JUBEL: Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim, anestesisykepleier Ros-Marie Arvén, klinikkleder Terje Rootwelt, sykehusmusas mor Ragnhild Hals, kontaktsykepleier Anne Alvestad Berglund og avdelingsleder Trond Diseth er rørte over anerkjennelsen. Foto: Jørn H. Moen
JUBEL: Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim, anestesisykepleier Ros-Marie Arvén, klinikkleder Terje Rootwelt, sykehusmusas mor Ragnhild Hals, kontaktsykepleier Anne Alvestad Berglund og avdelingsleder Trond Diseth er rørte over anerkjennelsen. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Helsevesenets myke helt vant Dagbladets kåring med rekordmargin:

Rasmus på Riksen er Årets navn

Han trøster Norges minste og aller sykeste pasienter. Nå er han kåret til Årets navn i konkurranse med prominente politikere og idrettsstjerner.

En 65 centimeter lang hverdagshelt stikker av med den gjeve hedersbevisningen som deles ut av Dagbladet for 17. året på rad. Vinneren er kåret av avisas redaktører basert på avstemning blant leserne. Og sjelden har en kandidat skapt større engasjement enn i år:

Blant totalt ti nominerte - med store navn som Knut Arild Hareide, Ada Hegerberg, Marit Bjørgen og Gunhild Stordalen på lista - var det en fåmælt, men hardtarbeidende fyr av polyester som stakk av med flest stemmer.

- Prisen går til sykehusmusa Rasmus, og er en heder til Ragnhild Hals og alle ildsjelene som har utviklet dette verktøyet for å hjelpe de aller minste og svakeste pasientene, sier Alexandra Beverfjord, Dagbladets sjefredaktør.

- Helt utrolig. Vi er andektige i forhold til alle disse sterke konkurrentene han har danket ut, sier en stolt avdelingsleder for barn og unges psykiske helse på sykehus, Trond H. Diseth.

«Rasmus er et resultat av mange års arbeid fra ildsjeler.» Trond H. Diseth, avdelingsleder for barn og unges psykiske helse på sykehus

Han fortsetter:

- Tenk at et kosedyr kan ha en så viktig betydning i et høyteknologisk, spisskompetent helseforetak. Rasmus er et resultat av mange års arbeid fra ildsjeler. Han bidrar til å få alvorlig syke barn gjennom ubehagelige situasjoner og krevende behandlinger.

- Dagbladet Magasinet har også en stor del av æren for å løfte fram innsatsen som blir gjort her for et bredt publikum. Det betyr mye, istemmer klinikkleder Terje Rootwelt.

MYK MEDISIN: – Musa, piper det tynt fra Ida Kjosås (2), som har operert i magen. Når senga hennes trilles gjennom sykehuskorridorene, er det med Rasmus i armkroken. Foto: Jørn H. Moen
MYK MEDISIN: – Musa, piper det tynt fra Ida Kjosås (2), som har operert i magen. Når senga hennes trilles gjennom sykehuskorridorene, er det med Rasmus i armkroken. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Enormt engasjement

Det var tidligere i år at Magasinets journalister tilbrakte tre måneder i hælene på denne helt spesielle helsefagarbeideren. Resultatet ble en 15 sider lang dokumentar på trykk, samt en digital langlesning på Dagbladet Pluss og video som gikk viralt i sosiale medier. Rasmus har også en dedikert fanskare gjennom sin egen Facebook-side der nyheten om at han var nominert til Årets navn i Dagbladet er blitt flittig delt.

- Rasmus er så stolt at han nesten rødmer i det grå musefjeset. Dette er en enorm ære, sier sykehusmusas mor, Ragnhild Hals, som er spesialsykepleier og leder for barne- og ungdomsprogrammet ved Oslo universitetssykehus (OUS).

- Jeg begynte å gråte av glede da nyheten ble kjent, forteller anestesisykepleier og barnefaglig ansvarlig på Rikshospitalets operasjonsgang 2, Ros-Marie Arvén.

