Rask reaksjon var eneste løsning

Den blodige slutten på de tre terrordøgnene kom da russiske myndigheter innså at tida var i ferd med å renne ut for gislene. Det var ingen vei utenom rask aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig i går morges steg spenningen både inni og utenfor bygningen. Klokka halv ett norsk tid hørtes skudd inni teatret.

De tsjetsjenske terroristene hadde henrettet to gisler og såret to andre. Noen av de innesperrede russerne fikk panikk og angrep fangevokterne. Situasjonen var på bristepunktet. En time seinere hørte folk utenfor en eksplosjon og flere skudd. Så, etter to timers stillhet: Flere eksplosjoner og automatskudd.

I forvirringen som oppsto, og uten å samrå seg med president Putin, tok offiserer fra spesialstyrkene beslutningen om å storme teatret, melder BBC.

En svart lastebil akselererte mot bygningen mens en styrke på om lag 30 maskerte og tungt bevæpnete elitesoldater fra Spetsnas-styrkene posisjonerte seg. De sprengte et hull i veggen og pumpet inn sovegass. Soldatene strømmet inn i kinosalen - noen av dem kom opp fra kjelleren, der de hadde forberedt slaget i dagevis - og en intens skuddveksling brøt ut. Minst 50 terrorister ble drept, inkludert lederen Barajev.