VANT MED SJU STEMMER: Barack Obama sikret seg i natt en viktig seier da helsereformen ble stemt gjennom Representantenes hus. Foto: AP
VANT MED SJU STEMMER: Barack Obama sikret seg i natt en viktig seier da helsereformen ble stemt gjennom Representantenes hus. Foto: APVis mer

Rasismebråk og homohets før Obamas helseseier

- Verste jeg har hørt på 40 år, sier politikerveteran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Eksperter og analytikere har kalt gårsdagen den viktigste i Barack Obamas 426 dager lange presidentliv, siden han overtok nøklene til Det hvite hus.

En helsereform sto på spill - og i natt ble den vedtatt i Representantenes hus, med 219 mot 212 stemmer.

- Dette er ikke seier for noe politisk parti. Dette er en seier for det amerikanske folk og for den sunne fornuft. Og det er det viktigste vedtaket i USAs historie, som sikrer forbrukernes rettighet, sier Obama.

- This is what change look like!

Med en klar adresse til hans store valgkampslagord - change (forandring).

Ropte niggerDet var noen særdeles spente dager i Washington i forrige uke. Ikke bare jobbet politikerne på begge sider iherdig for å skaffe seg flertall, de slet også med hissige menigmenn.

Noen av dem fikk nærkontakt med aggresjonen helsereformen har skapt blant mange amerikanere - da rundt 30 000 lørdag demonstrerte i Washington DC.

DEMONSTRERTE: Medlemmer av Tea Party-bevegelsen har de siste dagene demontrert på utsiden av Capitol Hill i Washington. Foto: AFP
DEMONSTRERTE: Medlemmer av Tea Party-bevegelsen har de siste dagene demontrert på utsiden av Capitol Hill i Washington. Foto: AFP Vis mer

Flere demokratiske representanter ble angrepet med rasistiske rop og homohets på Capitol Hill.

De fargede demokratene Andre Carson og John Lewis ble møtt av sjikane da de forlot et møte.

- Det var noen som ropte n-ordet, n-ordet - 15 ganger, sier Carson ifølge Associated Press.

Og n-ordet demonstrantene ropte mot de to politikerne, er det nedsettende nigger.

- Det var som å gå inn i en tidsmaskin. John Lewis (som er 70 år, red.anm) sier det minner ham om en annen tid.

Ble spyttet på- Det går bra, jeg har opplevd dette før. Men - jeg har ikke vært med på noe liknende på 40-45 år, sier veteranen Lewis til Fox News.

VETERAN: John Lewis (til venstre) har vært med på mye i amerikansk politikk, men det er lenge siden han opplevde noe så ille som på lørdag. Foto: EPA
VETERAN: John Lewis (til venstre) har vært med på mye i amerikansk politikk, men det er lenge siden han opplevde noe så ille som på lørdag. Foto: EPA Vis mer

Den demokratiske representanten Emanuel Cleaver ble ifølge amerikanske medier spyttet på av en helsereformmotstander.

- Cleaver ønsker å takke politiet, som raskt grep inn og brakte ham og en kollega inn på Capitol, sier hans talsmann Danny Rotert til Washington Post.

Politiet pågrep en mann for spyttingen, men han ble løslatt ettersom Cleaver ikke ønsket å anmelde saken.

Den åpent homofile Barney Frank ble plaget med homohetsende rop da han ankom Capitol Hill på lørdag.

- Jeg er skuffet. Det er rett og slett en uvilje mot å oppføre seg, sier Frank ifølge CNN.

Abortmotstanderne snuddeHendelsen ble slått stort opp i amerikanske medier i forkant av avstemningen, men demonstrantene klarte neppe å få dem de angrep til å ombestemme seg.

SPYTTET PÅ: Emanuel Cleaver (til venstre) fikk et ublidt møte med demonstrantene lørdag. Foto: AP
SPYTTET PÅ: Emanuel Cleaver (til venstre) fikk et ublidt møte med demonstrantene lørdag. Foto: AP Vis mer

Det var derimot noen som skiftet mening rett før avstemningen, men dette skjedde ikke som følge av protestene på utsiden. Abortmotstanderne i det demoktratiske partiet var opprinnelig skeptiske til helsereformen, i frykt for at denne ville bidra til offentlig finansiering av selvbestemt abort.

Med Bart Stupak i spissen snudde disse da Barack Obama - kort tid før representantene skulle stemme - bestemte seg for å utstede et dekret om finansieringen av abort.

- Dekretet vil innføre ytterligere garantier for å sikre at gjeldende regler opprettholdes og håndheves, og at den nye helselovens regler mot offentlig finansiering av abort ikke kan omgås, sier Obamas kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer i en pressemelding.

Dette er altså ingen ny lov, men en lovnad om å ikke gjøre noe med den såkalte Hyde amendment, som innebærer at abort ikke skal dekkes av nasjonale midler.

Taktfaste seiersropBarack Obama la mye prestisje i helsereformen, og har den siste tida avblåst flere reiser for å kun fokusere på å hale seieren i land.

Reformen som ligger på bordet, vil være den største endringen i helsevesenet i USA siden det offentlige helseprogrammet Medicare ble opprettet i 1965. Den vil gjøre det ulovlig å nekte forsikring til folk som allerede har helseplager, og lage et system som skal gjøre det lettere for folk å sammenligne ulike forsikringer før de kjøper dem. Folk med lav inntekt kan få støtte til å dekke forsikringspremien.

HOMOHETS: Barney Frank ble sjikanert på Capitol Hill. Foto: AFP
HOMOHETS: Barney Frank ble sjikanert på Capitol Hill. Foto: AFP Vis mer

Den demokratiske leiren i Representantenes hus begynte å klappe taktfast og rope «Yes we can, yes we can» da antallet ja-stemmer passerte 216.

Alle de 178 republikanske representantene stemte nei i natt. 219 demokrater stemte for og 34 i mot.

Det er 435 seter i Representantenes hus, fire av setene er tomme for øyeblikket.

Ifølge The New York Times vil det fortsatt være 23 millioner innbyggere i USA som ikke har noen helseforsikring i 2019.  En tredel er beboere som oppholder seg ulovlig i landet.