

- Jeg tenker på Amerika som fantastisk tilpasningsdyktig, som en gummistrikk, men når det gjelder dette - vi er ved bristepunktet. Dette er ikke mennesker som kommer fra Norge, la oss si det sånn. Disse menneskene er veldig synlige, uttalte Crockett om de somaliske flyktningene.

Etter kontroversen har Crockett senere bedt om unnskyldning for kommentaren.

Center of the American Experiment har kommet med en uttalelse om at Crocketts kommentar ikke reflekterer tenketankens syn og verdier.

Crockett er imidlertid ikke den første som brukt kommentarer om nordmenn som en del av innvandringsdebatten i USA.

I januar 2018 stormet det rundt president Donald Trump etter hans «drittland»-kommentar. Avisa Washington Post omtalte ett møte der Trump og en rekke rådgivere diskuterte innvandring fra land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske nasjoner.

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra «drittland» komme hit? skal Trump ha sagt, for så å understreke at han heller ville ha folk fra «land som Norge».

Ifølge Nordmannsforbundet er nettopp Minnesota den delstaten i USA som har størst andel nordmenn. Under masseutvandringen til USA på 1800-tallet bosatte en stor andel nordmenn seg blant annet her.

Rasisme til overflaten

Etter hvert som flere flyktninger fra Somalia har ankommet St. Cloud har hvite anti- innvandringsaktivister fått en stadig tydeligere anti-muslimsk agenda, ifølge New York Times.

«SHITHOLE COUNTRY»: Donald Trump ønsker seg flere immigranter fra Norge og færre fra «shithole countries» som Haiti. CNN-anker Anderson Cooper reagerer sterkt på presidentens uttalelser - åtte år etter jordskjelvet på Haiti. Video: CNN Vis mer

St. Cloud er Minnesotas tiende største by med et innbyggertall på 70 000 mennesker. Andelen fargede beboere har vokst fra to prosent til 18 prosent de siste 30 åra. Størstedelen av innvandrerne kommer fra Somalia, Kenya og Etiopia. Antallet er ventet å vokse.

I denne først og fremst «hvite» regionen sentralt i Minnesota har tilstrømmingan av somalske flyktninger, hvorav de fleste er muslimske, ført til demografiske og kulturelle forskjeller i området.

Bosettingen av flyktningene har splittet mange politisk aktive innbyggere i St. Cloud. Noen ønsker flyktningene velkommen. For andre fungerer bosettingen som bensin på bålet i diskusjonen om «hvit erstatning», en rasistisk konspirasjonsteori knyttet til lavere fødselstall blant hvite amerikanere. Diskusjonene, som har foregått i ytre- høyre miljøer og i chatterom på internett, har nå kommet mer til overflaten i noen lokalsamfunn.

Oppmuntret av Trump

I 2016 angrep og knivstakk en somalsk- amerikansk innvandrer ti personer på et kjøpesenter i Minnesota. Hendelsen førte til at nettverket av hvite anti- innvandringsaktivister ble modigere. Nettverket inkluderer konservative radioverter, tenketanker og nettmedier som fokuserer på anti-innvandringsnyheter i Minnesota.

Disse gruppene er også blitt oppmuntret av presidenten som ønsker en mer restriktiv innvandringslinje og som gjentatte ganger har fordømt flyktninger og muslimer.

Bare dager før presidentvalget i 2016 besøkte Trump Minnesota for å fremme et forslag om å stoppe all bosetting av syriske innvandrere i USA. Forslaget endte i Trumps omstridte reiseforbud for å begrense eller hindre statsborgere fra seks hovedsaklig muslimske land i å reise til USA. De seks landene er Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

- Her i Minnesota har der sett med egne øyne problemene som kommer med feil bosetting av innvandrere, når det kommer et stort antall somaliske innvandrere inn i staten uten at du vet det, uten din støtte eller godkjenning, sa Trump på valgkamparrangementet.

- Du har lidd nok Minnesota, uttalte Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!