Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rask gange bremser kreftspredning

Fører til 57 prosent tregere sykdomsutvikling ved prostatakreft. Krefttypen rammer 4000 norske menn årlig.

MOTVIRKER SYKDOM: Rask gange hindrer kreftspredning, viser ny forskning. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet.
MOTVIRKER SYKDOM: Rask gange hindrer kreftspredning, viser ny forskning. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raske gåturer kan hindre spredning av prostatakreft, skriver Forskning.no.

Prostatakreft er blant de vanligste kreftformene blant menn. Årlig rammer sykdommen rundt 4000 personer her til lands.

Amerikanske forskere fulgte 1455 menn diagnostisert med kreft i prostatakjertelen. Forsøkspersonene rapporterte om sin fysiske aktivitet i et spørreskjema drøyt to år etter at de hadde fått diagnosen.

- Forhindrer kreftutvikling Resultatene levner ingen tvil om at de mest aktive står best rustet til å overvinne sykdommen.

Menn som spaserte i raskt tempo minst tre timer i uka hadde 57 prosent tregere sykdomsutvikling enn menn som gikk langsomt mindre enn tre timer i uka.

- Det ser ut til at menn som går raske turer etter diagnosen kan forsinke, eller til og med forhindre videre utvikling av sykdommen, sier forskningsleder Erin Richman ved University of California, San Francisco, i en pressemelding fra American Association for Cancer Research.

Må gå raskt Men det er liten vits i å slå av på tempoet.

- Helsegevinsten av å gå var avhengig av hvor raskt du gikk. Å gå i langsomt tempo syntes ikke å gi noen uttelling, forklarer Richman.

Funnene vil bli publisert i neste nummer av tidsskriftet Cancer Research.

Det samme forskerteamet publiserte i januar resultatene fra en lignende undersøkelse som avdekket at energisk fysisk aktivitet i etterkant av diagnostisert prostatakreft er knyttet til redusert dødsrisiko, skriver Forskning.no.

Lavere dødsrisiko I denne undersøkelsen ble 2705 menn med prostatakreft fulgt over 18 år. Deltakerne registrerte hvor mye tid de brukte hver uke på fysisk aktivitet inkludert gåing, jogging, sykling, svømming og annen mosjon.

Menn som gikk raskt over halvannen time eller mer hver uke hadde 46 prosent lavere risiko for å dø av kreft enn de som gikk i rolig tempo over kortere tidsintervaller.

De som var mest aktive hadde 61 prosent lavere risiko for å dø av prostatakreft enn de som hadde mindre enn en time i uka med god mosjon.

Overvekt gir farligere kreft Tidligere denne måneden avdekket en annen amerikansk forskergruppe at overvekt gir farligere prostatakreft.

Deres resultater viser at faren for forverring av sykdommen er tre ganger så stor blant overvektige menn enn blant normalvektige.