- Rask løsning for Syria- flyktninger til Norge

Justisministeren har fått regelendring fra Tyrkia. - Vi er glade.

 ENDELIG HÅP OM Å KOMME VIDERE: : Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: Privat.
ENDELIG HÅP OM Å KOMME VIDERE: : Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Justisminister Anders Anundsen og regjeringen gir nå signaler om at det går mot en løsning som har fått klarsignal om å komme til Norge, men som har stått fast i Tyrkia siden slutten av august.

De 263 er godkjent av norske myndigheter og har fått innvilget opphold i Norge som FN-kvoteflyktninger.

På tross av at Norge har avklart identiteten deres, har tyrkiske myndigheter nektet å slippe dem ut av landet og videre fordi de ikke hadde syrisk pass da de kom inn i Tyrkia.

Dagbladet fortalte i går om fortvilte flyktninger som har vært henvist til gata i Tyrkia i ukevis på tross av at de «bare» skulle gjennom Tyrkia på veien til avtalt ankomst til Norge.

- Jeg håper vi i samarbeid med tyrkiske myndigheter raskt vil finne en løsning, slik at flyktningene kan komme til Norge snarest mulig, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i et svar i til stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som  i forrige uke ba om en situasjonsrapport om de 263 godkjente flyktningene.

- Nå senker vi skuldrene litt ned og er glade, fordi det ser ut som problemet for oss kan løse seg. Mange av oss har hatt det svært vanskelig. Vi skulle egentlig reise i starten av september, sier en av flyktningene Majdi Alali (23) til Dagbladet.

Solgte alt de eide

Flyktningene forteller det i slutten av august fikk beskjed om å være klare for å dra til Norge innen en til to uker.

De forteller at de solgte eiendelene sine og sa opp husene de leide.

 PAPIRENE I ORDEN:   Slik er kursbeviset på den obligatoriske, innledende fem dagers opplæring i norsk språk og kultur. Nå håper han snart å komme til Norge. Foto: Privat.
PAPIRENE I ORDEN: Slik er kursbeviset på den obligatoriske, innledende fem dagers opplæring i norsk språk og kultur. Nå håper han snart å komme til Norge. Foto: Privat. Vis mer

Men reisen videre fra Tyrkia har latt vente på seg. Det har ført til en desperat situasjon for de 263 som har flyktet fra krigen i Syria.

- Alt vi håper på nå er at tyrkiske myndigheter slipper oss ut så fort som mulig og at norske myndigheter gjør det de kan for at dette skal gå i orden, sier Majdi Alali, som før Syria-krigen studerte engelsk litteratur.  

Tyrkia: endret reglene

 Justisminister Anders Anundsen svarer skriftlig på hva regjeringen har gjort med saken:

- Regjeringen har lagt opp til flere diplomatiske framstøt overfor tyrkiske myndigheter for å forsøke å finne en løsning, med bilaterale møter både på ambassadør-, statssekretær- og ministernivå i samarbeid med UNCHR.

Justisministeren skriver videre at departementet 4. november fikk beskjed om at tyrkiske myndigheter har forandret reglene slik at de 263 uten pass skal kunne reise ut.

Hva som har skjedd internt i Tyrkia, kan ikke Justisdeparrtementet si noe om.

- Vi kan ikke svare på tyrkiske myndigheter sin praksis, det er et spørsmål de må svare på selv, sier Linja Hafstad departementet til Dagbladet.