Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rasismen ute av kontroll

Bølge av rasistiske drap i Russland. Volden øker kraftig, hevder Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en ny rapport hevder Amnesty at rasismen i det russiske samfunnet er ute av kontroll, og at myndighetene ikke foretar seg nok for å stoppe utviklingen.

- Ifølge et russisk informasjonssenter ble 28 personer drept og 366 skadet i rasistiske angrep i 2005. De faktiske tallene kan være mye høyere, fordi mange rasistisk motiverte angrep ikke registreres eller anmeldes, heter det i rapporten.

Ni år gammel jente drept

Den somaliske studenten Mukhtar Ahmed Osman, som bor i Moskva, ble slått bevisstløs i snøen av en gjeng tenåringer i en drabantby i Moskva i vinter. Ingen stoppet for å hjelpe ham, forteller han til BBC.

Ifølge studentleder Juldas Okie Etoumbi, er angrepene på svarte studenter så vanlige at de fleste har sluttet å rapportere dem.

Det hevdes også at angrepene fra skinheads og ekstremister blir betraktet som mindre alvorlige forbrytelser av politi og påtalemyndighetene. Ifølge studentledere er angrepene verst utenfor storbyene, og dette henger sammen med at myndighetenes tøffe antiterror-tiltak i de store byene begrenser angrepene der.


I 2004 ble den ni år gammel tadsjikiske jenta Khursheda Sultanova drept av en gjeng i St. Petersburg. Hun ble angrep sammen med familien sin. Sultanova ble stukket ni ganger i brystet, magen og armene, og døde på stedet.

Saken er en av mange eksempler Amnesty tar opp i sin rapport. Siden årsskiftet er det offisielle rapporter om tre rasistisk motiverte drap bare i St. Petersburg.

BØLGE AV RASISTISK VOLD: Utviklingen i Russland er ute av kontroll, mener Amnesty. Her marsjerer russiske nasjonalister og skinheads i Moskva 1. mai i år. Foto: Mikhail Metzel/AP
BØLGE AV RASISTISK VOLD: Utviklingen i Russland er ute av kontroll, mener Amnesty. Her marsjerer russiske nasjonalister og skinheads i Moskva 1. mai i år. Foto: Mikhail Metzel/AP Vis mer

Flere ny-nazister

Ikke-offisielle kilder i Russland oppgir at antallet medlemmer i rasistiske, nyfascistiske og voldelige grupper er 50 000, mens myndighetene hevder tallet er 5 000.

- De rasistiske angrepene er en av mange manifestasjoner på en dypt rotfestet intoleranse og fremmedfrykt i det russiske samfunnet, uttaler Amnestys internasjonale generalsekretær, Irene Khan.

En del mener utviklingene henger sammen med murens fall:


- En ting demokratiet brakte med seg til Russland var friheten til å fornærme og angripe mennesker uten å bli straffet for det, uttaler Gabriel Anicet Kotchofa, som leder organisasjonen for utenlandsstudenter i Russland, til BBC.

Sosiologen Nikolai Fydorov ser ekstremismen i sammenheng med et psykologisk behov for en fiende som kommer fra den kalde krigens dager.

Kaukasiske grupper og svarte

- Både tsjetsjenere og andre etniske grupper fra Nord-Kaukasus blir forfulgt. Disse er mål for en rekke antiterror-tiltak fra myndighetenes side, og dermed dobbelt utsatt, mener Amnesty.


Sammen med asylsøkere, flyktninger og studenter fra Afrika, Asia, Midt-Østen og Latin-Amerika er disse de mest utsatte, mener menneskerettighets-gruppen.

BLE KNIVSTUKKET TIL DØDE: Ni år gamle Khursheda Sultanova (i midten) fra Tadsjikistan ble drept av tenåringer i St. Petersburg. På bildet er hun samen med søsknene sine.
DREPT I APRIL: Sørgende legger blomster på drapsstedet til 17 år gamle armenske Vagan Abramyants i Moskva. Politiet mistenker at drapet på 17-åringen var rasistisk motivert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling