Raske penger - brå død

Eivind Johansen tjente store penger på torpedooppdrag for finanstopper. Men han gikk heller ikke av veien for småoppdrag i snuskete bakrom. På sin ferd blant høy og lav i Oslo, ble han selv en kjendis på hovedstadens insteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flukten endte med drap på Eivind (30)

«Bare et tidsspørsmål før første politimann blir drept»

- Drapet vil virke avskrekkende

Johansen, som trivdes best blant finanskjendiser og trendsettere, ble skutt og drept i lokalene til en shabby MC-klubb på Alnabru i Oslo.

Bilen han ankom klubblokalet i, var en råflott, sølvfarget Audi A8. Den hadde Johansen lånt av investoren Kristian Helgesen kvelden før. Helgesen har blant annet en liten investorgruppering i London.

- Ikke pant

- Etter drapet, rømte MC-folka i Audien. Den ble kjørt til vrak, og etterlatt i ei grøft på Lambertseter. Politiet ville selvsagt vite hvorfor min bil var benyttet i en så grusom sammenheng. Forklaringen er enkel;

Jeg og Eivind møttes på mandagskvelden. Vi hadde det hyggelig, og han fikk låne bilen min. Jeg hadde privat omgang med Eivind,og det er tull, som enkelte hevder, at han tok bilen i pant på grunn av gjeld. Jeg har utelukkende opplevd Eivinds positive sider. Jeg kjenner kona og barna hans. De har det tungt nå. Drapet er fryktelig tragisk, sier Kristian Helgesen til Dagbladet.

Han har et uformelt investorsamarbeid med den kjente finansmannen Thomas Øye. I aviser og tv har Øye stått fram og fortalt hvordan han jobber med å nedbetale en kjempegjeld, som opprinnelig var på 76 millioner kroner.

Konfrontasjon

- Også jeg er irritert over ryktene. Jeg skyldte ikke avdøde en eneste krone, sier Øye.

Han mener selv han vet hvordan ryktene oppsto.

- Jeg har en gang blitt konfrontert av Eivind Johansen i egenskap av pengeinnkrever. En mann i finansmiljøet klarte ikke å gjøre opp gjeld han hadde til Johansen. Da Johansen gikk hardere på, oppga mannen at han hadde gjort en aksjehandel med meg, og at han kanskje hadde penger til gode. Dermed oppsøkte Johansen meg. Han var aldri truende. Vi satt rundt bordet, og etter en lengre samtale, innså han at jeg ikke skyldte den nevnte mannen penger.

Det er denne episoden som har utløst ryktene, sier Øye.

Han forteller at Johansen ofte frekventerte de flotteste og heftigste utestedene i Oslo.

- Han likte seg godt på Buddha Bar, Neon og Odeon. Når vi har bumpet inni hverandre på byen, har vi slått av en prat, sier Thomas Øye til Dagbladet.

Ruud&Rye-aksjer

En del av pengene Johansen tjente som innkrever for rikfolk, investerte han i aksjer.

I likhet med Thomas Øye og Kristian Helgesen skal Johansen ha kjøpt aksjer for et stort beløp i barberhøvel-firmaet Ruud&Rye.

Johansen tjente tildels store penger på sin virksomhet. Han skal blant annet ha drevet inn millionbeløp i forbindelse med konkurser. Dagbladet har vært i kontakt med enkelte profilerte næringslivsfolk som er sett på byen sammen med Johansen. De nekter å snakke om ham.

Det gjør ikke Christer Tromsdal, daglig ledere i Aker Brygge Invest,

- Jeg ble kjent med ham gjennom et idrettsmiljø for fire år siden. Vi hadde litt sosial omgang i årene etterpå. Saken er en tragedie, sier Christer Tromsdal til Dagbladet.

Han opplyser at de ikke hadde et forretningsmessig forhold.

I utelivs-miljøet får Dagbladet opplyst at Johansen var kjent som en sjarmerende hardhaus.

- Ble «soft»

- Den siste tida ble han litt for god kompis med folk som hadde lånt penger av ham. Han tok gjerne et glass med dem på byens insteder. det går ikke. Han var i ferd med å bli «soft», sier en bekjent av Johansen til Dagbladet.

Han har tilknytning til en finansinstitusjon i Oslo, og ønsker ikke å stå fram med navn.

Han hevder han spiste middag med Johansen på en kjent restaurant i Oslo for en uke siden.

Da var Johansen allerede etterlyst av politiet.

- Han trivdes sammen med oss pengegutta, han var en flott kar, og fikk mye oppmerksomhet, sier kompisen.

Et av flere insteder Eivind Johansen likte godt, var Buddha Bar i Klingenberggata i Oslo.

Stedet er populært blant infolket, og på VIP-rommet boltrer pengefolket seg med jetsetere og kjendiser i underholndingsbransjen.

Skytevåpen

Etter at torpedoen Jan Kvalen ble skutt og såret tidligere i høst, tok Eivind Johansen sine forhåndsregler.

- Han begynte å gå bevæpnet med skytevåpen på fester og i andre sosiale sammenhenger. Det var en slags krigstilstand mellom gjengen til Jan Kvalen og den andre torpedogjengen, sier kompisen til Dagbladet.

På et nachspiel i november, gikk det litt over styr. Eivind Johansen var en av flere som skal ha vært bevæpnet.

- Ut på natta ble skytevåpnene dratt fram. En person løsnet et skudd fra verandaen. Det smalt som ville helvete. Leiligheten ligger i et velstående nabolag, og festen ble avsluttet der og da. Selv om det er leit at Eivind ble drept, kan jeg ikke si at nyheten kom veldig overraskende, sier han til Dagbladet.

INVESTOR: Thomas Øye fikk besøk av Evind Johansen, men ble ikke truet.Foto: FREDRIK NAUMANN
INVESTOR: Christer Tromsdal hadde litt sosial omgang med Eivind Johansen.Foto: KEITH HAMMET