Rasismetiltale kan skjerpe straffen

Rasismetiltalen i Beheim Karlsen-saken vil kunne virke straffeskjerpende ved en eventuell domfellelse. Det mener førsteamanuensis Svein Slettan ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det kjent at statsadvokaten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har utvidet tiltalen mot to ungdommer i Sogndal til også å omfatte rasismeparagrafen. Ungdommene er fra før tiltalt for vold og trusler mot indiskfødte Arve Beheim Karlsen, som ble funnet omkommet i Sogndalselva for om lag to år siden.

Offentlig interesse

Slettan viser til at rasismeparagrafen, straffelovens paragraf 135 A, skal beskytte offentlige interesser, ikke bare private.

- Blir man kjent skyldig i å ha overtrådt en slik bestemmelse, er det klart at det kan medføre strengere straff ut fra en totalvurdering av de forhold man eventuelt blir kjent skyldig i. Det er det som er hele hensikten med paragrafen, å ramme rasistiske krenkelser på vegne av det offentlige rom, sier strafferettseksperten til Aftenposten.

Jusprofessor Anders Bratholm sier til avisen at det er riktig at rasisme-paragrafen blir prøvd i en sak som denne.

Beheim Karlsen-familiens bistandsadvokat, Gunnar Solbraa, mener manglende rettspraksis gjør det vanskelig å si hvilke konsekvenser tilleggstiltalen etter paragrafen kan få.

- Det er jo ikke slik at straffenivået øker jo flere paragrafer man tiltales etter. Dersom de tiltalte blir kjent skyldig, vil retten utmåle straff etter en skjønnsmessig totalvurdering, sier Solbraa.

Politiske årsaker

Forsvarerne i saken er kritiske til at statsadvokat Jan Hoel utvider tiltalen kort tid før saken skal opp i retten 13. mars, og mener dette har politiske årsaker. Statsadvokaten har tidligere avvist å bruke rasismeparagrafen fordi de rasistiske truslene mot Arve Beheim Karlsen ikke ble «framsatt offentlig eller spredt blant allmennheten. »

-Det eneste nye som er skjedd i denne saken, har skjedd på Holmlia. Jeg tror samfunnet har et akutt behov for å vise handlekraft, sier advokat og Ap-politiker Knut Storberget, som forsvarer en av de to tiltalte ungdommene.

Prioritere

Etter det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i januar, henstilte Riksadvokaten til statsadvokatene om å prioritere saker med rasisme. Men en ytterst ordknapp statsadvokat Jan Hoel presiserer at han har tatt avgjørelsen alene, og ikke i samråd med Riksadvokaten. Han vil ikke kommentere om det har vært press bak avgjørelsen.

Assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre har dette å si:

- Det ville ikke vært riktig av oss å kommentere denne avgjørelsen siden den skal gå for rettsapparatet. Men generelt regner vi med at instrukser vi gir blir fulgt, sier han til NTB.

Forsvarer Tor Erling Staff krever at rettsforhandlingene blir flyttet fra Indre Sogn herredsrett, fordi han frykter at klienten ikke vil få en rettferdig behandling.

(NTB)