Raste gjennom katastrofen

Med et våpentungt og skremmende stort følge hastet Jens Stoltenberg fra offer til offer på den jordskjelvknuste landsbygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORTH WEST FRONTIER PROVINCE (Dagbladet): « Hvor mange barn har du? Er det kaldt om nettene? Har du nok mat? Hvor var du da jordskjelvet kom?»

Fra helikopteret landet og Jens Stoltenberg skrittet over sprekker i bakken og langs ferske graver, gikk det i ett sammenhengende bankende nødhjelpskjør:

Tre minutter med en gammel dame i åpningen av et telt, fem flere med en mor som mistet mann og to barn og ett minutt med søte små i et klasserom.

Hardhendt kontroll

Plutselig står de som overlevde jordskjelvet 8. oktober overfor en mengde ukjente mennesker:

En statsminister i skjorte og dongeri (ingen vet han er norsk), femten hvite pressefolk, like mange rådgivere og sikkerhetsvakter, noen tolker, et knippe pakistanske tilretteleggere og en håndfull nødhjelpere.

Og mellom alle og i utkanten:


En bråte bevæpnede soldater og offiserer, ofte hardhendte i folkemassekontroll.

 KORT TID:  Med et voldsomt følge og bare noen minutter på hver familie Jens Stoltenberg møter på den stressende dagen ute i felt, men statsministeren hevder overfor Dagbladet at folk setter pris på oppmerksomheten. Foto: Sveinung Uddu Ystad
KORT TID: Med et voldsomt følge og bare noen minutter på hver familie Jens Stoltenberg møter på den stressende dagen ute i felt, men statsministeren hevder overfor Dagbladet at folk setter pris på oppmerksomheten. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Midt i det hele, men uten kontroll over verken forberedelser eller neste punkt på programmet, er det plutselig Jens Stoltenberg som påpeker diskré overfor en fotograf som tråkker forkjært:

-  Det er en grav, da, - og peker mot bakken der et lik er overtrukket provisorisk med en plastduk.

Mistet ett barn

Like ved er teltåpningen til en kvinne som statsministeren prøver å kommunisere med.

Hun har et fem måneder gammelt barn på armen. I det sammenraste huset bak dem lå for to måneder siden hennes to år gamle bror.

-  Alt skjedde så raskt. Da støvet hadde lagt seg, fant vi ham i ruinene, forteller mora.

Oppmerksomhet

Jens Stoltenberg, tobarnsfaren fra Oslo, forteller til Dagbladet, når den heseblesende dagen ute i ruinene er over, at møtet med henne var det sterkeste inntrykket.

-  Én skjebne blant mange tusen som forteller hva jordskjelvet handler om.

-  Men hvordan føles det å haste med et så svært korps rundt seg fra den ene skjebnen til den andre, med bare minutter på hver?

-  For dem må det være skremmende på et vis, men jeg tror de grunnleggende sett er glad for oppmerksomheten. De trenger den for at nok penger skal gis til området. Og du ser hvor mange plasser dette var en begivenhet. Det var en stor dag for dem, mener Stoltenberg.

Foreløpig har det ikke hjulpet nok. 83 000 mennesker er rapportert omkommet, men langt flere kan dø i løpet av de neste månedene hvis ikke vinterteltene når fram. Snøen dekker snart disse fjellområdene.

Verre enn tsunamien

-  Vi kan risikere at flere dør her enn under tsunamien, advarer Stoltenberg.

Hans regjering har i hvert fall gjort sitt, mer enn noe annet land. Det er en av grunnene til at Stoltenberg er her. For å takke de norske nødhjelperne og oppfordre andre land til å gi mer.

Det mangler fortsatt 70 prosent av det FN sier de trenger for nødhjelpsarbeidet:  

• 46 000 barn er foreldreløse 

• 7100 skoler er ødelagt 

• 2,5 millioner mennesker behøver telt

Ære være hæren

Men Stoltenberg takker ikke bare Flyktninghjelpen, Røde Kors og de andre frivillige organisasjonene.

Gjennom hele dagen skryter han av hærens innsats i militærstyrte Pakistan.

For det paradoksale er at når et så massivt jordskjelv rammer, skal befolkningen være glad de væpnede styrkene gjennomborer samfunnet.

-  Ingen annen organisasjon kunne tatt på seg den avgjørende rollen i hjelpearbeidet, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin til Dagbladet.

-  Fordi militæret er det eneste som fungerer ordentlig i dette landet?

- Jeg kan ikke si det, men når jeg skal peke på alternative institusjoner blekner de mot militæret.

FLYR LAVT: Jens Stoltenberg studerer på forhånd området han skal besøke om bord i det russiskbygde helikopteret.