- Først var han litt flau over å være nominert sammen med så mange berømte mennesker. Nå som han har gått hen og vunnet hele greia er jeg redd for at han heller skal bli høy på pæra, sier Anne Alvestad Berglund, kontaktsykepleier for hjertebarn på Thoraxkirurgisk avdeling.

En pote å holde i: Møt Rasmus, musa som jobber i en døgnkontinuerlig turnus for å trøste de minste pasientene på Oslo universitetsykehus. Video: Trude Lorentzen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Hverdagshelt

Rasmus er slett ikke vant til jubel og ståhei. Han er en sliter som bare gjør jobben sin, dag ut og dag inn. Sju dager i uka, året rundt.

Når små barn blir alvorlig syke, er Rasmus et verktøy for å takle det som er smertefullt og skremmende. Istedenfor ord, lærer barna ved å leke med ham. Rasmus har alle diagnoser det er mulig å få. Jobben hans er å la seg operere flere ganger om dagen, å bli stukket med kanyler og få intravenøs tilførsel av store mengder medisin, kjøre inn og ut av CT, MR og PET-tromler, få elektroder på hjertet og hjernen, blodtrykksmåler på armen, bandasje på alle kroppsdeler, for ikke å glemme utlagt tarm og urinkateter.

INGEN TEGN TIL HELBREDELSE: Med EKG-elektroder på brystet, blodtrykksmåler på armen, veneflon og narkosemaske er og forblir Rasmus under medisinsk behandling. Han skal aldri skrives ut fra sykehuset. Foto: Jørn H. Moen
INGEN TEGN TIL HELBREDELSE: Med EKG-elektroder på brystet, blodtrykksmåler på armen, veneflon og narkosemaske er og forblir Rasmus under medisinsk behandling. Han skal aldri skrives ut fra sykehuset. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Mens friske barn leser «Snøsøsteren», dukker Rasmus også opp som hovedperson i lesestoffet som tilbys på sykehuset: Permer med titler som «Rasmus får strålebehandling» og «Rasmus skal til nukleærmedisin».

Magisk turnus

Rasmus var først en tegnet figur i bøker av Merete Holmsen og Kjell E. Midthun. Han ble tatt i bruk i fysisk form av Ragnhild Hals og kollegaene på Rikshospitalet på begynnelsen av 2000-tallet. Siden har hele OUS gjort ham til sin, og andre helseforetak har utviklet sine egne varianter etter samme pedagogiske prinsipp – som elgen Elvin i Drammen og bamsen Fredrik Frisk på Ahus.

HARDTARBEIDENDE: Noen ganger kledd som ansatt med adgangskort rundt halsen, andre ganger som innlagt, med navnebånd rundt håndleddet. Rasmus fins i ulike størrelser og i mange versjoner på Oslo universitetssykehus og klarer å være på vakt på Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål og Aker samtidig. Foto: Jørn H. Moen
HARDTARBEIDENDE: Noen ganger kledd som ansatt med adgangskort rundt halsen, andre ganger som innlagt, med navnebånd rundt håndleddet. Rasmus fins i ulike størrelser og i mange versjoner på Oslo universitetssykehus og klarer å være på vakt på Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål og Aker samtidig. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Rasmus fins i ulike størrelser og i mange versjoner og jobber i en magisk turnus som gjør at han er på vakt ved både Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål og Aker samtidig. Noen ganger kledd som ansatt, med adgangskort rundt halsen, andre ganger som innlagt, med navnebånd rundt håndleddet.

«Rasmus virker. Han flytter fokus bort fra det som er skummelt så kirurgen får gjort jobben sin.» Gøril Kjosås, mor til Ida (2)

Han tar ikke engang juleferie. For akkurat i disse dager, mens andre barn er hjemme og feirer årets desiderte høydepunkt med familie og venner, ligger 250 barn innlagt, bare på Rikshospitalet. De små pasientene har ledninger og slanger festet til kroppene sine. Noen må være på sykehuset i flere måneder, til og med år. Da trenger man en pote av polyester å holde i.

- Da Ida opererte magen sin var hun veldig opptatt av en stor Rasmus-bamse i korridoren. Vi måtte gå ut til ham flere ganger for å sjekke om han hadde bandasje på samme sted som henne, forteller Gøril Kjosås, mor til Ida (2) som var pasient ved Rikshospitalet i vår.

