Kraftig uvær herjer:

Rast vei og innstilte ferjer

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel på rekke og rad den siste tida. Nå har årets første høststorm for alvor inntatt Lofoten.

ØDELEGGELSE: Et voldsomt uvær traff Lofoten tirsdag kveld, og har blant annet ført til at veien mellom Sandsletta og Lauvika raste ut. Video: Bjarne Rystad. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert

Meteorologisk institutt har utstedt 55 farevarsler for storm, kraftige vindkast og kuling i store deler av landet, fra Berlevåg i nord til Kristiansand i sør.

- Vi har sendt ut farevarsel for årets første høststorm. Det kommer en kraftig søravind i Norskehavet som følge av et lavtrykk, sa Martin Granerød, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet onsdag formiddag.

Har du foto eller video av uværet? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

Veien raste

Høststormen har allerede inntatt Lofoten, hvor en vei mellom Sandsletta og Laukvika raste ut som følge av store vannmengder. Ingen personer ble skadd.

Bjarne Rystad var en av de første på stedet da veien raste i totida onsdag. Uværet inntok Lofoten for alvor tirsdag kveld, forteller han.

- Vi er mange som har sett ansamlinger av vann akkurat i det området ved flere anledninger. Det var store mengder vann som samla seg der i dag. Veisikringen er gammel så den tåler ikke vannmengden, sier han.

RAST: I Lofoten har en vei mellom Sandsletta og Laukvika raste ut som følge av store vannmengder. Foto: Bjarne Rystad
RAST: I Lofoten har en vei mellom Sandsletta og Laukvika raste ut som følge av store vannmengder. Foto: Bjarne Rystad Vis mer

Rystad, som arbeider som fisker i Lofoten, var vitne til at hullet i veien vokste fra to til ti meter bredt. Han sperret veien med en traktor slik at ingen skulle bli skadd.

- Åpning i veien var der da jeg kom dit, men jeg så det da det åpnet seg mer fra to til ti meter.

- Jeg satt på nødblinken og fikk vist vekk en utenlandsk bil. Nå har jeg en bil på ene sida og traktoren på den andre sida, sa Rystad til Lofotposten, som snakket med ham først.

KRAFTIG VIND: Ved Gimsøystraumen bru på E10 i Lofoten har uværet satt sitt preg onsdag kveld. Foto: Statens Vegvesen Webkamera
KRAFTIG VIND: Ved Gimsøystraumen bru på E10 i Lofoten har uværet satt sitt preg onsdag kveld. Foto: Statens Vegvesen Webkamera Vis mer

Advarer

På Twitter skriver Meteorologisk institutt onsdag kveld at det har vært mye regn i Lofoten og ytre Ofoten.

- Kanstadbotn i Lødingen sør på Hinnøya fikk 74,0 mm inntil klokka 20, skriver de.

På nordsida av Hinnøya ble det imidlertid bare registrert 5,4 mm, som følge av at fjella på Hinnøya fanget opp det meste av fuktigheten og lot det falle ned over Kanstadbotn.

Meteorolog Martin Granerød sa onsdag formiddag overfor Dagbladet at hele Troms og Finnmark kan vente seg vindkast fra 25 til 33 meter per sekund.

- Det er til og med mulighet for at det kan komme vindkast opp til 35 meter per sekund, men det er ikke sikkert at det kommer til å bli fullt så kraftig vind, sa han.

Meteorologen advarte særlig mot å begi seg ut i båt onsdag og torsdag.

- Man bør være forsiktig hvis man skal ut i båt i dag og i morgen. Folk som er vant med å være på sjøen vet hva de skal gjøre. Det er absolutt ikke anbefalt å dra ut i båt i dag dersom man ikke er vant til å være på sjøen, sa Granerød.

Også Kystverket rykket onsdag kveld ut på Twitter, der de anmodet samtlige med fritidsbåter å kontrollere at båten er fortøyd for storm.

Tidligere onsdag måtte Kystverket berge en fritidsbåt som hadde slitt i uværet. Storm og mye sjø førte til at båten ble heist om bord i stedet for å bli slept til land, skriver de på Twitter.

Nok en sommerdag

Til tross for høststorm i store deler av Norge, kan folk på Østlandet glede seg over vær av det mildere slaget.

- Utover ettermiddagen kan Østlandet også få temperaturer opp mot 20 grader, og muligens nok en sommerdag. Gleden er kortvarig, så nyt det, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer