Rasool anker

En 305 siders murstein av en ankeerklæring har nå deiset ned hos Borgarting lagmannsrett. Med et av norsk strafferettshistories mest omfattende støtteskriv forlanger Shahid Rasool (35) å få sin sak prøvet på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasool ble i sommer dømt til 12 års fengsel og fem års sikring. Han ble funnet skyldig på 108 av 135 tiltalepunkter, de fleste knyttet til trusler, vold og utpressing.

- Det er skremmende hvis en dom med så store mangler etter en etterforskning med enda større mangler, skal få ødelegge 17 år av mannens liv, sier advokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Lovendring

Det er ingen automatikk i at saken kommer opp for en høyere instans, noe Feydt mener illustrerer et åpenbart behov for lovendring.

- Man har automatisk ankeadgang hvis man får ti måneders fengsel eller samfunnstjeneste for en mindre narkotikaforbrytelse. For Rasools del er det antakelig ingen automatikk.

Advokaten er mer enn skeptisk til så vel behandling som domsslutning.

- Jeg oppfatter det hele som en ren hekseprosess, sier Feydt.

Forutinntatt

- Retten har vært sterkt forutinntatt, og det gjør seg gjeldende på nesten hvert eneste punkt. Det har preget saken mot Rasool helt siden påtalemyndigheten forsøkte å skvise ut, og nærmest kriminalisere, hans advokat John Christian Elden, mener Feydt.

- Ut fra det som er nevnt i dommen, behøvde egentlig ikke forsvaret å være til stede. Jeg kunne like gjerne sittet på kontoret i de fem og en halv månedene saken pågikk, sier Fridtjof Feydt.