- Rasistene vil koste Obama flere prosent på valgdagen

Presidentvalgekspert mener finanskrisen har reddet demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet.no): En uventet stor gruppe mennesker som vil unnlate å stemme Obama fordi han er mørkhudet kunne gitt McCain seieren om det ikke var for finanskrisen.

Det er analysen til Michael S. Lewis-Beck, professor i statsvitenskap ved University of Iowa. Han  har skrevet flere bøker om valgforskning og er en av USAs fremste eksperter på modeller som skal kunne spå utfallet av presidentvalg uavhengig av personene som står på stemmesedlene.

- Svært mange vil ikke stemme på Obama, fordi han er svart. Så enkelt er det, det er uunngågelig, sier Lewis-Black til Dagbladet.no, men utdyper:

- Det vanskelige for samfunnsvitere er å finne ut hvor mange det dreier seg om.

Kvalifiserte spådommer

Tidligere denne måneden publiserte den amerikanske statsvitenskapforeningen ni artikler av valgeksperter som alle kom med sin prediksjon av presidentvalget 2008 basert på ulike modeller som kombinerer statistikk og historiske data.

Bare én av modellene, fra professor James E. Campbell ved University at Buffalo i New York, spår McCain-seier - men Campbell vedgår at resultatet i modellen hans er utmanøvrert av finanskrisen og ikke lenger holder vann.

• Les alle artiklene fra symposiet her

KONTROVERSIELT:  Michael S. Lewis-Beck mener det er umulig å prøve å spå valgresultatet uten å ta hensyn til antatte rasister blant velgerne. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
KONTROVERSIELT: Michael S. Lewis-Beck mener det er umulig å prøve å spå valgresultatet uten å ta hensyn til antatte rasister blant velgerne. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Modellen som Lewis-Black og kollegaen Charles Tien bruker er basert på økonomisk utvikling i USA generelt og utviklingen i antall arbeidsplasser spesielt. Justert for om presidentkandidaten er i posisjon eller opposisjon, har "jobbmodellen" tidligere vist seg å være en treffende måte å spå utfallet på allerede over to måneder før presidentvalgene i USA.

Mikke Mus bedre enn Obama?

Men i år gikk Iowa-professoren tilbake til tegnebrettet, rett og slett fordi hudfargen til Barack Obama etter denne ekspertens mening er et helt nytt moment i amerikanske presidentvalg som man kun i demokratenes nominasjonsvalg i år har kunnet måle noe utfall av.

I motsetning til enkelte av sine statsviterkolleger mener Lewis-Beck at rasevariabelen vil bli vesentlig 4. november, og at hudfargen til demokratenes kandidat for bare uker siden lå an til å avgjøre hele valget på en svært trist måte.

- Selv før det økonomiske sammenbruddet var dette landet et vrak. Demokratene kunne ha nominert Mikke Mus, og han burde ha vunnet mot republikanernes kandidat. Men likevel lå Obama nesten likt med McCain på meningsmålingene. Jeg tror det var på grunn av rasistvelgerne, sier professoren til Dagbladet.no.

Han legger ikke skjul på at han personlig er Obama-tilhenger, og sier "heldigvis" når han snakker om at den økonomiske kollapsen har drevet velgerne i det han ser på som riktig retning. Lewis-Black støtter seg på undersøkelser som viser at en betydelig gruppe, i begge partier, er tilbøyelige til å la være å støtte en svart presidentkandidat.

- Vi kalkulerte at Obama vil miste rundt 6,5 prosentpoeng på grunn av rasismen. Som hvit ville han vunnet 56,8 prosent av storpartienes stemmer etter vår opprinnelige modell, mens han landet på 50,1 prosent når man tar hensyn til rasismen med valgurnene, forklarer Lewis-Beck.

Med et så lite flertall på landsbasis ville sannsyligheten vært stor for at Obama, som Gore i 2000, hadde endt opp med et mindretall av valgmannstemmene.

- Rasistene vil koste Obama flere prosent på valgdagen

Men tallet den nye modellen kom opp med ble beregnet før finanskrisen eksploderte for alvor, og professoren er nå overbevist om at Obama vil dra i land presidentvalget.

- Den økonomiske krisen redder valget for Obama. Selv om du er en intolerant person er det ikke sikkert at rase er det eneste du bryr deg om du for eksempel mener at pensjonen din er i fare om du ikke stemmer mot republikanerne denne gangen. Man tenker kanskje "jeg vil ikke ha en svart president, men noen må ordne opp i dette økonomiske rotet", sier Lewis-Beck.

Hans kvalifiserte gjetning, med finanskrisen i mente, er at Obama vil lande på rundt 52 prosent av storpartistemmene og dermed en knapp men tydelig seier.

- Ingen effekt

Alan I. Abramovitz ved Emory University i Georgia er ikke enig med sin kollega lenger nord i forhold til rasistproblematikken.

- Det er det mest overdrevne tingen i hele diskusjonene rundt valget.  Jeg tror den gruppen velgere kommer til å være veldig litenm, sier statsvitenskapprofessoren til Dagbladet.no.

Hans modell for å spå utfallet av valget er basert på variabler knyttet til at ethvert presidentvalg dypest sett er en avstemning i forhold til hvordan den sittende presidenten har klart seg - med andre ord dårlige odds for McCain i 2008.

Abramovitz kaller undersøkelsene Lewis-Beck baserer seg på i forsøket på å kalkulere rasismen, for abstrakte.

- Jeg har ikke sett noen slike bevis i meningsmålingsdata. Samtidig tror jeg de undervurderer det motsatte, ikke bare at Obama kommer til å trekke mye høyere oppslutning blant afroamerikanere, men også den positive appellen en svart presidentkandidat og bakgrunnen hans har for mange unge velgere.

- Aldersfaktoren er et større handikap for McCain enn hudfargen er for Obama. Om man spør folk direkte er det tilfelle, svært mange sier de er ukomfortable med å stemme på en 72-åring, sier Georgia-professoren.

Han tror valget kan være avgjort klokka 19 østkyst-tid 4. november, da Obama trolig har vunnet Virginia. Abramovitz mener det er sannsynlig at Obama til og med vinner en stat som North Carolina, noe som trolig vil være synonymt med et valgskred for demokratene.

- Jeg klarer ikke å se hvordan McCain kan klare dette, sier professoren.

<B>FORHÅNDSVITENSKAP:</B> Disse professorene synes det er mye morsommere å prøve å forutsi utfallet av valget enn å forklare det i etterkant. F.v. James E. Campbell, James Thurber, Michael S. Lewis-Beck og Alan I. Abramovitz.