Rasismevideoen som sjokkerer Spania

16-årig ecuadorianer banket opp på t-banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spanske myndigheter er under press etter det som kan se ut som en farse av en rettssak i Barcelona.

21 år gamle Sergi Xavier ble filmet mens han banket opp en 16 år gammel ecuadoriansk jente på t-banen i Barcelona 7. oktober, og ble arrestert 19. oktober. Volden var rasistisk motivert, og ifølge nyhetsbyrået Reuters skrek Xavier at 16-åringen skulle dra hjem til Ecuador, samtidig som han slo og sparket henne.

Da den rettslige høringen startet i går møtte ikke den lokalt oppnevnte forsvarsadvokaten opp. Dermed ble saken utsatt, og den tiltalte er på frifot.

- Jeg vet ikke om det er en grunn til at advokaten ikke møtte. Jeg vet heller ikke hvilken dommer som har saken, eller om det er vanlig prosedyre i Barcelona at advokater ikke møter til høringer. Det jeg vet, er at dette er en svært alvorlig sak, og at alle de juridiske omstendighetene må oppklares raskest mulig for å få saken videre, sier den spanske justisministeren Mariano Fernandez Bermejo ifølge Reuters.

Da overvåkingsvideoen ble publisert i spanske medier sjokkerte den blinde volden spanjolene. Saken er viet stor oppmerksomhet i Spania, som har slitt med rasisme i lang tid.

Justisminister Bermejo er samtidig under press fra ecuadorianske myndigheter i saken. Ecuadors utenriksminister Maria Fernanda Espinosa er på besøk i Madrid, og skal ha blitt instruert av Ecuadors president til å møte det 16 år gamle voldsofferet.

I møtet lovet Espinosa 16-åringen full juridisk bistand fra Ecuador.

Utenriksministeren var imponert over viljen 16-åringen har til å få satt et eksempel. Det er 16-åringens mor som har satt hjulene i gang i hjemlandet.

- Hun fortalte moren sin at de måtte gjøre noe, slik at ingen andre måtte gjennomgå det samme som henne. Så her har vi å gjøre med to modige ecuadorianske statsborgere, fortalte Espinosa pressen etter møtet med 16-åringen.

Det er ikke fastsatt noen dato for den neste høringen i saken.