VET IKKE OM HAN ORKER DETTE: Faren (66) i Rasool-saken ble dømt i Oslo tingrett i dag, men slipper å sone i fengsel. Nå vurderer han om han skal droppe å anke saken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VET IKKE OM HAN ORKER DETTE: Faren (66) i Rasool-saken ble dømt i Oslo tingrett i dag, men slipper å sone i fengsel. Nå vurderer han om han skal droppe å anke saken. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Rasool-far vet ikke om han orker en ny runde i retten

Oslo tingrett mener han ble utnyttet av sønnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): De fem brødrene og faren i Rasool-familien ble dømt av Oslo tingrett i dag, mens moren og flere andre kvinner ble frifunnet.

Tingretten peker ut eldstebror Ghulam Abbas (31) og Zahid Rasool (30) som de mest aktive i de ulovlige aktivitetene. De dømmes også hardest, og begge anker dommen, mens de andre tok betenkningstid.

I straffutmålingen skriver tingretten om B-gjenglederen Abbas:

«Ghulam Abbas har ved helerihandlingen utvist et sterkt forbrytersk forsett over lang tid».

Videre heter det:

«Som eldste bror har han etter rettens oppfatning hatt et særlig ansvar overfor sine yngre brødre, men han har til tross for dette sammen med Zahid Rasool og Shahid Rasool involvert både sine yngre brødre og øvrige familiemedlemmer og dermed satt dem i en særdeles vanskelig situasjon ved å utnytte dem i sin kriminelle aktivitet».

- Vet ikke om han orker
Dommen er vel så hard over Zahid Rasool, den nest eldste broren:

«Han har vært den klart mest aktive av de tiltalte som domfelles, og det er også straffskjerpende for ham at han har involvert yngre brødre, far og svigerinner i sin kriminelle virksomhet».

Den 66 år gamle faren i familien ble også dømt, men er i praksis en fri mann. Han er dømt for å ha bistått sønnene med et stort antall hvitvaskingstransaksjoner, og må betale hele 800 000 kroner i inndragning.

- Han har tatt betenkningstid på dommen. Han vet rett og slett ikke om han orker en ny runde i retten. Samtidig vil et krav på 800 000 kroner bli svært tøft for ham økonomisk. Det er heller ikke noe særlig å bli dømt for noe han mener han ikke har gjort, sier advokat Knut Rognlien, som har forsvart faren i Oslo tingrett.

- Kunne stoppet sønnene
Samtidig som retten mener at han har blitt utnyttet av sønnene, mener de at han kunne avverget deres kriminelle løpebane.

«Var det noen som kunne stanset den virksomheten sønnene bedrev, var det muligens faren, men han unnlot dette», heter det i dommen, samtidig som det konkluderes med at faren ikke har vært noen initiativtager.

- Min klient mener på ingen måte at sønnene har utnyttet ham. Han mener at pengene han har hatt befatning med var lovlige, sier Rognlien til Dagbladet.no.

Faren har forklart at han ikke forsto at pengene var utbytte av straffbare handlinger.

- Han stolte på sønnene når de sa at de var i arbeid, heter det i dommen.

I politiavhøret har han sagt at feilen han gjorde var at han ikke hadde kontroll hjemme.

Moren frifunnet
Dette konkluderer også retten med og mener at sønnene har hatt mer kontakt med og kunnskap om det norske samfunnet enn foreldrene, og at de har utnyttet dette. Retten mener samtidig at faren ikke har vært så uvitende som han har for under hovedforhandlingene.

- Far i familien har hatt to jobber samtidig under barnas oppvekst. Han har hatt begrenset tid til sønnene. Det var slik den generasjonen gjorde det den gangen. Man ønsket å sikre økonomien til familien først og fremst. Det var derfor de kom til Norge, sier Rognlien, som sier at han er kjempeglad for at kona (55) hans ble fullt frifunnet i saken.

FORSVARER FORELDRENE: Advokatene Knut Rognlien og Trygve Staff forsvarer henholdsvis faren og moren i Rasool-saken. Faren ble dømt og moren ble frikjent.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORSVARER FORELDRENE: Advokatene Knut Rognlien og Trygve Staff forsvarer henholdsvis faren og moren i Rasool-saken. Faren ble dømt og moren ble frikjent. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Retten har trodd på forklaringene hennes. Oslo tingrett mener at hun har hatt en mer tilbaketrukket rolle når det gjelder økonomiske forhold i familien og at hun i liten grad har vært informert og trukket med i økonomiske disposisjoner, selv om hennes navn figurerer i flere forhold.

- Flere av sønnene har skrevet under dokumenter med hennes navn, heter det i dommen.

Forsvareren hennes, advokat Trygve Staff, tror påtalemyndigheten vil tenke seg om to ganger før de neste gang velger å sette en hel familie på tiltalebenken på denne måten.

- I denne saken har de påført skyld lenge før de burde. Denne saken har vært ualminnelig ensporet, sier Staff til Dagbladet.no.

- Lillebror var løpegutt
De tre andre brødrene som i dag ble dømt i Oslo tingrett har ifølge retten hatt mindre roller enn de to eldste brødrene.

Yasir Rasool fikk ett år i fengsel.

«Selv om de eldre brødrene var initiativtagere, har Yasir Rasool ikke hatt motforestillinger mot å bistå og har selv nytt godt av straffbart utbytte», heter det i dommen.

Den 28 år gamle broren i familien slipper å sone, og fikk bare en betinget dom. Retten mener det er formildende at han har «åpenbart aktivt har tatt avstand fra brødrenes kriminelle aktivitet og livsstil ved å flytte fra landet og hele tiden har vært i arbeid».

«At han sa opp jobben i England og meldte seg for politiet i Norge var støttende for familien», heter det også i dommen.

Den 21 år gamle broren beskrives som en løpegutt:

«I motsetning til sine eldre brødre (er han) ikke tidligere domfelt. Han har bistått sine eldre brødre nærmest som en løpegutt, men han har også selv benyttet seg av straffbart utbytte», heter det i dommen.

Alle brødrene bortsett fra 28-åringen ble i dag dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. De vil alle også få fradrag i soningen fordi de har sittet i varetekt.

Straffesaken mot Shahid Rasool, den siste av brødrene, er utsatt fordi han ikke er blitt utleverte fra Brasil.

En svigermor ble dømt, men slipper i praksis å sone. Hun frikjennes for erstatningskravet.

To svigerdøtre (32 og 30) ble frikjent, mens en tredje svigerdatter (26) ble dømt til inndragning av 300 000 kroner.