Joe Biden

Raste fra talerstolen

Joe Biden tok et knallhardt oppgjør med Donald Trump og hans støttespillere i det republikanske partiet under en tale i Philadelphia natt til fredag.

KLAR TALE: USAs president Joe Biden under talen i Philadelphia i natt. Foto: AFP/NTB
KLAR TALE: USAs president Joe Biden under talen i Philadelphia i natt. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må være ærlige med hverandre og oss selv: For mye av det som skjer i landet vårt i dag er ikke normalt.

Ordene kommer fra Joe Bidens tale i Philadelphia i natt. Der rettet han kraftig kritikk mot Trumps støttespillere og det han kaller «MAGA-krefter». MAGA (Make America Great Again) er tidligere president Donald Trumps slagord.

- MAGA-kreftene er fast bestemt på å ta dette landet bakover. Bakover til et USA der det ikke finnes noen rett til å ta abort, ingen rett til privatliv, ingen rett til prevensjon, ingen rett til å gifte seg med den man elsker, sa Biden i talen.

- Donald Trump og Maga-republikanerne står for en ekstremisme som truer selve fundamentene i republikken vår. Likestillingen og demokratiet er under angrep, sa Biden.

- Kan ikke la det seire

Biden snakket blant annet om republikanerne som fortsatt nekter å akseptere valgresultatet fra 2020.

- Vi kan ikke la det seire. Det har vært snakk om vold som et akseptabelt politisk verktøy i dette landet. Det er det ikke. Det kan aldri være et akseptabelt verktøy, sa Biden.

- Du kan ikke elske landet ditt bare når du vinner, fortsatte han.

Talen ble holdt i nærheten av bygningen der den amerikanske uavhengighetserklæringen og grunnloven ble undertegnet for mer enn to århundrer siden.

- Lenge har vi betrygget oss med at det amerikanske demokratiet er garantert. Men det er det ikke. Vi må forsvare det, reise oss for det. Alle og enhver, fortsatte han videre.

SPRÅKBLEMME: Det går skikkelig galt for president Joe Biden under en minnesmarkering for Holocaust. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- De tar feil

Biden forsøker å gi Det demokratiske partiet vind i seilene før mellomvalget i november, der kontroll over begge kamre i Kongressen står på spill.

Pennsylvania, delstaten som rommer Philadelphia, er tradisjonelt en viktig vippestat i amerikanske politikk, og kan bli viktig for partiene i mellomvalget.

Og mot slutten av talen ønsket også Biden å minne om hva hans administrasjon har fått igjennom den siste tiden.

Han framhevet blant annet nylige vedtatte lovforslag som blant annet bedre støtte til veteraner utsatt for giftige brannskader, lavere reseptbelagte medisinpriser og forbedrede lover om våpensikkerhet.

- Kynikerne og kritikerne forteller oss at ingenting kan gjøres, men de tar feil. Det er ikke en eneste ting Amerika ikke kan gjøre, ikke en eneste ting utenfor vår kapasitet, sa Biden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer