- Rasjonell innenfor eget univers

- Breivik skiller seg ut med ekstrem massevold, sa terrorforsker Brynjar Lia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er mange likheter mellom tiltalte og andre terrorister, sa terrorforsker Brynjar Lia, da han vitnet under 22. juli-rettsaken i dag. Lia arbeider ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og er ekspert på islamsk militant terrorisme. Likevel mente han det var flere ting som skiller Breivik fra andre terrorister.

- Det er et stort gap mellom valg av voldsnivå, og den politiske og militære konteksten handlingen foregår i, sa Lia. Han viste til at det mest sentrale dilemmaet for terrorister er å klare å rekruttere tilhengere med vold.

- Rasjonel innenfor eget univers - Det er ingen god boklanseringsstrategi å utøve så grov vold i en kontekst som ikke virker meningsfull for flere. Vi har ikke andre tilefeller hvor en terrorist har brukt så ekstrem vold for å markedsføre et uredigert og uferdig manus, sier Lia. Samtidig sa han at Breivik framsto som rasjonell «innenfor hans eget univers».

- Breivik argumenterer med at aksjonen ikke ville vekke nok oppmerksomhet. I dette ligger det en viss rasjonalitet. Men som jeg sa tidligere: Det er stor forskjell på oppmerksomhet, forståelse og interesse for det faktiske budskapet og hva fokuset nå har blitt: Nå er fokuset kun på den uforståelige voldsbruken, sa Lia, som mener graden av vold gjør at Breivik ikke vil klare å få mange sympatisør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer