Rasool saksøker politiadvokat

Etter tre og et halvt år i et umenneskelig fengsel i Brasil er Shahid Rasool løslatt. Nå mener han en politiadvokat urettmessig har forfulgt og trakassert ham, og har ansvaret for at han har sittet fengslet.

IKKE B-GJENG: - Jeg er ikke B-gjengmedlem. Det har jeg aldri oppfattet meg som. Men det er riktig at jeg har vært innblandet i kriminalitet, sier Shaid Rasool til Dagbladet.
IKKE B-GJENG: - Jeg er ikke B-gjengmedlem. Det har jeg aldri oppfattet meg som. Men det er riktig at jeg har vært innblandet i kriminalitet, sier Shaid Rasool til Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATAL (Dagbladet: På stranda i idylliske Ponta Negra ved Natal i Brasil, rett ved siden av tomta B-gjengen eide, noen meter fra eiendommen til fotballikonet Pele, møter Dagbladet Shahid Rasool (28). Etter tre og et halvt år i ei lita celle i det fryktede fengselet Caraubas, er norsk-pakistaneren løslatt.

- Jeg har sittet tre og et halvt år i fengsel. Politiet arresterte meg fordi jeg hadde et falskt pass. Jeg fikk da en bot på 7000 reais (om lag 25.000 norske kroner, red.anm.). Likevel har jeg blitt sittende i fengsel her, fordi norsk politi vil ta meg og ba om at jeg ble holdt i varetekt her. Sakene jeg har blitt anklaget for har blitt henlagt for meg - både skytingen på Aker Brygge og Sandaker-drapet. Nå vil Oslo-politiet stille meg for retten, for noe jeg ikke en gang er begjært utlevert for, sier Rasool.

Møtte sønnen for første gang
Like etter at han ble løslatt fra fengslet fikk han besøk av familien.

- Nå har jeg sett sønnen min for første gang. Han er snart fire år, sier Rasool.

Overfor Dagbladet vedgår Shahid Rasool at han har en kriminell fortid.

- Jeg er ikke B-gjengmedlem. Det har jeg aldri oppfattet meg som. Men det er riktig at jeg har vært innblandet i kriminalitet. Norsk politi har forskjellsbehandlet meg fordi jeg heter Rasool. Derfor har jeg blitt sittende i tre og et halvt år i varetekt her i Brasil.

- Ikke forretninger
Rasool vet fortsatt ikke hva han er anklaget for i Brasil. Men fikk for noen uker siden beskjed om at han ville få en dom som handlet om hvitvasking for de samme forhold norsk politi har tiltalt ham for.

- Jeg har aldri investert i Brasil. Sannheten er at jeg lånte broren min noen penger. Men jeg har aldri eid noe i Brasil.

- Har du og brødrene dine - som Oslo-politiet omtaler som B-gjengen - gjort forretninger eller eid noe sammen med de norske forretningsmennene som er siktet for hvitvasking og organisert kriminalitet i Natal?

- Nei. Det er ikke riktig. Men det var et bytte av tomt og noen leiligheter. Men vi har ikke eid noe sammen med for eksempel Trygve Kristiansen, sier Shahid Rasool.

Saksøker politiadvokat
28-åringen venter nå på å få dommen i Brasil. Når den er avsagt vil han hjem til Norge.

- Da kommer jeg til å saksøke politiadvokaten, som har skylda for at jeg urettmessig har sittet tre og et halvt år i fengsel i Brasil, sier Shahid Rasool.

Selv om Rasool innrømmer at han har vært kriminell, mener han seg fryktelig dårlig behandlet.

- Jeg har aldri ranet eller slått ned noen. Det jeg har gjort, er å slåss med andre kriminelle, sier Rasool.

Ikke skremt —Innsatsen mot gjengene i Oslo har ført til en rekke dommer og inndragning for flere titalls millioner kroner.
Det er Oslo politidistrikt, og ikke enkeltpersoner, som står bak denne innsatsen,
sier visepolitimester Hans Halvorsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Halvorsen sier det er brasiliansk politi som har funnet det nødvendig å varetektsfengsle Rasool.
Han ønsker ikke å kommentene de andre påstandene til Rasool.

—Slike trusler om søksmål tar vi med stor ro, og vil håndtere det på vanlig måte, sier Halvorsen til Dagbladet.