- Raskere og sikrere

I dag sitter asylsøkere lenge i mottak og de blir ofte «kapret» av aggressive advokater. Forslag til et nytt system skal endre på dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 14 i dag møtes Kommunaldepartementet, UDI og Advokatforeningen for å diskutere hva som skal skje med saksgangen i asylsaker.

Allerede i går hadde UDI og Advokatforeningen et møte hvor de kom fram til flere ting de vil presentere for departementet.

- Vi vil ikke gå ut med så mye før vi har snakket med departementet, men det er riktig at advokatvakter er et av elementene, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Kjetil A. Stene, til Dagbladet.no.

Han sier at de så langt ikke har kommet fram til et endelig forslag, men har en skisse klar.

Aktuelisert av Tune-saken

Advokatvakter i asylsaker vil være omtrent det samme som ordningen med fast forsvarere i forhørsretten. En vaktordning med 50 til 75 advokater vil skifte på å ha vakt, og skal bistå asylsøkere med én gang de kommer til landet.

- Er dette en prosess som ble skutt fram av Tune-saken?

- Den har jo blitt aktualisert nå, men vi har lenge planlagt å ha møte med departementet om dette. Allerede for flere måneder siden kom vi med et slikt innspill, sier Stene.

Dagens møte skal gå inn på strukturen og skal gå inn på alle områder det er mulig å forbedre.

  • I dag blir asylsøkere ofte sittende lenge i mottak før de blir henvist til advokat.
  • Det er også mange asylsøkere som blir tildelt advokat av UDI, men som hopper over til en annen advokat.

    Arild Humlen, leder av Advokatforeningens utvalg for asyl- og utlendingsrett sier han de siste månedene har stusset over at så mange asylsøkere har fått advokat av UDI - for så å fortelle at Terje Tune har overtatt saken deres.

    - Omfanget har vært såpass at flere av oss har reagert på det, sier han til Aftenposten.