SLÅTT TIL DØDE: Den ytterliggående sørafrikanske høyrelederen Eugene Terreblanche ble funnet drept på sin egen farm lørdag. Foto: EPA/SCANPIX
SLÅTT TIL DØDE: Den ytterliggående sørafrikanske høyrelederen Eugene Terreblanche ble funnet drept på sin egen farm lørdag. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Rasistleder slått til døde med jernrør og jungelkniver

Eugene Terreblanche funnet drept på sin egen farm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Lederen for den halvfascistiske og rasistiske AWB-bevegelsen i Sør-Afrika, Eugene Terreblanche, ble lørdag drept på sin egen farm.

- Terreblanche ble funnet i sengen med skader i hodet og ansiktet, opplyser en talsmann for politiet, Adele Myburgh, til nyhetsbyrået SAPA.

Ifølge den sørafrikanske nettavisen News 24 ble 69-åringen slått til døde med jernrør og jungelkniver.

To arbeidere på farmen, 15 og 21 år gamle, er pågrepet, mistenkt for drapet. Motivet skal ha vært krangel om lønn de mente å ha til gode hos Terreblanche.

Maner til besinnelse

AWB var raskt ute og hevdet at drapet var rasistisk motivert, og en av lederne, Andre Visagie, opplyste at bevegelsen nå skal møtes for å diskutere hvordan drapet «skal hevnes».

Dette fikk Sør-Afrikas president Jacob Zuma til å mane alle til besinnelse.

- Presidenten oppfordrer til ro etter denne forferdelige ugjerningen og ber sørafrikanerne om ikke å la provokatører få utnytte situasjonen til å nøre opp under rasehat, heter det i en kunngjøring fra Zuma.

- Ingen har rett til å ta loven i egne hender, understreker Zuma.

Fanatisk

Terreblanche markerte seg i flere tiår som en av de mest fanatisk forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika, og han bygde opp en halvmilitær bevegelse av bevæpnede medlemmer.

Afrikaner Weerstandsbeveging (AWB) marsjerte i brune khaki-uniformer og benyttet hakekorslignende flagg, og bevegelsen hevdet på det meste å ha 70.000 medlemmer.

AWB forsøkte å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre en rekke bombeattentater som kostet 21 mennesker livet.

Våpen og sprengstoff

Flere AWB-medlemmer er pågrepet for voldsbruk og drap opp gjennom årene, og Terreblanche sonet selv fengselsstraff etter å ha blitt funnet skyldig i drapsforsøk.

Alt på 1960-tallet markerte den daværende politimannen seg som en varm forsvarer for apartheid, og han gikk hardt ut mot statsminister B. J. Vorster og omtalte ham som liberal.

Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler og regnes av historikere som apartheidsystemets far.

Da Nobelkomiteen i 1993 belønnet ANC-leder Nelson Mandela og Sør-Afrikas daværende president Frederik de Klerk med fredsprisen, la Terreblanche heller ikke skjul på hva han mente.

- Ren og skjær galskap, lød hans spontane kommentar da NTB ga ham nyheten.(NTB)