«Sjømonster» funnet på New Zealand

- Rastafari-hval. - Trestokk dekket av tang. - Predator

Mystisk «sjømonster» skylt på land på New Zealand.

MYSTERIUM:  Gjenstanden som ble skylt på Muriwai Beach utenfor Auckland, har skapt overskrifter i en rekke land. Foto: Privat
MYSTERIUM: Gjenstanden som ble skylt på Muriwai Beach utenfor Auckland, har skapt overskrifter i en rekke land. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Diskusjonen går høyt på Facebook-sida for folk fra Muriwai og Waimauku på New Zealand, etter at en svær mystisk gjenstand er skylt i land på ei strand i området.

De lokale klør seg i hodet. - Det ser ut som mark med skjell, sier en beboer. En annen mener det må være en trestokk eller del av et gammelt skipsvrak dekket av tang.

UTENOMJORDISK? En debattant skriver spøkefullt at det kan dreie seg om det utenomjordiske filmmonsteret Predator, som har karakteristiske «rastafletter». Foto: KPA / Heritage / NTB Scanpix
UTENOMJORDISK? En debattant skriver spøkefullt at det kan dreie seg om det utenomjordiske filmmonsteret Predator, som har karakteristiske «rastafletter». Foto: KPA / Heritage / NTB Scanpix Vis mer

- Rastafari-hval, foreslår en, mens en kvinne spøkefullt poster et bilde av det utenomjordiske filmmonsteret Predator, som har karakteristisk «rastahår».

- Det er som et tre med mark, skriver Melissa Doubleday, som fant gjenstanden og pirket borti den med en pinne.

Saken har nå skapt overskrifter i en rekke land. Til lokalavisa Western Leader sier Doubleday at hun først trodde det dreide seg om en hval.

- Sett slike flere ganger

Jens Christian Holst, havforsker i selskapet Ecosystembased Advisors and Developers, er imidlertid ikke i tvil.

- Det er en trestokk dekket av andeskjell. Jeg har selv sett slike flere ganger i Norge; en gang fant vi dem på en tropisk trestokk i Sognefjorden, sier Holst til Dagbladet.

Andeskjell eller langhalser er et krepsdyr nær beslektet med rur, som er velkjent fra svabergene her hjemme, og som lever av å filtrere sjøvann gjennom munnen. Andeskjell er vesentlig større, og den skjellkledde kroppen sitter på en lang stilk eller «hals».

KREPSDYR: Andeskjell eller langhals er et krepsdyr i nær slekt med rur. I skjellet sitter filtreringsarmene, som dyret bruker til å filtrere sjøvann for å få i seg næring. Foto: Privat
KREPSDYR: Andeskjell eller langhals er et krepsdyr i nær slekt med rur. I skjellet sitter filtreringsarmene, som dyret bruker til å filtrere sjøvann for å få i seg næring. Foto: Privat Vis mer

Fester seg til treverk

- De fester seg til skip som ligger stille i tropiske farvann, og driver typisk rundt på tømmerstokker, trebiter og treplanker. De lever ikke naturlig her, men fraktes nå og da hit av havstrømmene fra den andre siden av Atlanteren. Norske fiskere, folk langs kysten og sjøfolk er nok kjent med dem, sier havforskeren.

I det hele tatt er andeskjell velkjent over store deler av verden. At funnet oppleves som uvanlig på New Zealand, skyldes at øystaten ligger såpass langt sør at det er forholdsvis kjølig i havet, som i Norge, mener Holst.

- I Sør-Europa er andeskjell ganske vanlig mat på restauranter, gjerne som tapas, og jeg har selv spist det i Portugal og Spania. Det er virkelig godt, sier han.