Nominasjonskamp i Miljøpartiet de grønne (MDG):

Rasmus (66) vant over Hulda (21)

Partiveteranen Rasmus Hansson vant kampvoteringen mot ungdomstalentet Hulda Holtvedt på Oslo MDGs nominasjonsmøte.

VANT KAMPVOTERING: Rasmus Hansson Foto: Hans Arne Vedlog
VANT KAMPVOTERING: Rasmus Hansson Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rasmus Hansson fikk 201 stemmer mot Holdtvedts 173 stemmer.

Dermed er det den tidligere MDG-toppen som får andreplassen på Miljøpartiet de grønnes Oslo-liste for Stortingsvalget neste år, bak Oslo-byråd Lan Marie Berg.

MDG tror de kan kapre to av de 20 Oslo-mandatene til Stortinget.

Det vil i så fall bety et comeback på Stortinget for Hansson, som var partiets første stortingsrepresentant da han ble valgt inn i 2013.

Favoritt

Lan Marie Berg ble valgt til førsteplassen uten motkandidater. Hansson ble ansett som en knepen forhåndsfavoritt i duellen med Hulda Hultvedt. Begge kandidatene har i forkant gitt nominasjonskomiteen beskjed om at det kun er andreplassen de er interessert i.

Da nominasjonskomiteen ga beskjed om at de ville la gå for en delt innstilling, valgte Rasmus Hansson først å trekke seg fra nominasjonsprosessen.

Etter at flere partifeller stilte seg bak ham og fremmet ham som et benkeforslag, valgte han likevel å ta opp kampen.

Byråd for byutvikling Hanna Marcussen var blant dem som fremmet Hansson. Hun argumenterte blant annet for at Hansson ville bidra til å bredde ut MDG, som hadde nominert fire kvinner under 33 år på topp av sin liste.

Blir student

Holtvedst støttespillere framhevet at hun representerer en viktig velgergruppe for partiet. Når det nå ikke blir stortingsplass, er det i studier som er planen for 21-åringen som på ingen måte har tenkt til å gi seg i politikken.

- Close race! Stolt av at jeg fikk så mange stemmer, og nå gleder jeg meg til å drive valgkamp for lista, og for en stor grønn gruppe på Stortinget. Og til å gå på Blindern! sier hun i en melding til Dagbladet.

Uenige om retningsvalg

Politisk skilte de to kandidatene lag i spørsmålet om MDG bør samarbeide med. Mens Hansson har gjort det klart at han ønsker at partiet fortsatt skal være blokkuavhengig, ønsker Holtvedt å samarbeide med venstresida.

- Verken Støre, Vedum eller Solberg må få tro at de har MDG i lomma før vi skal forhandle politikk. MDGs jobb er å bruke all makt vi får av velgerne til å presse fram en mye mer ambisiøs miljøpolitikk enn Norge har sett til nå. Hvis MDG får vippemakt vil vi gi regjeringsmakt til, eller ta regjeringsmakt fra, både rød og grønn side for å nå våre mål, sa Hansson til Dagbladet før nominasjonskampen i dag.

Prøvde seg i Akershus

Hansson røk ut av Stortinget ved valget i 2017 da han forsøkte å stille til valg fra Akershus, og overlot førsteplassen på Oslo-lista til Une Bastholm. Kort tid etter trakk han seg som nasjonal talsperson for partiet.

Etter at han gikk ut av politikken har han vært daglig leder i Handelens Miljøfond.

Une Bastholm, som senere har blitt partileder, gjør neste år som Hansson gjorde før henne og stiller til valg i Akershus.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer