Kevin McCarthy ny leder i Representantenes hus

Raste før avgjørelsen

Det måtte 15 valgrunder og nesten slåsskamp på gulvet til før Republikanerne klarte å ene seg om Trump-støttede Kevin McCarthy som leder for Representantenes hus.

SEIER: Kevin McCarthy var tydelig glad og lettet etter maratonet. Foto: (AP Photo/Alex Brandon)
SEIER: Kevin McCarthy var tydelig glad og lettet etter maratonet. Foto: (AP Photo/Alex Brandon) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det måtte 15 avstemninger til før republikanske Kevin McCarthy til slutt fikk flertall i kampen om å bli leder for Representantenes hus i USA.

Etter avstemningen brøt det ut jubel og applaus i Representantenes hus, som i over fire dager har forsøkt å stemme fram en leder.

– Jeg er glad for at det er over, sa hovedpersonen selv etter å endelig ha sikret seg jobben.

Etter å ha blitt blokkert av drøyt 20 utbrytere i eget parti de tre første dagene, gikk det langt bedre i avstemningene fredag. Da fikk McCarthy flere av utbryterne til å snu.

Rasende

Men det holdt på å bli tumulter helt mot slutten av den 14. avstemningen fredag kveld. Partiveteranen Mike Rogers holdt på å gå til angrep på Matt Gaetz fra Florida, som har vært blant de republikanske utbryterne.

Gaetz var en av dem som forhindret McCarthy fra å få lederjobben i den 14. og nest siste avstemningen. McCarthy og hans allierte samlet seg rundt Florida-representanten før Mike Rogers stormet mot gruppa. Bildene viser at Rogers skriker mot Gaetz før partikollega Richard Hudson tar tak i ham rundt armen og halsen og drar ham tibake.

Ifølge Washington Post gikk det et gisp gjennom salen under opptrinnet.

RASTE: Alabama-representant for Republikanerne Mike Rogers blir holdt igjen av kollega Richard Hudson. Foto: (AP Photo/Andrew Harnik)
RASTE: Alabama-representant for Republikanerne Mike Rogers blir holdt igjen av kollega Richard Hudson. Foto: (AP Photo/Andrew Harnik) Vis mer

Klokka måtte bikke midnatt lørdag i Washington før han til slutt kom over målstreken og vant med et flertall av stemmene. Da var det ingen av republikanerne som ga sine stemmer til andre kandidater.

Innrømmelser

McCarthy sikret seg 216 stemmer totalt i femtende og siste runde. For å bli valgt kreves det flertall blant korrekt avgitte stemmer på en person, fraværende, blanke stemmer og stemmer på «til stede» regnes ikke med.

Seks republikanere stemte på «til stede» i den siste runden. Blant dem var Matt Gaetz, som ble den avgjørende stemmen i runde nummer 14, og som sørget for at McCarthy ikke vant da. Også Lauren Boebert, Andy Biggs, Eli Crane, Bob Good og Matt Rosendale stemte «til stede».

Underveis har McCarthy tilbudt flere innrømmelser for å få de republikanske utbryterne over på sin side.

Trengte en leder

Demokraten Hakeem Jeffries har hele tiden fått full støtte fra sitt parti, som er i mindretall i Kongressens førstekammer. Han fikk 212 stemmer i den siste avstemningen.

De siste hundre årene har lederen for Representantenes hus blitt valgt i den første avstemningen i kammeret, som er en del av den amerikanske Kongressen. Avstemningsprosessen nå har vært den lengste på 160 år.

Huset trenger en leder for å konstituere seg etter mellomvalget i november, ta de nye representantene i ed og ta fatt på det politiske arbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer