Rasistisk vold på frammarsj i Europa

Stockholm/Berlin: Rasistisk og høyreekstremistisk vold har vært på frammarsj i Europa de siste årene. Innenfor EU er det særlig situasjonen i Sverige og Tyskland som bekymrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport fra EU i fjor høst var det en økning av voldsforbrytelser med rasistiske undertoner i begge landene i 1999.

Men også i Østerrike, Frankrike, Storbritannia og Spania ble det meldt om drap eller drapsforsøk med rasistisk preg. I Spania er det særlig sigøynere som utsettes for rasisme, og det har vært flere tilfeller av grove overgrep mot innvandrere fra Marokko.

Et typisk eksempel fra Storbritannia var da en gjeng hvite helte brannfarlig væske over en ung svart mann og tente på i Oxfordshire i april i fjor. Mannen, som var på vei hjem med sin hvite samboer og deres baby, overlevde.

Dobling i Sverige

I Sverige ble det i 1999 rapportert om til sammen 2.363 slike overgrep, en dobling på bare to år. Tall for år 2000 foreligger ikke ennå.

Det vanligste er grove trusler, trakassering og mishandling, og i mange tilfeller kunne truslene spores direkte til nynazistiske grupper, der norske Erik Blücher er en av de mest framtredende.

Blant de mest brutale forbrytelsene som det svenske sikkerhetspolitiet kobler til nynazistiske og rasistiske grupper, var drapene på to politimenn i Malexander i mai 1999. De tre gjerningsmennene ble dømt til livsvarig fengsel.

Fagforeningsmann drept

Drapet på en fagforeningsmann i juli og bilbomben mot en journalist i juni var det også høyreekstremister som sto bak. Journalisten og hans lille sønn ble alvorlig skadd.

I fjor høst meldte Sydsvenska Dagbladet at sikkerhetspolitiet Säpo hadde oppdaget at nynazistiske organisasjoner har laget en svarteliste der de har registrert 1.300 svensker som er aktive i kampen mot høyreekstremisme og fremmedhat.

Opplysningene var samlet inn systematisk og på helt lovlig vis, til og med hjelp fra svenske myndigheter. Mange politifolk var blant de registrerte, og registrene inneholdt både navn, adresse, bilde og inntektsforhold.

Tysk nazisme

I Tyskland ble det i 1999 anmeldt 10.037 etnisk motiverte lovbrudd. Selv om dette var en nedgang fra året før, fortsatte antall drap, drapsforsøk og andre voldelige overgrep å øke, ifølge rapporten fra det europeiske senter for overvåking av rasisme og fremmedhat (EUMC).

Drapet på en 39 år gammel innvandrer fra Mosambik i den grå og triste østtyske industribyen Dessau var et av tilfellene som gjorde sterkest inntrykk.

Mannen ble angrepet i en park av tre menn, som åpent sa de sparket ham i hjel fordi han var utlending. Han etterlot seg en tysk hustru og tre barn.

Enda meldingene som allerede foreligger om nynazistisk vold i Tyskland sjokkerer verden, tyder mye på at situasjonen er enda verre enn de offisielle tallene viser.

Ifølge tysk presse har høyreekstremister i de siste ti årene dre pt tre ganger så mange mennesker som oppgitt i de offisielle statistikkene. ifølge Frankfurter Rundschau og Tagesspiegel ble 93 mennesker drept i de første ti årene etter gjenforeningen av DDR og Vest-Tyskland, mens det offisielle tallet er 26.

En grunn til underrapporteringen er at myndighetene ikke ønsker å få et dårlig omdømme, ifølge avisene.

Særlig i eks-DDR

Selv om det er registrert en rekke angrep på synagoger og herberger for innvandrere i de vestlige delene av Tyskland, er det særlig i det tidligere DDR at nynazismen har slått rot blant arbeidsløse ungdommer.

Allerede samme år som gjenforeningen skjedde det første tilfelle av et rasistisk drap i eks-DDR, da en gjeng på 40 høyreekstremister jagde en angolansk flyktning gjennom Eberswalde nord for Berlin og slo og sparket ham i hjel.

Etter nedbyggingen av industrien og den sterke veksten i arbeidsledigheten i eks-DDR, skylder mange på utlendingene for å ta fra dem jobbene. Rasistiske holdninger får i tillegg lett grobunn i et samfunn som i mange tiår var svært isolert fra omverdenen. Dessuten kommer at rasistiske holdninger er utbredt i politiet.

I flere meningsmålinger viser det seg at så mange som 40 prosent av de spurte i de østlige delene av Tyskland sier de gir «passiv støtte» til fremmedfiendtlige holdninger.

(NTB)