Raslet i nøkler med ryggen mot Åkesson

Men i ettermiddag er det varslet mer støy i svensk valgkamp foran Stortinget.

 I SKJERMEDE OMGIVELSER:  Den omstridte islam- og innvansdringskritiske svenske partilederen Jimmie Åkesson under sommerens politikeruke i Almedalen ved Gotlands største by Visby - svenskenes Arendalsuke. I ettermiddag er det varslet demonstrasjoner når Åkesson holder svensk valgkampduell foran Stortinget. Foto: HENRIK MONTGOMERY, TT/NTB Scanpix.
I SKJERMEDE OMGIVELSER: Den omstridte islam- og innvansdringskritiske svenske partilederen Jimmie Åkesson under sommerens politikeruke i Almedalen ved Gotlands største by Visby - svenskenes Arendalsuke. I ettermiddag er det varslet demonstrasjoner når Åkesson holder svensk valgkampduell foran Stortinget. Foto: HENRIK MONTGOMERY, TT/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den kontroversielle svenske partilederen Jimmie Åkesson (35) holdt valgkampforedrag i svenske Nyköping i går, ble Sverigedemokraternas (SD) frontmann skjermet av politiet mot angrep fra publikum.

Det pleier å storme rundt den innvandringskritiske partilederen, og særlig nå som partiet ligger an til å få en viktigere posisjon i den svenske Riksdagen etter valget 14. september.

I går nøyde noen hundre frammøte seg med å snu ryggen til Åkesson og rasle med nøkkelknipper mens han mens holdt sin valgappell, ifølge lokalavisa Södermanlands Nyheter.

Politiets største fysiske utfordring i går var å holde tak i en 12-åring som de trodde skulle trenge seg fram til talerstolen.

Når Åkesson og Sverigedemokraterna flytter valgsirkuset til Eidsvolds Plass for Stortinget klokka 13.30 i dag, er politiet forberedt på mer enn guttestreker og nøkkelrasling.

Kjemper om 90 000 svenske stemmer
Blant flere har kretsen rundt det venstreorienterte nettstedet Vepsen varslet «støy» rundt den svenske partilederens opptreden foran Stortinget.

Ja, svensk Riksdagsvalgkamp foran Stortinget.

Sterk skepsis til innvandring og til islam er to av Sverigedemokraternas fanesaker foran det svenske valget.

Åkesson har flagget at innvandringen er en av hovedårsakene til arbeidsløsheten i Sverige.

Det er nå om lag 90 000 svensker med norsk skattekort og stemmerett i hjemlandet.

Dermed er det også mange stemmer å hente her. Det har også mange stemmesankere fra andre svenske Riksdagspolitikere tatt med i sine valgkampplaner.

- Islam største trussel siden krigen
Men de pleier å ha en større andel lyttende tilhørere enn Åkesson, som for alvor fikk merke valgvinder fra alle kanter etter et debattinnlegg i Sveriges største avis Aftonbladet i 2009.

Der analyserte Åkesson seg fram til at «islam er den største trusselen mot Sverige siden 2. verdenskrig».

I inneværende periode har Sverigedemokraterna 20 av de 349 representantene etter 5,7 prosent av stemmene ved valget i 2011.

Ferske meningsmålinger viser at partiet nå har en oppslutning mellom 8 og 11 prosent to uker før det svenske valget.