Dagbladet kunne ikke kåret en mer velfortjent vinner av Årets navn, mener hun.

- Rasmus virker. Han flytter fokus bort fra det som er skummelt så kirurgen får gjort jobben sin.

HEIAGJENG: Plutselig prater Rasmus bergensdialekt, når radiograf Randi Salberg gir liv til ham. – Nå skal du få litt klissete krem på magen din og så skal legen holde et slags kamera inntil magen, forklarer Rasmus til Ida. Mamma Gøril og pappa Cato i midten. Foto: Jørn H. Moen
HEIAGJENG: Plutselig prater Rasmus bergensdialekt, når radiograf Randi Salberg gir liv til ham. – Nå skal du få litt klissete krem på magen din og så skal legen holde et slags kamera inntil magen, forklarer Rasmus til Ida. Mamma Gøril og pappa Cato i midten. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Så morsomt å høre! utbryter Heidi Miranda Helle, mor til Leona (4) som har cerebral parese og nylig gjennomgikk en smertefull hofteoperasjon.

- For vår del var Rasmus-kosedyret helt avgjørende for å få Leona inn på operasjonsstua, sier hun.

Mens Mina Boberg Myhre, mor til Loke (3) som er nyretransplantert, utdyper:

- Loke uttrykker seg gjennom Rasmus. Når han er redd eller har vondt, leker han med Rasmus og viser på ham. På den måten får han fortalt meg ting han ikke sier på andre måter.

Reduserer tvangsbruk

Ifølge Maren Østvold Lindheim, psykologspesialist på avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP) reduserer verktøy som Rasmus bruken av tvang i helsevesenet. Mens man i psykisk helsevern har strenge regler for fysiske maktmidler, forekommer det stadig holding av små pasienter på norske sykehus, tannlegekontorer og legesentre. Å bli presset til å ta en blodprøve kan gi skrekk som sitter i for livet.

Alle barn som opereres på OUS skal få med seg en liten Rasmus hjem. Det går med 2000 bamser i året, som koster 50 kroner i innkjøp per stykk. Rasmus er det man kaller «psykososial omsorg», men siden han ikke regnes som medisinsk utstyr, er han ikke en del av sykehusets ordinære budsjett, og må finansieres med gavepenger. I tillegg bidrar musas forkjempere med sin egen fritid og kreativitet: Sykepleiere strikker og syr klær til ham.

- Dette er en anerkjennelse og synliggjøring av den jobben vi gjør, som vi er veldig takknemlige for, sier Ragnhild Hals.

- Rasmus bidrar i høy grad til å redusere smerte og traumer på sykehuset, sier avdelingsleder Trond H. Diseth.

Hovedpersonen er for anledningen pyntet med nissedrakt og en gullmedalje av sjokolade rundt halsen. En annen versjon av ham er ikledd grønn anestesiuniform, komplett med steril hette over ørene. Trofeet, bronseskulpturen Dagbla'gutten utformet av kunstneren Halfdan Hertzberg, hviler tungt i fanget.

Har Rasmus selv en kort kommentar? Vi lytter spent, men det kommer ikke et pip.

- Han er helt målløs, ler kontaktsykepleier Anne Alvestad Berglund.

VELUTSTYRT MUS: Rasmus bringer et blaff av verden inn til barna som ikke kan være ute i den. Garderobekassa hans inneholder antrekk for alle årstider. Nå er nissekostymet på, for å spre juleglede til de som må tilbringe høytiden på sykehuset. En annen Rasmus har på anestesiantrekk. Det gjeve trofeet Dagbla'gutten får klem av dem begge. Foto: Jørn H. Moen
VELUTSTYRT MUS: Rasmus bringer et blaff av verden inn til barna som ikke kan være ute i den. Garderobekassa hans inneholder antrekk for alle årstider. Nå er nissekostymet på, for å spre juleglede til de som må tilbringe høytiden på sykehuset. En annen Rasmus har på anestesiantrekk. Det gjeve trofeet Dagbla'gutten får klem av dem begge. Foto: Jørn H. Moen Vis mer